Steam Deck - Gőzgép

Megjelent a Valve első hordozható konzolja és többek között én is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mire képes. – írta: SyMbioTe, 1 éve

Első benyomások, gép bemutatása

A gép első és második nekifutásra is egy nagyon jó minőségű eszköz benyomását kelti. A burkolat nyilván műanyag, viszont nem recseg, nem ropog, nagyon jól össze van rakva. Ami nekem nagyon tetszett már elsőre is, az a gép fogása. Látszik, hogy foglalkoztak vele a tervezésnél, ugyanis nem egy egyszerű téglatest formájú szerkezetről van szó, aminek maximum a sarkai le vannak kerekítve, hanem a két széle a gépnek nagyon szépen lekanyarodik, ezáltal egy sokkal kényelmesebb fogást biztosít, szó szerint belesimul az ember kezébe. Ahogy a gépet megfogjuk a középső és gyűrűs ujjunkkal érezhetünk a gép hátulján további két darab programozható gombot. Ezek a használat során elsőre nagyon furcsának hatottak, megszokást igényel a használtuk, de ha ez megtörtént, nagyon jól lehet hasznosítani őket. (pl.: autós játékoknál váltáshoz)

Előlap

Szemből természetesen középen a kijelző fogad minket 7"-os, átlagos IPS kijelző, se nem kiemelkedő, se nem rossz, méretre is szerintem megfelelő, nem éreztem volna, hogy nagyobb kellene, hisz mégis csak egy hordozható eszköz. Felbontás ügyileg 1280*800, amit sokan kifogásolhatnak, de ekkora méretnél szerintem elegendő, valamint a kijelzőt meg is kell hajtani valaminek, de ha kisebb a felbontás, kevesebb erőforrás is kell.

Mindegyik oldalon van 1-1 joystick, tapipad, valamint hangszóró az alsó részen. Ezentúl a jobb oldalon a szokásosnak mondható "XBOX" gombok, egy menü (Gyorsbeállítások) valamint egy "Quick Access" gomb, a bal oldalon pedig egy Steam (Steam menüt hozza elő: könyvtár, stb.) és View gomb, és a szintén klasszikusnak mondható D-pad.

Hátlap

A hátsó oldala a gépnek nem túl izgalmas, a már korábban említett négy gombon túl egy szellőző rács kapott csak helyet. Alsó részen van a microSD bővítési lehetőség (jelenlegi legjobb tudomásom szerint 1TB-ig bővíthető). A felső részen kapott helyet a Type-C USB csatlakozó (3.2 Gen2), jack csatlakozó, állapotjelző LED, valamint a gép kezelőgombjai (hangerőszabályzók, bekapcsológomb). Ezentúl természetesen a gép két szélén ott a két analóg kar, és az R1-L1 gombok.

Első bekapcsolás

Első bekapcsolás esetén először is be kell dugni a töltőt a gépbe, aztán kerülhet sor a bekapcsolásra. (erre kicsomagoláskor egy kártya formájában figyelmeztetnek minket). Bekapcsolás után egy szokásos beállítási procedúra fogad minket, nyelv és időzóna kiválasztása, wifi csatlakozás. Amennyiben ezek megtörténtek, a gép frissíti magát, ha szükséges. Miután ez is megtörtént, akkor már csak egy dolog van hátra, mégpedig bejelentkezni a Steam fiókunkba.

Bejelentkezés után kapunk egy rövid bemutatót a gép kezeléséről, de innentől nagyjából miénk a pálya. A felhasználói felület alapvetően kvázi a Steam nagykép módja, erre a gépre szerintem teljesen jól illik, egész jól használható, akár kontrollerekkel, akár érintéssel. Ami egyedül egy kicsit nehezen használható, az az érintéses billentyűzet, de ez is inkább csak asztali módban probléma.

Ez már azóta valamennyire finomítva lett, már sokkal jobban használhatónak érzem a billentyűzetet is, meg úgy a komplett asztali mód kicsit komfortosabb lett.

Használat

Na igen, a használat, ennek a résznek a legnehezebb nekiállni talán, mivel szinte nem tudom hol kezdjem el. Több mindent is kipróbáltam a gépen, hogy mit lehet csinálni, főleg, ami engem érdekelt, ezeken végig fogok menni, de ezeken kívül még nagy sokrétű felhasználása lehet a gépnek, és nyilván mindent én sem tudok tesztelni. Ami engem érdekelt, első és legfontosabb, hogy simán, csak a gyári, úgynevezett "Game mode"-ot használva, amolyan átlag felhasználóként milyen a gép, a Steames játékokkal. Ezentúl amire én még kíváncsi voltam, az a külső forrásból való játék telepítése és használata (ezek főleg régebbi játékok), egyéb, más kliensek használata (pl.: Ubisoft, GOG), valamint a Windows-zal való használat (és ott 1-1 régebbi vagy újabb játék)

.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!