SteamLink tapasztalatok

Egy jó karácsonyi akció és pár nap információgyűjtés után belevágtam a PC-m konzolosításába. – írta: b., 6 éve

Működés

Működés

Mire is jó tulajdonképpen a SteamLink?

Otthoni hálózaton belül képes továbbítani (tükrözni) a PC kép- és hangjelét TV készülékre. Natívan támogat elég sok kontrollert, mert kifejezetten játékokhoz lett kifejlesztve, amit megtámogat a Steam Big Screen módja. Így egyfajta fél-konzol funkciót tölt be.

Hardver

Nem túl acélos a készülékben található hardver. A célnak éppen megfelel, de csodát nem lehet tőle várni. Fél giga RAM egy ARMv7 társaságában, és akad még 4 GB flash memória.
Csatlakozókból egy 100 Mbit/s Ethernet, 3 db USB 2.0 és 802.11ac vezeték nélküli csatlakozásra van lehetőségünk, valamint található még Bluetooth 4.0-elérés és természetesen 1 darab HDMI 1.4.
A kép továbbítása H.264 (MPEG4) formátumban történik, maximum 1080p@60Hz-en, ami némi plusz erőforrást elvon a géptől.

Irányítás

Kontrollerek közül legnagyobb bánatomra az első generációs Xbox One irányítóját csak vezetékkel akarta támogatni, ezért kénytelen voltam beszerezni hozzá a VirtualHere for SteamLink nevű alkalmazást, ami elméletileg segített volna a problémán.
Nos, miután megvettem a programot (11 €), ilyen-olyan varázslatok, videók, satöbbi segítségével valóban működésre tudtam imádkozni a kontrollert vezeték nélkül, de ez sokszor a szerencsének vagy nem tudom megmondani, minek volt köszönhető. Volt, hogy ugyanúgy csináltam, párosítottam a géppel, majd a Linkkel a kontrollert, mégsem ismerte fel.
Végül feladtam, és játszottam USB-kábellel összekötve, majd vettem egy Xbox One S kontrollert, ami már hibátlanul működött, nem igényelte a fent említett VirtualHere programot.
Pár napja egy PS4 Pro tulajdonosa lettem, aminek a vezérlőjét szintén tökéletesen kezeli a SteamLink mind vezetékkel, mind anélkül, valamint egy Logitech F710 is található a repertoáromban, amit szintén hibátlanul kezel vezeték nélkül is.

Kétféle vezeték nélküli egér-billentyűzet szettel próbáltam (Logitech MK270 és Logitech MK320), mindkettő alsókategóriás termék, hibátlanul üzemeltek a SteamLinkkel.

Hivatalosan támogatott játékvezérlők
- Steam kontroller
- Xbox One First Edition (elsősorban vezetékkel, a VirtualHere alkalmazást igényli a vezeték nélküli működéshez)
- Xbox One S
- Xbox One X
- Sony DS4
- Sony DS3
- WII U Pro kontroller
- Xbox 360 (működik vezetékkel is, és a később kiadott Windows/PC wireless átalakítóval is vezeték nélküli módban)
- Nvidia Shield kontroller
- Logitech F310
- Logitech F710

Ezenkívül próbáltam 2-3-féle kevésbé ismert kontrollerrel, pl. Genius G12, Trust GXT24, amikkel hibátlanul működött USB-n keresztül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények