Az inzulinpumpa

Talán már te is találkoztál azzal a parányi kis szerkezettel, amely sok betegnek az életet jelenti. Hogy mi is az az inzulinpumpa? Cikkemben ezt járom körbe... – írta: Scroll Lock, 10 éve

Minimed 508/712/715

És elérkeztünk az első inzulinpumpámhoz is: a Minimed 508-ashoz. Volt benne minden ami kell: precíz adagolómotor, háttérvilágítás és távirányító (ez utóbbi akkor volt hasznos, amikor télen a vastag kabát alól nehezebb volt elővenni a készüléket, így a távirányító segítségével adtam inzulint). Továbbá többféle típusú bolus inzulint tudott beadni: a normál bolus mellett volt ún. szögletes, illetve kettős bolus is. A szögletes bolus egy bolus meghatározott idő alatti beadása.

Hogy ez miért is jó? Gondoljuk el azt a helyzetet, hogy moziban vagyunk és pattogatott kukoricát fogyasztunk. A pattogatott kukoricát pedig nem 10 perc alatt küldjük le, hanem pl. másfél óra alatt. Ilyenkor jól jön az elnyújtott inzulin beadás, vagyis a szögletes bolus. A kettős bolus a normál bolus és a szögletes bolus kombinációja. Olyankor hasznos ha gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, pl.: tejet zabpehellyel.

A kéthullámú bolus kielégíti mind az azonnali és mind a később jelentkező inzulinszükségletet ugyanis egy adott, beprogramozott inzulinmennyiséget azonnal bead, majd egy másik, szintén beprogramozott mennyiséget pedig elnyújtva.

A bázis inzulint illetően vannak ún. alapsablonok opció is, melynek segítségével további két bázis inzulin sémát állíthatunk be. Ebből főként akkor profitálhatunk, ha vannak olyan napjaink, melyben pl. aktívabban mozgunk és ez hatással van a teljes 24 órás alapinzulin szükségünkre.
Lehetőség van továbbá ideiglenes bázis beadására is, mely akkor lehet hasznos, ha például fizikai tevékenységet végzünk egy rövidebb ideig (ilyenkor kevesebb bázis inzulinra van szükség) vagy pl. belázasodtunk (ilyenkor általában több bázis inzulinra van szükség). Ideiglenes bázisnál megadhatjuk, hogy mennyi legyen az inzulin óránkénti értéke, illetve az, hogy mennyi időre szeretnénk igénybe venni a szolgáltatást.

Később lehetőségem adódott, hogy kicseréljem az inzulinpumpámat egy modernebbre, így kaptam a Medtronic Midimed Paradigm 712-es modellt. A Paradigm családba tartozó készülékek teljesen máshogy néznek ki a régi 508-ashoz képest és a tudása is nagyobb volt (természetes a 712-es tudta mindazt, amit az 508-as ). Hogy miben hozott újat? Az infúziós szerelék precízebben csatlakozik az inzulin tartályhoz. A készülék pedig kvázi vízhatlan (persze nem ajánlatos vízben tárolni). A nehezebben beszerezhető gomb elemek helyet AAA-s elemet kapott.

Amiben pedig igazán újat hozott a 712-es az az ún. Bolus Wizard (Bolus Varázsló). A Bolus Wizard a pumpa egy tetszőlegesen válaszható funkciója, amely kiszámítja a bolus becsült értékét. Ahhoz, hogy igénybe vegyük az említett szolgáltatást, meg kell adnunk az aktuális vércukorértékünket és egy sor személyes beállítást:
-az inzulin érzékenységet (1 egység hatására mennyivel csökken a vércukor)
-a vércukor célszintet
-a szénhidrát arányt (az 1 inzulin egység által fedezett szénhidrát mennyiség)

A 712-es készülékem sajnos elromlott, de így cserébe kaptam garanciálisan egy újabb verziót, mégpedig a 715-öt, amely leginkább csak a kijelző alapállapotában megjelenített információkban különbözött: óra, hátralevő inzulinmennyiség, és elem töltöttségi szint. A második képen az inzulintartályt láthatjátok. A tartály pont beleilleszkedik a pumpa erre a célra kialakított részébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt