Az inzulinpumpa

Talán már te is találkoztál azzal a parányi kis szerkezettel, amely sok betegnek az életet jelenti. Hogy mi is az az inzulinpumpa? Cikkemben ezt járom körbe... – írta: Scroll Lock, 10 éve

Az inzulinpumpa

Az 1-es típus és az inzulinnal kezelt 2-es típus esetében egyik lehetőség az, hogy kívülről injekció formájában adjuk be az inzulint. Ez nyilván sok gonddal jár, hiszen nem mindig vagyunk otthon, tiszta körülmények között és a fürkésző tekintetek előbb vagy utóbb megtalálnak minket. Továbbá, ha humán inzulint használunk még időhöz is vagyunk kötve.

Mennyivel egyszerűbb volna, ha lenne egy készülékünk mely állandóan a szervezetünkhöz csatlakozva, adagolná az inzulint. Ha pedig magas cukrunk lenne vagy étkezni szeretnénk, nem kell elővenni az injekciót, hanem csak pár gombnyomás és készen vagyunk. További előny, hogy maga a pumpa a hasnyálmirigy inzulin elválasztását a lehető legjobban képes utánozni.

Jelen cikk szerzője 13 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a diabéteszt. Kezdetben injekcióztam magam, 4-szer egy nap, humán inzulinnal. Egy év múlva elegem lett az egészből. A választásom az inzulinpumpára eset.

Az inzulinpumpa egy olyan automata eszköz, amely a beállításoktól függően a nap 24 órájában adagol inzulint a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Ezt hívjuk ún. bázis inzulinnak. Ha ezen felül étkezni szeretnénk akkor a gép segítségével inzulint kell beadnunk, ezt az inzulint bolusnak nevezzük.

Az inzulinpumpa egy infúziós vezetéken/szereléken keresztül kapcsolódik a testhez. Tulajdonképpen egy rövid, hajlékony műanyag cső van a beteg szervezetében (melyet nem is lehet érezni). Fontos tudni, hogy az infúziós vezetéket és ezzel együtt a bőr alatt lévő kis, műanyag csövet 3 naponta cserélni kell (ennél több ideig történő viselés bőrirritációt és gyengébb inzulin felszívódást eredményez).

A jelenlegi inzulinpumpám kifejlesztéséhez rögös út vezetett. Az első inzulinpumpákat még a hátukon hordták az emberek, mint valami jó nehéz hátizsákot. Volt olyan is, ami manapság leginkább egy esztergapadra hasonlítana.

Szerencsére idővel változott a helyzet, manapság leginkább akkora egy inzulinpumpa, mint egy kisebb telefon. Az alábbi képen a Minimed első inzulinpumpája látható, az 502-es, mely nem régiben ünnepelte a 31. születésnapját.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt