Sous Vide főző Arduino platformon - 1

A 150.000 forintos Sous Vide főzőedény helyett inkább építek egy sajátot Arduino alapokon. – írta: schawo, 11 éve

Bevezetés

Mivel nagyon szeretek főzni, és annál még jobban szeretek enni, ezért elhatároztam, hogy bevezetem a Sous Vide (ejtsd: szu vid) főzést. Ez egy speciális főzési metódus, ami megőrzi az ételek eredeti zamatát, tápanyagtartalmát és állagát. Egy jobb éttermi konyha félkarú óriás Sous Vide főző nélkül, de a háztartásokba is kezd beszivárogni ez a főzési technika.

A Sous Vide (vákuum) főzés során az ételek egy speciális vákuumgép segítségével (30-40 ezer forint, ez nem megspórolható) egy teljesen légmentesen lezárt zacskóba kerülnek, és alacsony, 50-70 °C hőmérsékleten rendkívül hosszú ideig, 8-12 óráig főzzük őket. A vákuum miatt már ezen az alacsony hőmérsékleten is fő az étel, és az alacsony hőmérsékleten nem bomlanak el a vitaminok sem. Mivel a zacskó légmentesen van lezárva, az ételek nem érintkeznek a vízzel, a vízben úszva nem vesztik el állagukat, zamatukat. Sőt, további előny, hogy a felbontatlan vákuumcsomagolt, sous vide-olt élelmiszer hűtőszekrényben, fagyasztás nélkül is hetekig, hónapokig eltartható. Fogyasztás előtt a sous vide-olt húst egy pár perce forró olajba tesszük, hogy sült kérge keletkezzen, és azonnal fogyasztható. Állagra, ízre, szagra minden egyéb sütési eljárást felülmúl.

Ez eddig mind szép és jó, egyetlen komoly gond van csak, hogy a legolcsóbb főzőgépek a 150 ezer forintos árcímkével kaphatók. Innen egyenesen jött a gondolat, hogy egy Arduino mikrokontrollerrel vezérelt fűtőszál segítségével töredék költségvetéssel teljes értékű Sous Vide főzőedény építhető.

Íme egy egyszerűsített ábra a projektről:

Az alábbi főegységekre lesz szükség:
Arduino DUEMILANOVE/UNO: [link] [link] [link] [link]
Négycsatornás SSR modul: [link] vagy esetleg [link]
6 drótos LCD panel: [link] [link]
4 db vízálló digitális hőmérsékletszenzor: [link] [link]
5 db nyomógomb: [link] [link] [link]
2 db max. 400 W fűtőszál: [link]
Nagyobb szögletes műanyagtál: [link] [link]

Ezen kívül a projekthez szükségesek az alábbi
- alkatrészek: ellenállások (később részletezve), kondenzátorok (szintén), trimpot, próbanyák, 12 V táp, 230 V szerelhető Schuko dugó
- eszközök: forrasztópáka, szigetelőszalag, lágyforrasz, USB kábel és számítógép a programozáshoz

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt