Sony Xperia SP - Mennyire SuPer?

A Sony idei felső-közép kategóriás modellje mit nyújt az olcsó kínai telefonokkal szemben? – írta: Sordoran, 11 éve

Belső értékek

Illetve mielőtt még áttérnénk a készülék belsejére, pár szó legyen mondva a kijelzőről is. Ez egy TFT paneles, HD felbontású (720*1280 pixel) kijelző, szoftveres Bravia Engine 2 támogatással és Corning Gorilla Glass védi a karcoktól. Napfényben jól látható, ha feltekerjük a fényerejét, és a betekintési szögei is rendben vannak. Nem IPS, nem AMOLED és nem is Super LCD, így vannak hiányosságai, de én meg vagyok elégedve vele, remek minőségű, a mindennapokban nincs rá panasz.

Betekintési szög oldalról 45 és 75 fokkal, valamint felülről 45 és 75 fokkal (nagyjából).

Megemlítendő, hogy nincsenek gombok alul, ezek a kijelző alsó részét foglalják el, így az esetek nagy részében nem hasznosul az 1280 pixeles magasság (egész pontosan a kezelőszerveket kivonva „csak” 720x1184 pixel hasznosul). Egyszerre 10 ujjunkat képes érzékelni, de épeszű ember ezt csak tesztképpen nézi meg, ennél kevesebbre van szükségünk a hétköznapokban.

Annál inkább lehet hasznos a kesztyűs mód, aminek lényege, hogy a kijelző már azt is érzékeli, ha csak fölé visszük az ujjunkat. Természetesen kikapcsolható, és amúgy csak akkor aktív, ha már a feloldást is így végeztük el, kesztyűben, illetve a kijelző fölött elhúzva az ujjunkat.

A kijelzőt letudva ideje áttérni a belső képességekre. A készülék lelke egy Qualcomm MSM8960T típusú SOC, ami lefordítva 2 db 1.7 GHz-es Krait processzormagot tartalmaz, valamint egy Adreno 320-as GPU-t, megtámogatva mindez 1 GB RAM-mal.

Mit kell erről tudni? Azt, hogy gyors, piszkosul. Nem veszi fel a versenyt a 2013-as 4 magos csúcsgépekkel (4 magos Snapdragon 600/800-asok), de egy 4 magos MTK egységet azért lenyom. Akik értékelik a Benchmark eredményeket, azokat se hagyom egyedül, íme, pár adat:

- Quadrant Standard: 7338
- Linpack for Android (single/multi): 195,872 MF. 0,43 sec / 406,426 MF. 0,41 sec
- Smartbenck 2012 (Prod./Games): 4777/2887
- Antutu 3.x: 16110

Ezek saját mérések, látszik, hogy van erő a kis gépben. Normál használattal szinte lehetetlen akadásra bírni, hasít a 4.1.2-es Jelly Bean, dolgozik a Project Butter. Sajnos amennyiben nagyobb memóriaigényes program futása után kilépünk, előfordulhat, hogy akár 1 másodpercet várni kell, míg az ikonokat gyorsan újra tölti, ahogy a widgetekre is 2 másodpercet. Túlélhető azért.

A készülékben 8 GB tárhely található, de ebből mi csak 5.5 GB-ot tudunk felhasználni. A rendszer sajátossága talán, hogy ez két részre oszlik: egy internal és egy external (SD) részre, de ezek dinamikusan működnek, azaz nincs korlátozva, melyikre mennyi adat másolható. Ha kevésnek találjuk ezt, akkor microSD kártyával tovább bővíthető 32 GB-ig (más források szerint 64 GB a felső határ).

Fotók, videók és zenék pakolhatók ide, de a telepített alkalmazások csak a belső tárhelyen elhelyezhetőek (root és segéd programmal ez is orvosolható). A memória kártya a későbbiekben feladatkezelőben External SD card vagy sdcard1-ként érhető el (a belső tárhely internal valamint sdcard0) pl. Astro File Manager-ben. USB kábellel összekötve a számítógéppel Windows 7 felismeri a telefont és könnyen másolhatunk oda-vissza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények