Társasjátékok tableten

Mire jók a társasok mobil eszközön? Melyik társast érdemes kipróbálni? Milyen a játékélmény egy ilyen kis kijelzőn? – írta: malnabokor, 9 éve

Monopoly, Monopoly Here and Now, Millionaire

Talán az egyik legismertebb társasjáték, dobozos és tabletes kiadásban is. A játék célja, hogy te legyél a leggazdagabb, minél több vagy drágább hoteled legyen a területeiden, melyeken a többi játékos tönkremehet. A Monopoly és a Monopoly Here & Now: The World Edition nem sok mindenben különböznek, míg az előbbi a hagyományos területelnevezésekkel operál, addig az utóbbin világvárosok szerepelnek, grafikailag is csak apróbb eltérések találhatóak, a játékmenet pedig teljesen megegyezik. A Millionaire is ide tartozik, de az talán egy rövidített kiadásnak tekinthető, mivel itt a játék célja, hogy elsőként érj el 1000K „kreditet”, és a játék időtartama is átlagosan rövidebbnek tekinthető.

Grafikailag ezek a legjobban kidolgozottak, az animációk sokat tudnak dobni a játékélményen, összességében az ember szívesen játszik rajtuk. Mint mindegyik kiadásnál, ennél is lehet gép ellen játszani, ami nem túl okos, cserébe szereti manipulálni a dobások eredményét (amit a játék végén meg is mutat, a dobások eredményeinek görbéje erősen eltér a várható értéktől), aminek eredménye, hogy legnehezebb szinten a gép mindig meg fogja úszni a területeidet, a másik oldalról meg vásárlási áron is eladja neked a sajátjait...

A legjobb élményeim azonban ezekhez a játékokhoz kapcsolódnak társaságban, ezek közül az egyik, mikor négyen utaztunk három és fél órát vonaton, közben két teljes Monopoly party-t játszottunk le, a másik pedig egy sítáborban történt, mikor esténként hol Monopoly-val, hol Catan telepeseivel szórakoztunk.

Az utóbbi két példa jól mutatja a legfontosabb előnyét a digitális társasoknak. Még egy hagyományos dobozos kiadás tetemes helyet foglal, körülményes hosszabb útra elvinni, addig tablet esetében maximum megabájtokról beszélhetünk, ha az ember alapból viszi magával a készülékét. Továbbá biztos sokan emlékeznek olyan esetre, hogy valamiért félbe kellett hagyni egy játékot. Annak a folytatása általában lehetetlen volt, legjobb esetben is vagy napokig/hetekig állt a tábla a szoba valamelyik sarkában berendezetten, vagy felírta mindenki az aktuális állást, de legtöbbször ezek sohasem folytatódtak. Itt digitálisan van annyi előny, hogy könnyen elmenthető az aktuális állás, és legközelebb folytatható a játék, de tapasztalatból mondom, hogy ez itt is ritkán fordul elő, általában szívesebben kezd a társaság új játékot.

A Monopoly család elérhető az AppStore-on, a Here & Now kivételével a másik két játék elérhető a Google Play-ben is. Fontos ellenben megjegyeznem, hogy iPad Air 2-n és sok esetben iOS 8-al rendelkező Apple tableteken megjelenik egy grafikai hiba, miszerint a dobókockák, a kártyák és a házak/hotelek feketén jelennek meg, ez elég sokat ront az összképen, továbbá a Here & Now a legtöbb Air 2-n el sem indul. Remélhetőleg ezeket majd javítják később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények