Sötét Imperium

Két kezdőkészlet és egy könyv rövid bemutatásán keresztül foglalom össze a Warhammer 40 000 univerzumot. – írta: HUmenetke, 5 éve

Magamról csak annyit, hogy viszonylag rég beszippantott a lore, de az első készletem csak 2014-ben vettem az edinburgh-i Games Workshop üzletben. Azóta a polcon pihentek, pár hónapja azonban eldöntöttem, hogy a könyvek olvasása után itt az ideje belekezdeni a játékba. Ehhez remek alkalom volt egy bécsi kirándulás során ellátogatni a Westbanhofban lévő Warhammer store-ba, hogy kiürítsem a pénztárcám. :D

Micsoda a Warhammer 40 000?
Ha ezt a cikked olvasod, valószínűleg hallottál már a 41. évezred szörnyűségeiről, az Istencsászárról, az Immatériumban keringő borzadályokról, és arról a folyamatos küzdelemről, aminek talán sosem lesz vége, a tétje pedig egyenesen az emberiség túlélése, a galaxis fölötti uralom megszerzése.

Ha nem, ebben a bekezdésben igyekszem összefoglalni. A Warhammer 40 000 a nottinghami központú Games Workshop tulajdona, egy asztali stratégiai játék, melyben a játékosnak magának kell összeállítani és kifesteni a seregét. Az alapkoncepció szerint az emberiség hatalmas intergalaktikus birodalmát csupán a folyamatos küzdelem mozgatja, uralkodója az Istencsászár, aki tízezer éve ül mozdulatlanul az őt életben tartó Aranytrónon. A birodalomnak rengeteg ellensége van, ezek közül pár a teljesség igénye nélkül: Káosz erők, Eldák, Orkok. A játékos kiválaszt egy frakciót, összegyűjt egy sereget, aztán igyekszik győzelemre segíteni őket a haverok elleni háborúkban. A Collegica Titanica isteni gépeinél is nagyobb fegyver a dobókocka, az utánpótlás pedig sör és valamiféle rágcsálnivaló formájában érkezik a csatamezőkre. Elég egyszerű, nem?

A játék időközönként új szabálykönyveket és kódexeket jelentet meg, kicsit finomítva az egyébként is eléggé összefüggő szabályrendszert. Jelenleg a 8. kiadásnál tartunk, valamint az egész univerzum legjelentősebb változásai álltak be a 42. évezredre, itt jön képbe Guy Haley Sötét Imperium c. kötete, amit a tökéletes vázat adja a jelenlegi (vagy akkori) szituációhoz.

A könyv

A Tuan kiadónak hála jelent meg itthon a kötet, amiben gyökeresen megváltozik az általunk ismert galaxis. Az Imperium közepén megjelent a Nagy Hasadék, amiből özönlenek a Káosz istenek hadai. Cadia, a Birodalom bástyája nem bírta Abaddon 13. Sötét Hadjáratát, így Terra még sebezhetőbbé vált. Ezekben az időkben a Császár egyik gyermeke, Roboute Guilliman, az Ultragárdisták primarchája felébredt tízezer éves kómájából, újra harcra készen, hogy megmentse az Imperiumot, tovább küzdve apja álmáért, ami szerteoszlani látszik. Guilliman ébredése alapjaiban változtatta meg az Imperiumot, a Császár egy gyermeke legalább akkora hatalommal rendelkezik, mint mindenható atyja. A galaxist fertőző Káosz erők legyőzésére elindította az Indomitus Hadjáratot, ami nem látott sikereket ért el...
A könyv pontosan itt veszi fel a fonalat, részletes (de nem unalmas) leírásokkal, élvezetes akciókkal röpíti bele az olvasót a 42. évezred eseményeibe. A karakterek életszerűek, maga Guilliman is emberi, vannak hibái, a történet során fejlődő jellemmel bír.

Ha valakit megragadtak e sorok, ajánlom neki az alábbi két szett beszerzését:

(Nem csak) kezdőknek ajánlott a Know no fear nevet viselő szett, melyben 31 figura található, szabálykönyvvel, vonalzóval, dobókockával, egy szóval mindennel, amire szükségünk lehet. Az egységek színre alapozva érkeznek, ez nagy segítség azoknak, akik az Ultragárdisták mellett tennék le a voksukat. (A Halálgárda egységek egyedisége miatt az ő esetükben szinte minden esetben nagy segítség a zöld alapozás). Kezdőként újabb öröm érhet minket az összeszerelés során, ugyanis ’easy to build’ figurákat találunk, összeszerelésük közel sem okoz akkora fejfájást, mint egy sima készlet, ez viszont áldozatokkal jár a testreszabhatóság oltárán.

Kettő sereg, az Ultramar szegmentumot fenyegető Halálgárda és Guilliman gyermekei, az Ultragárdisták harcába csöppenhetünk bele, játszhatunk rendes csatát, de a doboz tartalmaz 5 küldetést is, hogy kicsit változatossá tegyük a játékot.

A festőkészlet 13 tégely festéket tartalmaz, amik alkalmasak alap egységek festésére (amennyiben Ultragárdista, vagy Halálgárda seregünk van). A csomag része egy ecset, egy csípőfogó, valamint egy tubus ragasztó, amivel harcképessé tehetjük az öntőkeretben pihenő egységeinket. Akiben nagyobb művészi véna lakozik, mindenképp vásároljon további festékeket, ez mindenkinek a saját igényességén, valamint kézügyességén múlik.

Az első kifestése után (ezek még nem Primaris darabok, egy régebbi szettből vannak), mindenképp ajánlom egy kisebb hegyű ecset és miniatűr-tartó beszerzését, ezek nagyban megkönnyítik a dolgunkat.

Ők az elsők, akik elkészültek, lehettem volna sokkal részletesebb, de a készletben lévő ecset túl vastagnak tűnt. Kicsit csúnyák, kicsit csálék, de borzasztó büszke vagyok rájuk. :D

Összegzés:
Úgy gondolom, hogy a könyv és a két készlet remek kiindulási pont lehet, ha most csöppennétek bele a játékba, a szabályokat nem részleteztem, mert az kitenne két másik cikket. Az árakról tájékozódhattok a games-workshop.com oldalon, kinek megér ennyit ez a hobbi, kinek nem. Magyarországon a Főnixcsarnok, valamint a Hammertime Café oldalán tudtok készleteket rendelni, ha nem szeretnétek külföldről vásárolni. Akit kicsit is megfogott ez a világ, ajánlom neki a warhammer wiki oldalt, rengeteg információt találhat mindenről, ami Warhammer 40 000.

Remélem, a cikk elnyerte tetszésed, mindenfajta kritikát szívesen fogadok, köszönöm, ha elolvastad.
Mivel fogalmam sincs, kit mennyire érdekel ez a brutális és epikus világ, kommentben jelezzétek, ha esetleg szívesen olvasnátok a lore-ral kapcsolatos, tömör, lényegretörő és mindenki által érthető cikkeket. :D

Előzmények

  • Dawn of War 2 BÉTA-teszt

    Háború kovácsolás a négyzeten. Nem hazudtak a Relic-es srácok, amikor azt ígérték, hogy a Dawn of War...