Tiny Whoop (+ FPV)

A Tiny Whoop a megoldás akkor, ha szeretsz drónt reptetni, de főleg beltérben van lehetőséged rá. – írta: Saccco, 6 éve

Bevezetés

Az emberiséget mindig is mozgatta a repülés. Nagyon régóta léteznek mindenféle távirányítható repülő eszközök. Ez a cikk is egy ilyenről fog szólni, illetve magáról a jelenségről is.

Viszonylag sokakat mozgattak már korábban is a távirányítható repülőgépek, de a nagy számokat nézve így is eléggé kis rétegről beszélhetünk. Nagy hátrányuk, hogy nem lehet a kertben ilyen gépeket reptetni. Egy 1100-1300 mm-es szárnyfesztávú gép nem fordul el olyan könnyen az almafa körül. Helyigényes, tárolni sem egyszerű, szakértelmet kíván. Valószínűleg ezen körülményesség hiánya (so-so) az egyik oka a drónok, kvadkopterek, quadkopterek népszerűségének. Illetve egy három betűs cég hypehadjárata is sokat nyom a latba, igen, a DJI-ra gondoltam. A másik nagy húzóerő a lehetőség arra, hogy azt érezzük, a gépen ülünk, ezt nevezzük röviden FPV-nek.

Avios RC Groups Extra 330LX - Kép forrása.

FPV, no és az mi?
Az FPV egy mozaikszó. First Person View, magyarul Első Személy Nézet, rövidítsük akkor ESzN-nek, inkább mégse...
Az egész lényege abban áll, hogy nem csak állunk/ülünk a távirányítóval a kezünkben és szemmel követjük a gépet, - ezt nevezik LOS-nak, Line Of Sight - hanem rajta ülünk és első személy nézetből irányítjuk azt. Egy úgynevezett FPV szemüveg segítségével. A gépen lévő kamera egy analóg jeladó segítségével élő képet küld a szemüvegünkre vagy földi állomásunkra.
Léteznek digitális megoldások is, de azokat a késleltetésük miatt jobbára a légi felvételek ellenőrzésére lehet használni.
Nem túlzás kijelenteni, hogy a DJI féle felveszem az életem és/vagy a tájat 1080p-ben jelenség mellett az FPV a másik csapásirány, ami az egész drónosdit mozgatja. A DJI gépei is képesek (digitális) élő képet közvetíteni a drón fedélzetéről, pontosan ez az FPV lényege is. Amikor viszont az FPV, mint fő élvezeti faktor kerül a középpontba, akkor nem a drónok almájának a gépei jutnak az ember eszébe, hanem az úgynevezett versenygépek.

Hogy is kell ezt elképzelni, itt egy videó:


Drone racing: First Person View (FPV)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!