Teljesen kezdő fotósok

Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom. – írta: Neszójábe, 10 éve

Az 1. nap

A fényképezőgép nagyon egyszerűen működik. Van egy képérzékelő a belsejében, ami az objektíven (az üveg lencse az elején) keresztül kapja a fényt arról, amire irányítjuk. A képérzékelő nagyon gyorsan feldolgozza az adatokat, általában csak a másodperc tört részéig van szüksége a fényre. Erre szolgál a zár az optikában.

Mint egy nagyon gyors függöny, ami épp csak annyi ideig nyílik ki, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon az érzékelő.

A másik lehetőség a fényerő szabályozásához a rekesz.

Itt pedig azt tudjuk állítani, hogy mekkora legyen a rés, amin keresztül az érzékelőre esik a fény.

Ha automata üzemmódban használod a géped, vagy esetleg nem is lehet rajta állítani a zársebességet (angol: shutter) és a rekeszértéket (angol: aperture), akkor az olyan szinten behatárolja a lehetőségeidet, hogy nem érdemes vele belekezdened az egészbe (persze egy jó kompozíciót bármilyen géppel le lehet kapni, de remélem, hogy aki ezt végigolvassa, az nem fog megelégedni ezzel).

A zársebesség azt jelenti, hogy a zár mennyi ideig legyen nyitva, a rekeszérték pedig azt, hogy a rekesz mekkorára nyíljon ki.

Tehát az első lépés, hogy átvedd az uralmat a technika felett. Ha esetleg van egy ilyen, vagy ehhez hasonló tárcsa a gépeden, akkor ezt azzal tudod megtenni.

Már pár tízezer forintos gépeken is lehet ezeket állítani, akár tárcsa nélkül a menüből. Természetesen azokat arra találták ki, hogy néha-néha nyúljon bele az ember, így hosszú távon valószínűleg az sem lesz megfelelő.

A betűk jelentése.

P - Program. Ez azt jelenti, hogy a gép továbbra is maga állítja a fent említett két lehetőséget, de más, kisebb beállításba már bele tudsz piszkálni (később lesz rá példa).

A - Aperture priority. Azaz a rekeszt Te állítod, de a zársebességet még a gép.

S - Shutter priority. Ugyan ez fordítva, itt a zársebességet tudod állítani, de a rekeszt a gép állítja.

M - Manual. Az igazi mélyvíz, ahol mind a két érték (rekesz, zársebesség) a te irányításod alatt van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények