Thinkpapa T400

Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben? – írta: bossbob, 3 éve

Bevezetés - Specifikációk, Kialakítás

Először is hadd kérjek elnézést a címben szereplő fater viccért. Igaz megtehetem már, ugyanis nemrég lettem apuka, így haladni kell a korral nekem is és megfelelni a sztereotípiáknak :). Amint azt az éleseszűek bizonyára megfejtették, a cikk tárgya egy Thinkpad(papa) T400-as laptop 2008-ból, amelyet nemrég szereztem be.

Mivel a kijelző hátlapja eléggé karcos volt, ezért raktam rá egy karbonmintás fóliát. Nem lett tökéletes, de sokkal esztétikusabb mint anélkül.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért is vettem ilyen laptopot 2021-ben? Nos természetesen elsősorban a retró faktor miatt, illetve mert szerettem volna megnézni, mire is képes az utolsó Core 2 Duo-s Thinkpad manapság, és persze azért is, mert megtetszett a masina. Habár én sosem használtam munkára, így nosztalgiaélményem sem lehet vele kapcsolatban, de a régi Thinkpadek mindig bejöttek a felszereltségük, kialakításuk és persze a billentyűzetük miatt.

Kinyitva már nem volt olyan lehasznált állapotban. Egy alapos takarítást követően egész jó lett a végeredmény.

Ez alól a T400-as sem kivétel, ugyanis ez a masina is még a hagyományos kialakítású klaviatúrával rendelkezik, amely jellemző volt a sorozatra a T430-asig. No, de vessünk is egy pillantást a laptop alapvető jellemzőire!

Specifikációk:
Kijelző: 14,1” 1280x800 LCD Matt CCFL panel
Processzor: Intel Core 2 Duo T9600 @ 2,8 GHz
Videokártya: Intel GMA 4500MHD
Chipset: Mobile Intel GM45 Express
Memória: 2x4 GB DDR3 @ 1066 MHz
Háttértár: 240 GB Kingston SA400 SSD + 1 TB HDD

Kialakítás:

Kezdjük is a legfontosabbal. Egy laptopban ez legalább olyan fontos, mint a benne lévő processzor és egyéb komponensek. Azt hiszem nem kell hangsúlyoznom, hogy egy ugyanolyan CPU-val szerelt konzumer noti és üzleti kategóriás modell között hatalmas különbségek tudnak lenni. Ennél a T400-asnál is a kialakítás volt a döntő szempont, ami miatt megvettem. Ez még a klasszikus Thinkpad vonalat követi, vagyis kapunk egy egyesek számára nem túl esztétikus (nekem tetszik) műanyag borítású laptopot, amely a borítás alatt könnyű magnézium ötvözetű fémházzal rendelkezik. Ettől persze nehéz és vastag lesz, de cserébe nagyon strapabíró, ami jól viseli a használatot. Erre a laptopra nyugodtan lehet pakolászni, nem kell attól tartani, hogy esetleg baja esne, az eséseket és ütődéseket is ugyancsak jól viseli. Valószínűleg ezért is volt olyan karcos a teteje.

Dell Latitude E7270 (a munkahelyi gépem) és a T400-as. A Latitude azért kapott fóliát, hogy ne karcolódjon, így szép állapotban marad amikor már nem én használom majd.

2475 grammot nyom a masina a 9 cellás akksival együtt, ami egy 14 colos gépnél természetesen nagyon nem kevés. Ha minden nap ezt kellene munkába hordanom, természetesen megérezném, és a hátizsákomban sem tűnne el olyan könnyen, mint a jelenlegi irodai gépem, egy Dell Latitude E7270. Igaz, ez utóbbival nem egészen fair összehasonítani, ugyanis a Latitude amellett hogy közel egy évtizeddel fiatalabb, kisebb is (12,5 colos kijelzővel szerelt).

Latitude E7270 és a T400-as egymáson.

No de menjünk is tovább, és nézzük meg, milyen portok és csatolófelületek vannak a masinán. ThinkPad létére természetesen itt is megtalálhatjuk a trackpoint-ot a billentyűzetbe építve a touchpad felett (az utóbbit UltraNav-nak hívja a Lenovo), és ha már a billentyűzetnél járunk, ThinkLight-nak nevezett billentyűzet-megvilágításunk is van, amelyet a régi thinkpadesek bizonyára jól ismernek.

