Tuning vagy Optimalizálás?

Akkor most kevés, vagy csak nincs beállítva?! – írta: vinibali, 13 éve

Ismertető

A tesztem azt hivatott feltárni, hogy milyen buta vagy túlbiztosított is lehet egy bios és azt is hogyha foglalkozunk vele milyen szép eredményt érhetünk el.

Először ejtsünk pár szót a memóriákról:

A DRAM angol mozaikszó, magyarra fordítva annyit tesz: véletlen elérésű memória, abból is a dinamikus fajta. Ezek a modulok pikofarádnyi kapacítású cellákból épülnek fel, amelyek előnye a nagy sűrűségű elhelyezés és a relatíve olcsó előállítás(főleg ha több 10ezer forintokat kérnék el néha értük:)).
Ezek a kondenzátorok mátrixokba vannak rendezve, így az oszlop-sor féle koordinációs meghatározás használatos.

Mivel kondenzátorról beszélünk, tényként kezelhetjük azt is hogy a töltése bizonyos időközönként kisül, ezért frissíteni kell.
Fontos még tudni azt is, hogy olvasás után feléledési időt igényel a modul, ebből kifolyólag nagyjából a hozzáférési idő kb. kétszerese a ciklusidő!!!
Csak röviden szeretnék pár szót ejteni a beállítási funkciókról, amit szerintem 10 emberből 8-nak kínai lesz, de azért megpróbálom érthetően elmagyarázni.

CAS Latency(tCL): Megmutatja, hány buszciklust kell kivárni egy adott oszlop eléréséhez. Ezt az értéket szokták első helyen feltüntetni a modulokon.

RAS to CAS Delay(tRCD): Ha megvan a keresett cella, megírja azt. Ez a késleltetés határozza meg, hány buszciklusnak kell eltelnie a keresett adat címzése és a tényleges adatmozgatás között. Általában ezt szokták második helyen feltüntetni.

RAS Precharge(tRP): Sorelőtöltés, azaz hány ciklusnak kell eltelnie, míg a használt sor bezárható majd a következő megnyithatóvá válik.Általában ezt szokták harmadik helyen feltüntetni.

Cycle Time(tRAS): Az a minimális számú buszciklus, ami szükségeltetik egy adott sor lezárásához és
az azt követő megnyitásához. Általában ezt szokták utolsó helyen feltüntetni.

Bank Cycle Time(tRC):Az a minimális idő, amelyik az sorelőtöltéshez és a lezárás-köv.nyitáshoz szükéges. Ebből adódóan tRC=tRP+tRAS, időnként jól jöhet ezt még +/-1 ciklussal megáldanii.

Természetesen különböző modulok - gondolok ezalatt típusokra és gyártókra - különböző késleltetéssel rendelkeznek.
A ramok között több különbség is van, de ezt majd inkább máskor, jöjjenek a->

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HyperXuper

    A cikkben három Kingston HyperX kit kerül górcső alá: hogy alakul a teljesítmény, tuning és melegedés?