Riley: kis kutya nagy pácban

Bizonyára többek számára ismerős lehet a nem is oly régi bejegyzésem, amiben segítségért fordultam Hozzátok. – írta: orion1025, 1 éve

Valami elindul

Egy péntek este történt az elváltozás egyértelművé válása, másnap irány az állatkórház, ahol természetesen nem volt szemész szakorvos, így annyi lett kiderítve, hogy nem sérülésből adódik a probléma, illetve hétfőn vissza kell vinni, és akkor rendes szemész megnézi. Természetesen ott lett hagyva a zsíros ügyeleti díj is, mellé pedig járt az amolyan nesze semmi, fogd meg jól életérzés.

Nem kis izgulás után vánszorogva ugyan, de jött a hétfő, vele együtt pedig a diagnózis, hogy szürkehályog, és genetikailag alakult ki ilyen fiatalon, mert a vércukorszint rendben volt nála. Fokozva a nyomort, a másik szemében is kialakulóban van nagy valószínűség szerint, de az még nem egyértelmű, ahhoz további vizsgálat kell Pesten, de készüljünk, hogy zsebbe nyúlós történet lesz, és az egész hályog növekedése lehet gyors, illetve lassú lefolyású, utóbbi akár éveket is jelenthet. Ekkor jött az arcon csapás, hogy 300.000 forint a beavatkozás szemenként, már amennyiben menthető, de akármi lehet, teljes megvakulás, vagy szemgolyó eltávolítás. Ez azt gondolom bárkit sokkolna, de ha akkor tudom, mi lesz a későbbiekben, azonnal beleegyezek abba az összegbe...

Nagy vonalakban fel lett vázolva, hogyan is zajlik egy ilyen műtét, kontrollokra párszor vissza kell vinni, meg folyton azt hallottam amíg ébredeztem az összeg által okozott sokkból, hogy: Pest...Pest...Pest...Pest... Meg azt, hogy tud segíteni az Állatorvostudományi Egyetemmel felvenni a kapcsolatot. Ekkor lett az a bizonyos fekete bárány bedobva részemről, hogy Szentes, de ez a pár betű egy komplett gyűlöletet váltott ki az orvosból, szerinte ott csak elrontják ezeket a beavatkozásokat, kóklerek, csak az Egyetem, semmi más, végül ezért vettük oda az irányt.

Így, hogy voltak kész tények, jelezve lett az állatvédősöknek a helyzet, és ők felvették a kapcsolatot a többi kutyus gazdájával, hátha érinti őket is ez a probléma, és még időben el tudják csípni.

Még aznap este telefonálási kísérlet a nem szeretném említeni nevű orvosnak, egy hölgy felveszi, elmondom mi van, honnét irányítottak és kit keresnék. Kaptam egy másik telefonszámot, de azt csak holnap tudom hívni. Másnap hívtam, ismét egy hölgy, sztori elmesél, illetve kérnék némi felvilágosítást, mert nem kétforintos tételekről van szó, össze is kell kapirgálni valahogy. Kaptam tételes összegeket amolyan tól-ig, beleértve a műtétet, a műlencsét, az előzetes vizsgálatot, stb. Megkaptam a nem szeretném említeni nevű orvosnak a telefonszámát, hogy beszéljek vele is nyugodtan, két napi telefonálás után kaptam egy vissza SMS-t részéről, hogy ezen az "X" telefonszámon érdeklődjek, ami ugyanaz volt, mint amit már hétfőn felhívtam... Újra tárcsáz, ismerős hang, megismert, elmondtam, mi van, ígéret, hogy vissza leszek hívva még aznap este. Nem lettem.

Másnap délután újabb telefon, de akkor este már vissza lettem hívva, teljesen érthetően és átfogóan el lett mondva, mi is a menete az egésznek, összegekkel mellékelve. Több "gond" is akadt, az egyik az, hogy akitől először kaptam információt, azok a valuták nagyon nem egyeztek az orvos által megálmodottal, mert jócskán, cirka 150.000 forinttal lett több a végösszeg. Az is sokként ért, hogy a kutyát a műtét után tíz napig minden áldott nap vinni kell kontrollra, avagy megoldható az elhelyezése napi összegért, ez jelen helyzetben 10.000 forint lett volna naponta. A másik gyomron rúgás pedig az lett, hogy a kontrollok hat hétig, heti két-három alkalommal esedékesek, ami egy Szombathely-Budapest távolság tekintetében nem egy szép mutatvány. Nem elhanyagolható tényező volt az sem, hogy egy 28 éves autóval azért ilyen utazgatások nem opciók, az "agresszív" fogyasztása miatt sem, ezért a kocsi bérléssel is számolni kellett sajnos. Szerencsére ebben segítő kezet nyújtott az az autószerelő, aki szokta tatarozni az öregasszonyt, mert egy gumis-szerelő-bérlő háromszöget működtet, illetve rendkívül segítőkész és korrekt mindenben, beleértve az árakat is, jelen helyzetben pedig extrán is az volt.

A helyzetet fel kellett dolgozni fejben, összerakni nagy vonalakban miképp is lehet leginkább gazdaságosan kivitelezni, ténylegesen milyen összeggel jár az egész procedúra. Mivel nagyon kevés idő állt rendelkezésre, és karcsú számolgatás alapján is legalább 500.000 forintra volt saccolva az egyik szem megműtése, illetve a tíz napos megőrzés, és akkor még hol van a sok-sok egyéb költség. Mivel sajnos nem vagyok sem tehetős, sem nagy családból származó, pontosabban kis túlzással csak saját magamnak vagyok, ezért is vettem a bátorságot, és felkerestem a lapcsalád oszlopos tagjait, hátha kérhetek segítséget tőlük, tőletek. Legnagyobb meglepetésemre zöld utat kaptam, így születhetett meg az a bejegyzésem, amivel találkozhattatok néhányan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!