Telacom A3100 - WinMo kínai módra

A kínaiak megint főztek valamit, az alábbi cikkben egy Windows Mobile alapú készüléket mutatok be. – írta: kaller1, 14 éve

Kijelző, burkolat

A kijelző egy 3.0 inch átlójú WQVGA (240 x 400 pixel) TFT panel, kellő fényerősséggel, jó betekintési szöggel és szép színekkel. Erős napfényben viszont szinte nem látszik semmi, árnyékba kellett raknom a készüléket, hogy lássak rajta valamit. A kijelző előtt lévő plasztik elég kemény, erősebb nyomásra sem hajlik be, az érintésre jól reagál. Járjuk körbe a készüléket:
A készülék tetején, jobb oldalt található a bekapcsoló gomb, amit hosszan megnyomva egy rezzenés után kb. egy perc elteltével feláll a rendszer. Ha bekapcsolt állapotban nyomjuk meg a hosszan a gombot,akkor a felugró ablakban kikapcsolhatjuk a készüléket, röviden megnyomva pedig a kijelzőt kapcsolhatjuk le. A bekapcsoló gomb mellett található az első meglepetés, az ugyanis egy 3.5 milliméteres audio csatlakozó. Örvendetes dolog, minden készüléken kötelezővé tenném. Az audio csatlakozó mellett mindjárt itt a másik meglepetés, a szabványos microUSB csatlakozó, mely adatcsatlakozásra és a készülék töltésére is szolgál. A gyártó úgy látszik rájött arra, hogy a jót kár lenne elrontani. Végül a bal sarokban található a fémből készült stylus silója, mely masszívan a helyén van, biztos nem lehet elhagyni a készülékből. Jobb oldalon található az ezüst színű hangerő szabályozó gomb páros, alattuk pedig a kamera gyorsindító gombja. A készülék alsó és bal oldali részén nem található semmi, teljesen csupasz. Utóbbi helyen még el tudtam volna képzelni egy programozható gombot, kár hogy kimaradt.

Kamera gyorsgomb és hangerő szabályzó gombok

Az előlap tetején középen van a beszéd hangszóró, balra tőle az előlapi kamera, amire nem tudom mi szükség volt, mivel maximum önarcképek készítésére használható. Jobb oldalon pedig egy diszkrét wifi logó foglal helyet. Alul a hívás fogadó és elutasító gombok között egy trackball, vagy más néven hanyattegér található, melybe egy állapotjelző led is beépítésre került, mely különböző színű világítással vagy villogással jelez vissza a készülék funkcióiról, töltésről vagy eseményekről.

Méretes hangszóró és az előlapi kamera

Ennyi gomb jutott az előlapra

A hátoldal elég érdekes: felül található a kihangosító hangszórója, alatta a kamera egy segédfény társaságában. Az akkufedő szálcsiszolt alumíniumból készült, egy apró POCKET PC felirat szerepel csak rajta. A gyártó most tartózkodott a fellengzős feliratoktól, még a kamera felbontása sem került megjelölésre. A fedlap alatt található másik hangszórónak álcázott lyukak sokasága, de innen ne várjunk semmit, a Motorola A3100-ban itt van a hangszóró elhelyezve, és nem a készülék tetején. A fedlap és az akkumulátor eltávolítása után férhetünk hozzá a SIM és memóriakártyához, ebből következik, hogy menet közben nem lehet cserélni azt. Felül egy, alul két kis pöcök található, ezek biztosítják azt, hogy asztalra helyezve a készüléket a hátlapot nem éri surlódás.

Sallangoktól mentes szálcsiszolt alu akkufedő

A lyukak alatt nincs hangszóró

Az anyag és összeszerelési minőséget egy szóval tudnám jellemezni: döbbenet.
Azt leszámítva, hogy a hátlap erősebb nyomkodásra picit nyekereg, kiváló minőséget produkált a gyártó. Sehol egy illesztési hézag, pontosan és precízen van összerakva az egész, nincs festési hiba, és nem utolsó sorban teljes cinkötvözet (?) fémborítást kapott a készülék, az alu fedlapról már írtam. Kézbe véve, aki nem ismeri a származási helyét, azonnal közép-felső kategóriába sorolná a készüléket. Egy Nokia 5800 játéktelefonnak tűnik mellette. A készülék egész pontosan 127 grammot nyom a mérlegen, akkumulátorral együtt. Mérete 108 x 56 x 13 milliméter, ami pont ideális, jól passzol a kézbe és a lekerekített sarkos megoldásnak köszönhetően nagyon kellemes a fogása. A készüléket körbefogó ovális keret az előlapi részen fényes, a hátoldalon pedig matt borítást kapott. A dizájn ezúttal sem egyedi, a már említett Motorola készüléktől származik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!