A laptop jobb oldalán kapott helyet egy USB 2.0-ás foglalat és a DVD meghajtó (lenovóul UltraBay), amely a Thinkpadektől megszokott módon gyorsan kivehető. A T400-as érdekessége, hogy ez volt az utolsó modell, amely még alkalmas volt az optikai meghajtóba helyezhető extra akkumulátor befogadására, amit a Lenovo a T410-től kezdve elhagyott.

A notebook elején a fülhallgató és mikrofon jackdugói mellett van egy dedikált kapcsolónk, amely minden vezeték nélküli kommunikációt kikapcsol az eszközön, ez természetesen repülőn nagyon praktikus. Bal szélen pedig van egy mini Firewire csatlakozó.

A gép bal oldalán a VGA csatlakozó és 2 db USB 2.0 mellett találjuk az RJ45-ös hálózati illetve RJ11-es telefon/modem csatlakozót, ez utóbbi felett - akárcsak a Firewire esetében - jócskán elszállt az idő. Szintén itt találhatjuk még a PCMCIA kártyahelyet is. A 90-es és a 2000-es évek népszerű portja volt ez (amennyire én tudom), amikor még nem volt sok mobil eszközön integrált Wifi, modem, SD vagy más kártyaolvasó, stb. akkor lehetett egy megfelelő PCMCIA bővítő kártyát venni. Mivel ma már szinte minden wireless vagy integrálásra került a laptopban, így az ilyen és ehhez hasonló bővítőportok elvesztették funkciójukat. Habár bizonyos esetben ma sem lenne rossz dolog, ha lehetne mostani eszközeinket tetszés szerint ennyire széleskörűen bővíteni.
A laptop hátulján a cserélhető akkumulátor és a töltőcsatlakozó kapott helyet a Kensington zár nyílásával együtt, míg a készülék alján a dokkoló csatlakozója található.

Kijelző:

Nézzük meg egy kicsit a kijelzőt, ami szerintem a legnagyobb mumus az egész laptopban.
A T400-asokat a ThinkWiki alapján összesen négyféle panellel lehetett kapni. A 14,1”-os 16:10-es képarányú kijelzőnek volt 1280x800-as illetve 1440x900-as felbontású változata, és mindkét felbontású panelből volt CCFL és LED megvilágítású változat. Az én laptopomban egy 800p-s panel van és szerintem CCFL megvilágítású, ugyanis már elég rossz a kontrasztaránya, és a bekapcsolást követően egy-két másodpercet várni kell, amíg eléri a maximális fényerejét. Ezekből gondolom, hogy a kis lámpájára várni kell, míg felmelegedik.

Próbáltam lefényképezni a különbséget a két laptop kijelzője között, de sajnos a képen nem jön át.

1080p - 1440p IPS kijelzőkhöz szokott felhasználóként ez a panel fakónak és szürkésnek hat, nem is beszélve a betekintési szögről. A telefonom AMOLED paneljével meg már nem is fair az összehasonlítás, mindenesetre a jelenlegi laptopokhoz képest, a T400-asban számomra ez a legnagyobb negatívum.

A fényerővel nincs gond szerintem, ez a kép még a júniusi kánikulában készült, amint a nap a kijelzőre süt.

A 800p-s felbontás már kezd korosodni a mai modern felhasználói felületek és weboldalak számára, a Firefoxot például 90%-os „nagyítással” használom, igaz így viszont eddigi használatom során nem találtam olyan weboldalt, aminek a tartalmai lecsúsztak volna a képernyőről.
Továbbá a 16:10-es kialakítás kezd újra visszajönni a laptopok terén. Nos ezt meg tudom érteni. Munkára és webezésre, sokkal ideálisabbnak találom mint a 16:9-es képarányt, de szerintem még játszásnál sem rossz egyáltalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Öreg Phenom nem vén Phenom?

    Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép?

  • Lenovo ThinkPad T430 2019-ben?

    Mennyire használható 7 évesen egy csúcskategóriás üzleti notebook? Hint: szerintem nagyon jól :)

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.