Subnotebookok egymás közt

Öt 12"-os üzleti hordozható számítógép összevetése szubjektív szemszögből. – írta: fateless, 12 éve

Bevezető

Több, mint egy évtizede csöppentem a laptopok világába. Egy 14"-os Compaq géppel kezdtem, ami után rengetegféle és -fajta gép ment át a kezeim között.

Többek között két dolgot nagyon megtanultam az évek folytán:
1. Az üzleti gépek sokkal stabilabbak.
2. A 12-13"-os gépek esetén kell a legkevesebb kompromisszumot kötnöm a mobilitás-használhatóság tengelyén.

Ebből kifolyólag az elmúlt évek folyamán mindig üzleti gépet használtam saját célra. Néha 14"-ig is elmerészkedtem, de többnyire a 12-es méretosztálynál maradtam.

A méret magyarázata egyszerű. Ha valaki sokat utazik, akkor nagyon nem mindegy, hogy mekkora súlyt és mekkora méretet kell magunkkal vinni. Először azt gondoltam, hogy a két és fél kg valamint a másfél kg közötti 1 kg nem jelentős, de be kellett látnom, hogy ha táskában viszem, akkor igenis számít, hogy mennyi súly húzza a karomat, amikor pedig az egyik irodából viszem át a másikba a gépet, akkor még fontosabb, hogy mekkora súlyt kell a kezemben tartanom.

S hogy miért üzleti gépet? Emellett sok apró érv szól. A fém váz a gépek belsejében olyan stabilitást ad, hogy a gépet a sarkánál megfogva még nem kell rettegnünk attól, hogy elroppan a gép.
A zsanérok két év múlva is tartják a monitort és nem törnek szét. Legtöbb gép esetén adott a billentyűvilágítás, a pöcökegér megléte, a dokkolhatóság, a kopásállóbb külső, a stabil billentyűzet, cseppállóság vagy vízállóság a billentyűzet esetén, a kijelző teljes hátrahajthatósága, a driverek hosszútávú biztosítása, általában három év garancia, megbízható hűtés és még hosszasan sorolhatnám az előnyeit.

A következő összevetésben öt gépet állítok egymás mellé:
HP Elitebook 2530p
HP Elitebook 2540p
Dell Latitude XT
Dell Latitude D430
Lenovo Thinkpad X200

Látható a gépek típusából, hogy nem feltétlenül egy időben jelentek meg és nem azonos a teljesítményük.
A processzorok közt C2D U7600, U7700, P8400, SL9400 valamint Core i5 540M található, memóriából 2, 3 illetve 4 GB található a különböző gépekben.

Épp a gépek életkorából és teljesítménybeli különbségeiből adódóan nem akarom összehasonlítani őket teljesítmény terén, hiszen nem lenne fair mondjuk egy D430-ast összevetni egy 2540p-vel.
Ehelyett a hétköznapi használhatóságot, a hordozhatóságot, a billentyűzetet szeretném összevetni, hogy láthassuk, megéri-e megvenni az újabb, drágább gépet, illetve hogy mire kell felkészülni egy régebbi masina beszerzése kapcsán?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt