Stúdió otthon?!

Hiába vagy tehetséges és produktív, ha a stúdiódban nem az optimális kialakítást használod. – írta: pcguru14, 11 éve

Helyiség

A legtöbb professzionális stúdióban a monitor hangfalak helyét a falban alakítják ki, ezzel szemben a házi stúdiókba való monitor hangfalakat sokkal rugalmasabban lehet elhelyezni. Persze, ez nem azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy hová és mire helyezzük őket, úgy fognak szólni ahogy kell. Nem csak szimmetrikusan kell őket beállítani, hanem ügyelni kell a magasságra, a két hangfal közti távolságra, a faltól mért távolságra, a szoba közepétől mért távolságra és így tovább…

Így semmiféleképpen se alakítsuk a stúdiónkat!
Így semmiképp ne alakítsuk a stúdiónkat!

Az egyik legrosszabb eset, amikor a szoba kisméretű és a két dimenziója megegyezik, vagy a többszöröse a másiknak. Ilyenkor a problémás frekvenciák „beborítják” egymást és elég nagy peakeket okoznak a spektrumon. A legrosszabb eset az, amikor a szoba teljesen kocka alakú, és minden dimenziója ugyanakkora. A rezonanciák többszörösen fedik egymást, és óriás peakeket okoznak a spektrumon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos frekvenciák jóval hangosabban szólnak, mint a többi.

A kis szobáknál a 300 Hz alatti frekvenciák (a mély hangok) képezik a probléma egyik részét. A 300 Hz feletti, kemény felületekről visszaverődő hangok pedig a probléma másik részét. Az ilyen szobákban a felületek közel vannak egymáshoz, így még nagyobb a visszaverődés további problémát okozva.

Ez a fajta szivacs a legtöbbet használt.
A legtöbb stúdió ilyen szivacsot használ.

Hangfalak

Próbáljuk úgy elhelyezni a hangfalakat, hogy a hangfalaktól mért távolságok különbözzenek minden irányba. Például különbözzön a hátsó és az oldalfaltól mért távolságuk, és a plafon és a padló közti távolságuk is. A legideálisabb, ha a magas sugárzó pontosan fejmagasságban van. Azt is vegyük figyelembe, hogy ha a hangfal fél méterre van a hátsó faltól, akkor ne a kétszeresére - egy méterre - legyen az oldalfaltól vagy a földtől, mert akkor a felharmonikus frekvenciákat erősítjük.

A kisebb szobákban érdemesebb a hosszabb fal mentén elhelyezni a hangfalakat, így csökkenthetjük az oldalfalakról érkező visszaverődéseket.
Ha megvan az üléspozíció, akkor próbáljuk mozgatni a hangfalakat előre hátra, miközben szól a zene rajtuk. Így könnyen észrevehetjük, mikor szól jobban és mikor rosszabbul a rendszer.

Jó ötlet, ha a DAW program segítségével azonos hangerejű basszus hangszerrel három oktáv skálát készítünk és azzal teszteljük a szobát. Így könnyedén észrevesszük, ha van olyan hang, ami sokkal hangosabb, vagy épp halkabb, mint a többi. Ilyenkor próbáljuk mozgatni a hangfalat és végezzük el a tesztet újból. Először a mély hangokkal foglalkozzunk, utána ráérünk a spektrum maradék részével.

Minden szobában szükség van csillapításra. Azért nem hangszigetelést írok, mert ez nem az. A hangszigeteléssel azt érjük el, hogy a hang ne jusson át például a fal túlsó felére. A csillapítással pedig azt, hogy ne verődjön vissza a falról.
Voltál már olyan szobában, ami még nem volt berendezve? A hang össze-vissza verődik benne, mint egy üres folyosón. A szoba akusztikája erősen javul amikor bekerülnek a bútorok - szőnyeg, asztal, kanapé, ágy stb. Minden tárgy felelős a szoba hangzásáért. A kemény felületek visszaverik a hangot, a puhák elnyelik. Érdemes ezt figyelembe venni a berendezéskor.

Az ablakok elé vaskos függönyt, vagy függönyöket érdemes helyezni. Az ablakok nem csak visszaverik a rezgéseket, de még rezonálnak is, ezzel is erősítve a nem kívánt frekvenciákat.

Kihangsúlyozom: Mindent csak mértékkel!
Kihangsúlyozom: Mindent csak mértékkel!

Ötletelés

Felejtsük el az olyan ötleteket, hogy tojástartót teszünk (ezt ki találta ki?) a falra, vagy telibe kárpitozunk, szivacsozunk minden falat. Ezzel csak rontunk a szoba hangzásán, mivel ezek a megoldások nem nyelik el a mély hangokat. Viszont a magas hangokat igen, így még inkább „doboz” hangú lesz a szoba.

Gondoljuk csak végig, egy 100 Hz-es hang teljes hullámhossza 3,43 méter. Ennek az ¼-e az 85,5 cm - ilyen vastag csillapító anyag kellene ahhoz, hogy hatékonyan csillapítsuk ezt a frekvenciát. Most képzeljük el, hogy a falon van 1.5 cm kárpit, vagy 4 cm szivacs, ez nagyon kevés ahhoz, hogy csillapítsuk a 100 Hz-et, viszont a magasabb hangoknak elég, mert azoknak rövidebb a hullámhosszuk.

A legtöbb házi stúdióban közel-téri hangfalakat (nearfield monitor) használnak. Ezeket közelről, egy méterről, vagy közelebbről kell hallgatni, így több direkt hang érkezik a fülünkbe és kevesebb visszaverődő.

Ajánlatos a monitor hangfalakat állványra helyezni az asztal helyett, ezzel is csökkentve a visszaverődő hangokat és rezgéseket. Ha van rá lehetőség, érdemes megtölteni az állványokat homokkal, ezzel még súlyosabbá tenni őket, ami kevesebb rezgést eredményez.

Ez az egyik nagy gyártó nearfield monitor hangfala.
Ez az egyik nagy gyártó nearfield monitor hangfala.

Az emberi hallás nagyon jól alkalmazkodik a környezethez. Ezért ajánlatos a munka megkezdése előtt meghallgatni pár referencia zenét, hogy hozzászokjon a hangzáshoz fülünk. Jó munkát!

Azóta történt