Hyundai vs. Makita szúrófűrész

Vettem egy új dekopírt, holott már volt egy... Szebben dolgozik-e a jobb gép és mennyit számít a fűrészlap? – írta: KrAt, 3 éve

A teszt

Mindkét gép 2. előtolással dolgozott, 4-es fordulatszám fokozaton (mindkét gépen 6 a maximum), a Hyundai elvileg 750 W teljesítményű, a Makita 450 W.


(Hyundai)


(Makita)

A teszthez négyféle fűrészlapot használtam:
- Makita B53 BIM: ezt egyenes vágáshoz ajánlja laminált anyaghoz, 0 km-es
- Makita B54 BIM: ezt kanyarodó vágáshoz ajánlja laminált anyaghoz, 0 km-es
- Makita B10: ez a géphez volt gyárilag, gyorsdaraboló, köszörült fogakkal, nem hajlított, 0 km-es
- valami noname: ezt még a Hyundai-hoz vehettem / kaphattam, ennek hajlított fogai vannak, használt

Kézbe fogva a két gépet, ég és föld a különbség, a Makita gumírozott markolata nagyon kényelmes, ellenben a Hyundai-nak gyorszáras a befogó mechanizmusa, ez gyorsabb lapcserét eredményez.
Aztán ahogy használtam, rá kellett jönnöm, hogy ez is lefújja maga elől a port, csak épp nem volt nagydobra verve. Ennek örültem, mert ez a funkció hiányzott a gépből a leírás alapján.

Az első vágásnál a B53-as lapot használtam vezető mellett, a Hyundai géppel, ami elvágta, minimálisan roncsolt az alsó oldalon (mert ugye maga fele húz a lap, tehát az alsó él lesz szép), mondom hát nem baj, a Makita akkor is kényelmes, kétlem, hogy az kevésbé’ tépné az anyagot.
Ekkor gépcsere, fogtam a Makitát, vágás, a felső oldalon nincs olyan nagy különbség, nézzük az alsó oldalt, majd ekkor talajt ért az állam (a bal oldali vágás a Makita, a jobb oldali a Hyundai):

Hát még hogy nincs különbség? A Makita egy icipicit se pattintotta le a vágás szélét, mondom, ilyen nincs. De hát csak fel-le húzza a fűrészlapot, mi különbség lehetne? És mégis.

Ekkor előhoztam egy békebeli bútorból megmaradt ajtómaradékot (ebből csináltam macskaházat, a „bejárati ajtó” darabja volt). Ott is csináltam 1-1 vágást ugyanezzel a lappal, az eredmény itt is azt mutatta, hogy bizony a Makita lényegesen szebben vág.

Akkor eddig 1:0 azzal a lappal, vágjunk ívet. Felrajzoltam egy körívet, amit megpróbáltam tartani a gépekkel, ez lett a végeredmény:

Egyértelműen látszik, hogy a Makita ismét szebben vágott mindkét oldalon. A felső oldalon látszik, hogy a Hyundai-jal az ívet sem sikerült olyan pontosan tartani, valahogy a Makita jobban azt csinálta, amit én akartam, plusz a végén a letérés azért lett az ívről, mert a sok forgácstól már nem láttam, hol kell pontosan tolnom. Hatalmas plusz pont ezért a fícsörért a Makitának, hogy lefújja a port maga elől, így végig látható maradt az ív.

Gondoltam, akkor nézzük meg a gyorsdarabolásra való pengét is. A felső oldalon nem volt lényeges difi, egyik oldal se volt szép, de hát ez a penge nem is erre való.

Azonban az alsó oldalon ismét szemet gyönyörködtető a különbség.

Érdemes megnézni, hogy a Makitával való vágás végén mennyire szép a V-alak, amit a fogak hagytak.

Mondom, ha már lúd, akkor előszedem a meglévő noname használt pengét, azzal melyik gép mit kezd. A felső oldalon minimális a különbség, de alapvetően mindkét vágás értékelhetetlen a tépés tekintetében.

Azonban az alsó oldalon meglepetés várt: mindkét vágás szerintem szép, sőt, talán a Hyundai szebben vágott. Érdemes megfigyelni, hogy a Makitával mennyire egyenes a vágás, míg a Hyundai-jal nem tudtam csak tolva olyan szépet vágni.

A vágások egyértelműen meggyőztek, akkor mondom magamban, megpróbálom bemutatni a vágást videón is, hátha átjön a hangbeli különbség. Merthogy a Makita sokkal kulturáltabban végzi a dolgát. A szuszogásom jó alap a háttérzaj hangerejére... :D Plusz érdemes figyelni, ahogy fújja le maga elől a port (tudom, nem tudok leszakadni a témáról, egyszerűen imádom).

Aztán a végére, hogy teljes legyen a kép, megpróbálom átadni a rezgést, hátha látszik, hogyan táncol, ha csak leteszem az asztalra. Igen, látványos lett, ugyanis az egyik táncol, a másik egy helyben áll. Bónuszként nem vágtam meg a videót, ugyanis a Hyundai folyamatos működésért felelős reteszét nem tudtam 1 kézzel benyomni, még két kézzel is csak másodikra, így egy gyönyörű bénázás lett belőle. A Makitánál, mint látszik is, 1 másodperc volt.

Összegzésképp azt kell, hogy mondjam, hogy számomra egészen látványos a különbség, mindenképpen megérte megvenni. Aztán majd remélem, ha beszabtam a konyhát a helyére, akkor is így tudok vélekedni.

Előzmények