Roccat Kova 2016 - modellfrissítés Roccat módra

Méltatlan elődök sötét árnyékából kimagasodva érkezett a Roccat új egere, követhetetlen logikájú elnevezések zavarában. – írta: dobragab, 8 éve

Kívülről

Bevezető

A Roccat, mint egérgyártó, emlékeztet John Oliver Donald Trump-hasonlatára.

... anyajegy a hátunkon. Egy éve ártalmatlannak tűnt, de mára olyan riasztóan nagyra nőtt, hogy többé nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ha nem is egy éve, de a nagy márkákhoz képest nem túl rég adta ki első gamer egereit a cég. A tesztalany őse, az eredeti Roccat Kova járt nálam egyszer, nem sokáig maradt. Az egyébként kiváló A3080 szenzorból messze nem hozták ki a maximumot, és a minőséggel is voltak problémák, akkoriban nem foglalkoztunk vele. A közvetlen elődje, a Kova [+] rettenetes szenzort (3305DK) kapott, így annyit sem ért.

Az első igazán jó egerük, a Kone Pure Military (KPM) megjelenésekor bombaként robbant. Idézet következik jaffa 2843 kolléga tesztjéből:

Nem tudom elképzelni, hogy mi történhetett a vezetőségi ülésen, amikor eldöntötték, hogy egy kifejezetten jó szenzort fognak az egérbe rakni.

A sok szutyok lézeres és rosszul implementált optikai között kifejezetten furcsa volt, de nem bántuk. Az akkor kapható "legjobb", és ma is élvonalbeli (én ma szvsz. 2-3. helyre sorolnám) szenzor talán soha nem látott minőséggel és egyedi formával párosult. Vele egyszerre jött ki a Kone Pure Optical, közel olyan jó szenzorral.

Mára a Roccat kezdi kifuttatni a Kone Pure Military és Optical modelleket, már az eBay-en sincs kimeríthetetlen készlet, mint oly sok egérből. Azóta a Lua és a Kone XTD Optical is tesztelésre vár, bár közel sem olyan makulátlan a hírük, mint a Military-nek.

A Roccat Kone széria is régen jött ki, és nem gyötrődtem azzal, hogy felkutassam a teljes sztorit az eddigi 8 egérrel, 3 különböző formával, 10 névvel és 6 szenzorral. Ennél szerencsére egyértelműbb jelölést kapott az új Kova: az évszámot.

A Kova 2016-tal ismét nagyot alkotott a Roccat, ráadásul ritkán esik meg, hogy ilyen hamar tudom tesztelni. Külön élmény számomra, hogy benne egy eddig teszteletlen, de jó hírű szenzor dolgozik, eddig csak a CM Storm Xornet II-ben kapható itthon.

Az egeret Evil Snowman kollégától kaptam kölcsön, ezúton is köszönöm neki!

Csomagolás

Az egér hozzám doboz nélkül érkezett, de a tulajdonosa készített róla képeket. A doboz maga nem nyitható, csak kibontás után csodálhatjuk meg az egeret.

Külső

Mindenki maga döntse el, tetszik-e neki. Véleményem szerint a forma legotrombább része – a főgombok melletti két oldalsó kitüremkedés – a funkcionalitás áldozata, az a két dudor ugyanis két gomb.

A fehér-fekete design nem az egyedüli a kínálatban, kapható még szürke-fehér variációban is - engem a látvány egy orrszarvú kecsességére emlékeztet.

Méret, forma

A Roccat honlapján szereplő 131 mm-es hossz elegánsan tartalmazza a kábel tövének design-elemeit is, ami a fogás szempontjából irreleváns, az "effektív" hossz inkább 124 mm; a szélesség is pontatlan. Mindent összevetve átlagos méretű egér.

Méretei: 124 × 67 × 38 mm.

A Kova teljesen szimmetrikus, bal- és jobb oldalán egyaránt 3-3 gombot találunk. Az ilyesmi egerek átka általában az, hogy a gombok nem csak kihasználhatatlanok, egyenesen útban vannak, néhány kivételtől eltekintve.

Előre leszögezném, a fogásról értekezni pont annyira szubjektív dolog, mint egy cipő kényelméről . Ha itt-ott szűk, vagy túl nagy, attól még nem állíthatjuk, hogy rossz, míg ha méretben jó, attól még lehet megosztó. Jobb kezes lévén az oldalak a továbbiakban ezt figyelembe véve értendők.

1-2-2-ben a gyűrűsujjam tövének nagyon útban volt a jobb oldali gombokat elválasztó él, csak akkor tudtam kikerülni, ha teljesen hátracsúsztattam a kezem. Különös, mert a jobb oldalon mintha direkt egy támaszték lenne a gyűrűsujjnak, akkor erre hogyhogy nem figyeltek?

A széles háta miatt meglehetősen jól tenyérbe simul, így ha az oldalsó él nincs útban, palm gripre is jó lehet.

A főgombok melletti kiegészítő gombok nagyon beszűkítik a helyet pont ott, ahol a legjobban kéne. 1-3-1-es "módban" csak claw gripes fogással tudtam kikerülni, palm és fingertip grip esetén is hozzáértek, nekitámaszkodtak az ujjaim a plusz gomboknak. Ez lehet, hogy másoknak kényelmes, nekem minimum furcsa.

A gombok elhelyezése meglepően jó. A görgő mögötti gomb közel van a görgőhöz, nem kell érte nyújtózkodni, de a középső ujjam tövével is simán tudom nyomogatni. A bal oldali gombok pont kézre állnak, fogástól függően legalább az egyik, de inkább mindkettő. A főgombok melletti kinövések is jól kezelhetőek, míg a jobb oldali gombok számomra használhatatlanok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények