Ryzen 5600X teszt B450 alapokon

Nem nagyon megyünk el a technológia irányába, viszont leírom a saját eredményeimet. – írta: steewcv65, 3 éve

Bevezető és alapok

Bevezető

Tavaly Q4-ben megmutatta magát az új architektúrával fejlesztett processzorcsalád az AMD kínálatából, ami nem más mint a Zen3. Ígértek ezt-azt, és igazából szerintem nincs okunk panaszra. Hiszen volt szó arról, hogy ezek a processzorok már nem fognak működni a 4.szériás alaplapokban, és ezzel korábbi ígéretét szegte volna meg az AMD.
Felhasználók fel is háborodtak joggal, hiszen átverve érezték magukat, de aztán jött egy másik publikáció, amiben azt mondták már, hogy kapnak új BIOS-t a 4. szériás lapok, de többet nem lesznek kompatibilisek a régebbi processzorokkal. Ez szerencsére nem így lett, és most írhatom nektek ezeket a sorokat.

Nekem egy 3600-as Ryzenem volt egy B450 chipsetes lapon, de alább a konfig részletesebben:
Alaplap: Gigabyte B450 AORUS ELITE rev1.0
Processzor : Ryzen 3600 -->5 600X
Processzorhűtő: Gelid Solution Phantom Black (Arctic P12 PWM-mel szerelve a torony között)
RAM: G.Skill TridentZ 2 x 8 GB 3200 MHz CL16
Videokártya: Rx 5700XT Nitro
Tápegység: Gigabyte P750GM
Ház: Be Quiet! Pure Base 500

Mielőtt az új processzort beszereltem volna, frissíteni kellett a BIOS-t, hogy felismerje és elinduljon az új processzorral. Jelen esetben erre volt szükségem-->AGESA ComboV2 1.1.0.0 D for AMD Ryzen 5000 series CPU support

Frissítést követően még a régi processzorral volt egy teszt indításom, amivel nem volt semmi probléma. Megjegyzem, elsőre nem volt semmi probléma, bekapcsolt és jött is a BIOS. RAM-okat beállítottam XMP profiljára és jöhetett is a Windows boot. Minden rendben volt itt is, de már láttam, hogy a processzor feszültségeken állítani fogok, mert 1,4 V-on kezdtük meg a közös életünket. Ami nekem nagyon nem tetszett, ezért megnéztem, hogy meddig tudok lemenni a feszültséggel anélkül, hogy teljesítménycsökkenést produkáljon.
Itt már láttam, hogy wafer széléről gyárthatták ezt a CPU-t, mert 1,3 V-nál megálltunk.

Az első eredmények gyári órajelen, de alacsonyabb feszültségen:

Cpu-Z - Multi Thread 4892 ;Single Thread 601
Cinebench R20 - 4498 Multi Thread
Hőmérsékletek 67 °C környékén megálltak!

Valahol itt jöttem meg az OC irányába, aminél nem az volt a cél, hogy feszegessük a határokat. Inkább az volt, hogy megfelelő hőtermelés mellett, de stabilan hozzak ki belőle valami plusz teljesítményt....Szóval érted... :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények