Thinkpapa T400

Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben? – írta: bossbob, 3 éve

Összegzés

A megvásárlás óta jó pár hónap telt már el, és sikerült egészen belaknom a masinát. Volt, hogy elmentünk vidékre több mint egy hétre, és akkor ezt vittem magammal elsődleges számítógépnek, szóval volt alkalmam elég sok helyzetben kipróbálni. Érdekes módon azt hittem sokkal retróbb használati élményben lesz részem a mindennapokban, de csalódnom kellett, szerencsére pozitívan. Az én használati szokásaimhoz nagy százalékban megfelel ez a gép kora ellenére. Az utóbbi időben mondhatni ezen a laptopon éltem online életemet és meglepően jól tudott teljesíteni a masina.
De kitérek persze a negatívumokra is, különben nagyon egyoldalú lenne az írás. Mivel én egy 193 cm magas és ~110 kilós (sok hájjal...) illető vagyok, így nekem annyira nem kottyan meg a gép súlya, de ha egy átlagosabb méretű ember használná hosszú távon, számára lehet sokkal bosszantóbb lenne ez. Néha én is nehéznek érzem. Másik "apróság" a webkamera hiánya. Van olyan T400 variáns, ami már kapott, de ez a modell anélkül készült. Csak mikrofon van, így online tanulós szerepkörre csak korlátozottan használható. Sima telefonos hívásra viszont már többször használtam video nélkül, arra tökéletesen használható.

A 9 cellás akksival netezés mellett kb. 3+ órát bír a gép. Ha már nehéz és nagy, legalább ergonomikus és jól megfogható és tartható.

Teljesítményben a legnagyobb limitáció az a GPU, sajnos efölött nagyon elment az idő, akkor is ha online videós tartalmak használatára szerintem még megfelelő. Ha Linuxon akar játszani az ember manapság, akkor egyre égetőbb szükség van Vulkan kompatibilis GPU-ra, ugyanis a rengeteg Windows-Linux utasítás fordítóprogram, mint pl. a Wine vagy a DXVK lassan már alapelvárás lesznek.
Én személy szerint mindezekkel még egészen jól is megvagyok a laptopot használva. Számomra a legnagyobb hátrány mégis csak, amire már kitértem, az pedig a kijelző. Nagyon praktikus a 16:10-es képarány, és jó, hogy kezdenek visszatérni ehhez a gyártók. Az 1280x800-as felbontás is egész jól használható néhány előbeállítással és a fényerő is okés szerintem, de a panel a kontrasztaránya és a színei már kopottak hogy úgy mondjam. Számomra ez a legnagyobb limitáció.
Ajánlanám-e ezt a gépet 2021 közepén? Azt mondanám, hogy ha valaki mindennapi használatra keres magának laptopot, amire ez a gép szerintem még megfelel, akkor nem. Ahhoz már mégis csak öregecske ez a Thinkpapa.

Talán ezért is hívják angolul ezeket LapTopnak

Én természetesen megkedveltem a masinát, mivel okozott pozitív csalódásokat. A T400 után, elgondolkodva a mai laptopok kialakításán, azt kell mondjam, én nem bánnám, ha a mai masinák kissé vastagabbak lennének, cserébe lenne rajtuk annyi minden, mint ezen a gépen. Itt most nem a PCMCIA kártyákra gondolok, hanem a fizikai repülőgépes üzemmód kapcsolóra, a funkció és állapotjelző LED-ekre a könnyen kivehető HDD-re, és főleg a cserélhető akkumulátorra. Megkockáztatom, hogy a T400-as sokkal könnyebben szerelhető bármely mai masinánál. Itt most egyesek biztos bekommentelik majd, hogy van már Framework laptop, az jól szerelhető. Igen, remélem az általuk képviselt vonal elterjed majd. Ez persze csak idővel tudhatjuk meg, de sajnos az almás cég sem azért lett egy trillió dolláros vállalt mert szerelhetőek a gépei. Mindez pedig sok ezen cikken túlmutató kérdést is felvet, mint például, mennyire fentartható és környezetbarát a nehezen szerelhető laptop/telefon (semennyire), papíron mi birtokoljuk a nehezen szerelhető eszközeinket, de gyakorlatilag csak béreljük azokat a gyártótól és így tovább...

Amit nagyon hiányolok a mai masinákról, azok az ilyen részletes funkció- és állapotjelző LED-ek.

A T400-t pedig nem nosztalgiázásból dicsérem, ugyanis első komoly munkahelyemen egy T440-est használtam, amely az új generációs lecsupaszított, vékony Thinkpadek első hullámát képviselte, igaz én az elődöket akkor még nem ismertem, így elégedetten dolgoztam a T440-nel is. Az sem rossz masina, de kicsit olyan ez bizonyos aspektusból, mint amikor meghallgatja az ember bármely mai popszám szövegét, azután meg egy Queen dalt.

Köszönöm, hogy elolvastátok ezen szösszenetemet. Írjátok meg észrevételeiteket!

Azóta történt

Előzmények

  • Öreg Phenom nem vén Phenom?

    Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép?

  • Lenovo ThinkPad T430 2019-ben?

    Mennyire használható 7 évesen egy csúcskategóriás üzleti notebook? Hint: szerintem nagyon jól :)

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.