RTX 2060 vs. RX 5700 – Minőségi váltás?

Hirtelen felindulásból és egy váratlanul adodó lehetőséggel élve 24 óra leforgása alatt váltottam videókártyát. – írta: b., 4 éve

Konklúzió

Tisztán látszik, hogy az RX 5700 egy erősebb kártya, mint az RTX 2060, sőt a 2070-nél is néhol gyorsabb tud lenni, ahogy nézegettem más teszteket.

Remek a hűtése, halk és félpasszív. Jelenleg nem bántam meg, hogy itt van, ezen tulajdonságainak köszönhetően, de csak is ezeknek.

Most akkor lássuk a tesztet, hogy zajlott. AMD fanok most forduljanak el.

A csere előtti nap estéjén és aznap délelőtt készítettem el az RTX méréseket. A tesztben szereplő játékokat egymás után indítottam, mértem, állítottam rajta ezt-azt, minden zsír volt. Volt, amit akkor töltöttem le Steamen (Doom), volt, amit akkor telepítettem fel (FC: New Dawn), de egyszerűen minden hiba nélkül gördülékenyen, egy kifagyás, anomália nélkül zajlott le.

Ugye a Navival most eltekintve a részletezett képminőségi gikszerekől, úgy kezdődött, hogy az Afterburner nem akarta az istenért megjegyezni, hogy NUM 8 a benchmark indítása. Hiába okéztam, hiába látta a GPU-t, meg minden adatot róla, a játék közben nem indult el a mérés. Utána egyszer csak változatlan beállításokkal jó lett, működött. Why?

Wolfeinsteinnél azért van 1440P mérési eredmény csak, mert ahogy rányomtam 1080P-re elsötétült a képernyő, és semmire nem tért magához, csak a power gombra reagálva kikapcsolt... kétszer újratelepítettem, próbáltam csökkentett módot (ott elindul, de torz volt a kép), végül feladtam a harcot vele, csak a monitor natív felbontásában futott le a teszt.

Doomnál bármit csináltam, 640 x 480 volt az alapbeállítás, ha Adrenalinon belülről indítottam el. Külső indításnál végre megjegyezte a beállított értékeket.

A másik dolog, amit észrevettem, hogy elfelejti a kártya az órajeleket néha visszavenni az asztalon. Fórumon volt, aki azt írta, hogy vegyem vissza 120 Hz-re, akkor jó lesz, de ne már, nem akarom... Egyébként tényleg jó lett...

Közben már 3 napja használtam a VGA-t, COD alatt rendszeresek a kifagyások. 5700 fórumot olvasgatva több embernél gondot okoz a dolog... Wint újraraktam, hátha, de nem. Van úgy, hogy pályákon át nem csinálja, aztán egyszer csak lecsap...

Időközben javasolták a fórumon, hogy a textúrákat ne használjam se low, se high beállításokkal, csak normalon. Megcsináltam, íme az eredmény: [link] Másodpercekre elmegy a kép, majd a végén az egész kifagy....Több ember szerint az AB miatt. Nos, anélkül is ezt csinálta ráadásul a Windows tálca is elkezdte az eltünedezést... Ezek után visszaraktam a legújabb drivert, mert ott legalább nem volt villogás, csak a random kifagyás újraindítással, néha. Majd visszaraktam az egyel régebbit (aminél villogott), és azóta nincs se kifagyás, se villogás. Ki érti ezt? Mindegy, örülünk Vincent.

Apropó Adrenalin....
Az elején írtam, hogy ez egy szubjektív írás...
Minek kell egy egyszerű játékosnak beállítania / elérhetővé tenni GPU feszültséget egy ilyen felületen? Minek kell várakozás a függőleges szinkronizációra, és minek kell GPU méretezés parancsokkal televerni egy ilyen felületet? Értem én, hogy sokat tud, meg vannak benne jó ötletek, de.....

A Geforce Experience lehetőséget ad a játékok részletes beállítására indítás előtt. Minden az Experience-en belül a játékokhoz / streameléshez / videófelvételhez / képrögzítéshez kapcsolódó ficsőr. És ennyi!
Ahhoz, hogy az ember hozzányúljon a késleltetéshez, GPU teljesítményhez, színmélységhez, feszültségekhez stb., a driverbe kell külön belelépni, és ott lehet mindent állítani. Szerintem ez nem egy átlagos felhasználónak való, aki besétál az utcáról, és nem ismeri fel a VGA-t sem. Nem véletlenül nem lehet ott matatni.
Nem ad lehetőséget arra, hogy egy tudatlan felhasználó olyan dolgokat buheráljon, amiről halvány lila gőze sincs micsoda, mire való...

Nagyon remélem, hogy ezek a dolgok valóban a most kijött Radeon drivernek a hibái, csak és ezek nagy része orvosolva lesz, mert egy tényleg nagyon jó kártyáról beszélünk, kár ezekért a dolgokért. Olvasgattam a topikokat és sokan panaszkodnak az új verzióra, míg az előzővel nem volt gondjuk. Nálam is most azzal stabil a gép.

A fenti hibákat a profi radeonosok biztos csípőből orvosolják, de nekem eddig ilyenre nem volt szükség, és ez nagyon fontos szempont egy vásárlónak, aki Nvidiához szokott...

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy a zöld oldalon minden rózsaszín (huh, ezt a képzavart), mert ott is beleszaladtam még az előző monitorommal Gsync anomáliákba, COD alatt hülyét kaptam a Dx error 6070 üzenettől, ami a kis méretre, tálcára lerakásnál előjött (ezt az 5700 hibátlanul abszolválja), de alapvetően jól működött.

Akartam még sok mindenről írni – főleg tuningról, mert a kis Manliban jó kis tuningpotenciál volt, amellett a fogyasztása szenzációsan jó maradt, ebben az RX-ben pedig szintén 8-10% van – de mivel az RTX nincs már nálam, és rövid volt az idő, ez elmarad.

Végszónak azt tudom mondani, hogy az 5700 szerintem jó, de ki kell, hogy forrja magát, főleg driveres téren, mert ez így engem kicsit a Windows XP korszakra emlékeztet.

Ettől eltekintve jelenleg mégis szeretem és jó hír, hogy végre van a piacon egy remek hűtéssel megáldott halk és igazán gyors kártya viszonylag jó ár / érték aránnyal az AMD-től.

Szóval hajrá AMD, add meg ennek a kártyának a megfelelő driveres hátteret, mert akkor bomba középkategóriás kártya lesz jódarabig. :)

A következő oldalon találtok pár 2070 mérést .

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MSI RTX 2060 Super Ventus OC

    Vajon tényleg szuper? Rövid teszt a 150.000 forint körüli videókártyák csoportjának új jövevényéről.

  • Teljes platformcsere kis lépésekben

    Bár az Intel + NVIDIA párosítás az elmúlt sok évben jó kombinációnak bizonyult, a 2018. végén aktuális platformcserémben a szokásosnál komolyabb szerepet játszottak az anyagi szempontok. Magam is kíváncsi voltam az elején, mi sül ki ebből, ezért dokumentáltam a lépéseket, és a végén kanyarítottam belőle egy cikket.