ThinkCentre A61e

Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú? – írta: frescho, 10 éve

Hardver, upgrade

Hardver

A hardver mára eléggé elavult, de a saját korában nem számított rossznak. Ugyan a CPU teljesítménye nem volt az élmezőnyben, de az IGP simán verte az inteles konkurenciát, csak az Nvidia 6100–6150 tartotta vele a lépést. Ez a még ATI által kiadott RS690-nek köszönhető. A chipset támogatja a dual channelt, amire később még visszatérek. Az IGP DirectX 9 SM 2.0-át támogat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár az integrált megoldások között gyorsnak számít, de a realitás az, hogy nem érdemes DX 9-es játékokkal próbálkozni rajta.

Az alaplap két, laptopba való DDR2-es SODIMM modult képes fogadni. Eredetileg 1 darab 1 GB-os volt a gépben, amit kipróbáltam 2 x 512 MB-tal is. A tesztekben láthatjátok a jótékony hatását, ez az alacsony 666 MHz-es órajelnek is köszönhető.

A CPU eredetileg egy 45 W-os maximum TDP-vel rendelkező AM2-es AMD Athlon X2 BE-2350. Sok dolgot nem lehet róla mondani. K8-as architektúra, két mag, 65 nm, maximum 2,1 GHz-es órajel. Még a 939-es szériában is akadt ennél gyorsabb darab. Itt bizony a sebességet áldozták fel cserébe az alacsony fogyasztásért.

Upgrade

A nem túlságosan acélos gépezet feladta a leckét. Első ránézésre nem sok dolgot lehet rajta bővíteni, és a BIOS sem támogatja az FSB emelését. A hűtés és a táp sem boldogulna egy keményebb tuninggal.

- Első körben a memória-upgrade jutott eszembe. Ha több dolog is meg van nyitva, akkor a gép sokkal kevesebbet swappol 2 GB memóriával. Ez a tesztekben, ahol egy program fut egyszerre, nem, de a valós életben nagyon hasznos. A memória 2 ezresbe került és érzésre rögtön megdobta a sebességet.

- Második ötletem a merevlemez cseréje volt SSD-re. A gép ára és a ráfordítható összeg ezt nem tette lehetővé, de nem is lett volna gazdaságilag kifizetődő.

- Harmadik ötletem a CPU-csere volt. A BIOS hivatalosan csak a K8-at támogatja, de az AM2-be elvileg elketyegnek az AM3-as processzorok is. Egy AM3-as X3-mal ki is próbáltam, hogy mit szól a gép az újabb szériához. Meglepetésemre F1-gyel hajlandó volt továbbmenni. Csak meg kellett keresni a BIOS-ban, hogy hol kérdez, és kiütni a feltételt. Így is kiírja az F1-et, de megy tovább. Az utolsó lépés a megfelelő processzor kiválasztása volt, mert a 95 W-os X3-at nem mertem volna benne hagyni. A nyerő darab egy 45 W-os X2 235e lett.

Az új processzorban kettő, K10-es Regor mag dolgozik 2,7 GHz-en. Csak az órajel 28% gyorsulást ígért, és mindezt csak 4 ezerért. Az újabb magok még erre jönnek rá. Abban reménykedtem, hogy a gyorsulásért cserébe nem fog többet fogyasztani a gép, vagy maximum pár watt lesz a differencia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • IBM PS/1 2133 - 451

    Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC".

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

  • Gamer PC építés nem szakértői szemmel

    Corsair Obsidian 750D számítógépházam benépesítése egy játékra tervezett konfigurációval.