Szkájlék most már Ryzsen élnek!

Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek! – írta: JanR, 6 éve

****roller

Megvan az "Aztán jól mégse!" rész az előző oldalról? Van azért egy-két ilyen eset még az épülő gépem körül, szóval ezekkel folytatom.

Folytassuk onnan a történetet, hogy az első adag alkatrész megjött. Dobozbontogatás, örvendezés, egy csomószor mondtam, hogy de jól néz ki, úúú de szép. Mámoros pillanatok közepette pedig nekiálltam összedobni a gépet.

Mivel fogalmam sincs, hogy ki az, aki idáig elolvasta a cikkem, ezért most beleírok egy tök felesleges bekezdést, a nagy semmiről. Ma tulajdonképpen eseménytelen volt a napom, a szokásos rutin ment végig. Talán annyi volt a változás, hogy a vacsorát gyorsabban ettem meg a kelleténél, hogy tudjak foglalkozni ezzel a PC-vel. Na, ha már visszakanyarodtunk és még ezt is elolvastad kedves olvasó, akkor jöhet a sztori.

Összerak, vidámság, gyönyörködés. Na akkor indítsuk el! A két megfelelő pin-t rövidre zár, a venti felpörög, kép... na az nem jön. Viszont az alaplapon van 4 pici led, ami "debug" jelzővel van ellátva, és világít, ha valami nem tetszik neki. Na ebből 2 világított is. Mégpedig az első és a második, azaz a CPU és a RAM. Gondoltam magamban, csak én vagyok a béna. Fellapoztam az alaplap használati utasítását, azonnal ki is derült, hogy a dual-channel RAM-okat rossz slotba sikerült raknom. Ezt a hibát gyorsan korrigáltam. Gép indít, venti felpörög, de a kép még mindig nem jön és meglepetésként a debug ledek ismét világítanak. Itt már aggódtam, hogy valami nem jó. Eljött az a pont, hogy elkezdtem variálni a RAM-okkal. Először az egyikkel, aztán csak a másikkal, más-más slotokban megpróbáltam elindítani a gépet. De nem indult...

Feltűnt, hogy ha csak 1 bizonyos memória modullal próbáltam életet lehelni a masinába, akkor csak a CPU debug led világított, a RAM-é nem. Nem fektettem túl nagy figyelmet rá, azzal voltam elfoglalva épp, hogy miért nem indul boldogan ez a csodálatos JanR & AMD barátság...

Másnap reggel azzal kezdtem, hogy hívtam a boltot, ahol vettem a dolgokat, Some problem here - sztori elmesél - "Semmi gond, biztos alaplap hiba." - jött a válasz, gariztatják, mert még 3 napon belül vagyunk, de addig is adnak nekem egy csere alkatrészt (MSI B350 PC Mate). Délutánra már nálam is volt a másik deszka, ahogy hazaértem, gyorsan dobtam bele az alkatrészeket és ráindítottam. Tippek? Elindult?

Dobpergés.. egy kis hatásszünettel, valamint reklámmal megfűszerezve.

Nem...

Viszont itt már teljesen más tünetek voltak. Semennyire nem indult el, se a venti nem pörgött fel, se a ledek nem gyulladtak ki, semmi, mint ha az alaplap nem kapott volna áramot. Itt jött a tipszmiksz. Először a VGA-t vettem le a lapról, aztán az egyik RAM-ot, majd a másikat. Ezek után a HDD és az SSD is leválasztásra került, de még mindig semmi életjel. Itt már kezdtem begurulni, a macska rúgja meg, miért voltam ilyen #&@&&@&@*&@&@đĐ, hogy AMD-t vettem és nem Intelt. Utolsó mentsvárként még megpróbáltam azt is, hogy kivettem a lapból a procit, hogy úgy elindul-e, mert az nem létezik, hogy kétszer egymás után rossz alaplapba futok. Na itt dobtam le a szíjat, működött... persze azonnal világított a ledecske, hogy CPU error van komám.

Akkor most "wtf" van? Elképzelhetitek milyen arcot vágtam. Voltak már problémás alkatrészeim, de ilyenbe még nem futottam. A boltos megadta a telefonszámát, hogy hívjam, ha ezzel a lappal sem jó a masinám. Úgy tettem, elmeséltem a tüneteket. Először felírt egy zsák antibiotikumot, de az nem segített. Az Ő véleménye szerint sem valószínű, hogy a csere deszka miatt lenne ez, inkább a tápra gyanakodott. Valamiért a CPU eszébe sem jutott, mivel még 1 darab Ryzent nem vittek neki vissza probléma miatt.

A tápot rádugtam egy régi gépre, az gond nélkül indult vele, ment, dolgozott és semmi rendelleneset nem tapasztaltam. Kezdtek eltűnni a felhők és egyre gyanúsabb lett a processzor hiba. Kockáztattam. Mondtam a boltosnak, hogy ezt az 1500X-et visszaviszem és elhozok helyette egy 1600-as verziót. Annyit kért, hogy ismét szóljak, ha azzal megy, mert akkor azzal kiderül, hogy a CPU a rossz-e, vagy sem.

Most már kevésbé vidáman és lelkesen hazamentem, hogy összerakjam a gépet. Új proci belerak, RAM-ok, VGA és minden egyéb sallang rádug. Indít. Van kép, el sem hiszem. Felszabadultak a hormonok, micsoda siker, megy az új PC-m.

BIOS Post Screen - de szép. Várok. Még mindig. És még mindig. Nem akar tovább menni, semmi bios, semmi Windows telepítő, nézegetem az MSI logót. Ebben a pillanatban olyan állapotban voltam, hogy ha Chuck Norris jött volna, akkor Ő kap körbepörgőforgó rúgást, nem én. Néztem, hogy mi van, aztán látom ám, hogy a RAM debug led erősen világít, annyira, hogy a retinám leszakad. Áramtalanítottam. Most a variálás kedvéért csak a RAM-okkal "játszottam", először csak az egyikkel, majd a másikkal indítottam a gépet, más-más slotokban. Nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik modul nem jó.

Te akartad magadnak Janó, meg se lepődj ezeken. Na ezt már nem bíztam a véletlenre, visszavittem a RAM-ot és visszakértem a pénzem. Hardveraprón kerestem egy másik kitet, ami ugyan használt, de biztos, hogy jó! Így sikerült beszereznem egy G.Skill TrindentZ 3200 MHz-es kitet. És akkor újra mehet a játék, hazavágtattam, új RAM-okat a lapba és indítás.

Megy! BIOS, Win telepítés és minden más, gond nélkül. Könnyek szöktek már a szemembe, mert épp az Izaura TV-n Haun Carlito Santos megcsókolta Sharolta Sherezádé Luszeszita Montenegrót. Elfújtam egy 100-as csomag zsepit, aztán nekiestem a Windowst feldobni. Persze a boltost hívtam, hogy az 1600-as Ryzennel gond nélkül megy minden és az alaplapnak sincs semmi baja. A hangján hallottam, hogy Ő is megnyugodott - biztos Ő is az Izaura TV-t nézte. Jöhetett végre a gép összeszerelése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények