TP-Link WR741ND újraélesztése

Avagy hogyan kell a különböző firmware-ek csereberéjével téglásított routert visszahozni az életbe? – írta: cigam, 6 éve

Az elektronika

Mint sokan mások, én is elkövettem azt a hibát, hogy addig próbálkoztam a különböző firmware-ek csereberéjével, amíg már semmire nem reagált, "téglásítottam" (bricked) az eszközt. Keresgéltem az interneten, hogy hogyan tovább, de úgy tűnt, hogy már csak a soros portra csatlakozó terminál segíthet.
Első lépésben rendeltem egy Nokia adatkábelt. Elsőre talán furcsa választásnak tűnik, de ma már kikopott a soros port. Ráadásul a PC-k (TTL 5V, vagy mégnagyobb) feszültségszintjeit használó soros portot illeszteni kell a modern CMOS(3V) áramkörökhöz. Ez mind megtalálható benne, és mivel USB csatlakozós, minden gépben működni fog. Amíg várakoztam a megérkezésére, próbáltam megérteni, hogy is fog menni ez a folyamat. Nagyon jó leírásokat találtam, pl. TP-Link TL-WR741ND unbricking, ill. TP-LINK router hack
Miután megjött a kábel, vettem egy nagy levegőt, és kettévágtam. Megblankoltam a Nokia csatlakozó felöli végét, hogy kiderítsem a kábelem színkiosztását.


Nokia csatlakozó kiosztása

Fontos hogy mindenki ellenőrizze a saját kábelének színkiosztását! Nem szabványos, látszólag ahogy esik, úgy puffan, attól függően melyik gyárban, mikor készült. Esetemben a piros színű kábel a test, a zöld színűn mennek az adatok, és a fehéren jönnek.


TP-Link WR741ND V2.4 belülről.

Nem lett díjnyertes forrasztás, de működik. TP5 -> RX, TP4 -> TX, és az a fóliacsík a test. A putty-ot használtam soros porti terminálnak az alábbi paraméterekkel:

Eszköz: /dev/ttyUSB0 (Windows alatt COM4)
Sebesség: 115200
Adat bitek: 8
Stop bitek: 1
Paritás: None
Flow control: None

Nem kapcsolódott, nem látta az új soros portot. Elkezdtem méricskélni, hogy mit rontottam el. Szétpattintottam a kábel USB csatlakozós házát, amiben az elektronika van. Így már hozzáfértem a kábelekhez. Látszólag nem volt probléma, mindegyik érintkezett, és oda ment ahova kell. Gondoltam egy nagyot, és a ház nélkül, pőrén dugtam rá a gépre, és jött a meglepi.


Világító ledek jelzik a táp meglétét, és a kommunikációt

Beröffent az elektronika. A csatlakozó műanyag háza miatt nem tudtam jól bedugni a laptop USB portjába. Első akadály legyőzve, van soros kommunikáció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mercusys MW325R router

    A könnyű használhatóság és a szerény költségvetés miatt esett a választásom erre a filléres Wi-Fi routerre.

Előzmények