Sulinetes évek - Celeron, Athlon XP vagy Pentium 4

Sulinet 2003-2005. Van, aki magának az aranykornak mondja, és van, aki szerint a legsötétebb rémálom. – írta: frescho, 8 éve

Sulinet Expressz

A teszt már érlelődik pár hónapja. A tesztek jól elhúzódtak, háromszor újrarendeztem a fejezeteket, de közben volt időm nosztalgiázni, visszaolvasni több tucat korabeli cikket. Felemásak az érzéseim és ma már másként látom az akkori éveket. Nem tagadom, hogy az írásom nem teljesen elfogult. A számok egyértelműek, de van sok olyan dolog, amit nem lehet számokkal leírni, ezeket megpróbálom felidézni. Arra kérnélek titeket, hogy árnyaljátok további hozzászólásokkal, más nézőponttal.

Eredetileg egy gépet raktam össze, de a végén nem is tudom hány variáció után két platformhoz három alaplap, négy processzor és három videokártya maradt a pakliban. Természetesen tuning nélkül nem maradhattak a processzorok. Ez elhúzta a tesztelést és nincs is értelme mindent bemutatni, de amit értelmes megpróbálok megosztani veletek.

Gondolkoztam, hogy mivel is kellene indítani a cikket. Arra jutottam, hogy érdemes egy kicsit visszanézni a Sulinetre, az akkori vasakra mielőtt a gépek teljesítményét értékelném. Ha ez nem érdekel, akkor ugorj a következő oldalra, de az biztos, hogy vissza fogok utalni a következő pár sorra.

Mi is volt a Sulinet?

Teljes neve Sulinet Expressz volt és adókedvezményt biztosított számítástechnikai eszközök beszerzése esetén. Eredetileg tanároknak és diákoknak indult 2003 májusában, de 2004. júliusától már mindenki jogosult volt rá. Persze voltak korlátozások és pár érdekes kitétel, amit sokan nem figyeltek, mert csak az volt a fontos, hogy az államtól adót kaphattak vissza. Ezek közül pár:

- Az eszköz megszerzésére fordított összeg 50 százalékáig, de legfeljebb 60 000 forint erejéig igényelhető (Indulásnál nem volt önrész és több évre széthúzható volt a költségleírás)
- Az adóalapot adót csökkenti, ha annak mértéke legalább ekkora ha már minden más kedvezményt igénybe vettünk
- A számlán csak pályázatnyertes termék szerepelhet (Indulásnál komplett gépekről volt csak szó)
- A számla tételes és tartalmazni kell a jogosult adóazonosítóját

Hogy ez miért is fontos? Visszanézve a 2003-as nagy osztogatás része volt a program, de cselesen sikerült megfogalmazni.

- "Pályázatnyertes termék" azaz pár cég által bejelentett, stabil áron eladott termék. Mindez akkor, amikor a hardver árak elég szép sebességgel estek. Még ha a kezdésnél nem is volt jó a vas ára a kereskedőknek, de pár hónap után már hozta a hasznot és nagyobb kockázatot nem vállaltak, mert pl. 5% Forint leértékelésnél árat korrigálhattak.
- Maximum 60.000 Forint/ év, ami adóból írható le. Az első év után viszont 50% önrészt kellett vállalni. A 20% fölötti túlárazás miatt egy eredetileg 100.000 Ft-os gépnél kb. 40.000 Ft-os spórolást jelentett. (100 helyett 120 ezer Ft-os ár, amiből 60 járt vissza. A megtakarítás tehát = 100-60k HUF)
- Adóból írta le az ember, tehát 5+1 évig mindent meg kellett őrizni, bónusznak a gépet matricázták.

Akkor mindenki azt hitte jól jár, de azt hiszem, hogy ez csak keveseknek sikerült:

- A forgalmazók közül néhányan tuti jól jártak, másoknak nem volt öröm.
- Nem jó értelemben emlékezetes Karácsony előtti rohamot indukált az üzletekben. A plusz papírmunkának hála szép torlódások alakultak ki.
- Persze volt egy-két jó vétel, akció, de aki nem értett hozzá az könnyen lukra futhatott. Nem egy gépről derült ki, hogy le van zárjegyezve, de az adott összeállítás igencsak kehes és a kötelező oprendszert képviselő UHU/SUSE/RedHat linuxon nem fut a Call of Duty.
- Az akkor már aktív netezők gazdagabbak lettek egy lerakatnyi trollal.

Volt jó oldala is a programnak:

- Élénkítette a forgalmat.
- A kezdeti limitációk egy részét eltörölték, szinte mindenki jogosult lett és elég sok dolgot lehetett elérni elfogadható áron.
-Sok embert indított el a digitális világba. (Ez előny még akkor is, ha csak mézesmadzagként működött.)

Az eredeti programot nem sokkal később kibővítették és már alkatrészeket is lehetett vásárolni, sőt a legváltozatosabb termékeket is besúvaszották, amit kapcsolatba lehetett hozni a számítógépekkel, például digitális fényképezőgépet, routert, nyomtatót is lehetett venni a program keretében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pentium 4 1.3GHz

    Minden kezdet nehéz. A Netburst egy új kezdet volt, sok újdonságot hozott, de pont ezért volt érdekes. Igaz, megfizethetetlen is...

  • Celeron aranykor

    Slot1 és Celeron: gépfejlesztés az ezredforduló környékén. Sikerek és zsákutcák.