Új firmware D-Link ADSL modemekhez

Új alternatív firmware D-Link DSL-321B, DSL-320B és 360R T1 ADSL modemekhez – írta: dchard, 13 éve

Bevezető

Mint már néhányan tudjátok, elhatároztam, hogy a D-Link népszerű ADSL modem családjához saját firmware-t írok, mivel a gyártó eredeti szoftvere számos hibát tartalmazott, még ennél is több bosszantó hiányossággal együtt. Eddig többségében azért ajánlottuk itt a fórumon is ezeket a modemeket, mert a szolgáltatók által adott verziók sokszor alul teljesítettek, szakadoztak a vonalak, nem lehetett őket megfelelően beállítani, azon kívül számos lehetőséget kínálnak ezek a modemek arra, hogy különböző módokon finomhangoljuk az ADSL kapcsolatunkat: stabilabbá, vagy éppen gyorsabbá téve azt.

Szerencsére a modem család nyílt forrású alapokra építkezik, így a gyártónak ki kellett adnia a forráskódot, ami alapján el tudtam kezdeni a saját verzió írását, illetve ki tudtam javítani az egyes hibákat a gyári szoftverekben. Sajnos néhány esetben csak bináris drivert mellékeltek, mivel a gyártó által fejlesztett szoftverek nem képezik a GPL licensz alapját. Ilyen volt például az ADSL, Ethernet, ATM driverek. Ettől függetlenül sikerült egy, a gyártó által kiadottnál jóval több funkciót megvalósító szoftvert készíteni.

A gyártói kód mellett nagyon fontos volt a webes felület megtervezése, ebben a német Bitswitcher projekt volt segítségemre, ahonnan a webes felület keretrendszerét átemeltem.

A firmware elsősorban a Broadcom BCM6338-as platformja köré épült, nem tartalmaz semmilyen hardver specifikus elemet, így a D-Linken kívül nagy valószínűséggel más gyártók hasonló termékével is működik.

Nézzük, hogy mit tud, és mit nem tud az elkészült szoftver:

Előnyök:

- Multi Annex: tartalmazza az Annex A és Annex B ADSL meghajtókat is
- Teljesen finomhangolható: szinte minden fontos ADSL paraméter a webes felületről beállítható és elmenthető (áramtalanítás után is megmarad).
- Beépített SNR és Bitallokációs térkép, kényelmesen hozzáférhető diagnosztikai adatok.
- A platformhoz elérhető legfrissebb ADSL és ATM driverek: a gyártó által biztosított firmware-nél 2-3 évvel frissebbek!
- Alacsonyabb memória fogyasztás, stabilabb működés.
- a DMT diagnosztikai szoftverrel kompatibilis
- Bármikor visszaállítható a gyári firmware (kivéve: 360R T1E, mert ehhez nincs gyári firmware)
- A 360R T1/T1E-re is van gyári firmware!

Hátrányok:

- A modemből elsősroban memória hiány miatt kikerült a routing, NAT, tűzfal, és DHCP szerver funckió. Úgy gondolom, hogy aki meg szeretné osztani az internetelérést, az már csak a Wi-Fi miatt is rendes routert vesz és nem a modemet fogja ilyen célra használni.
- Az ADSl led nem működik megfelelően egyelőre.

Miért jó, mire való?

Ez a firmware elsősorban azért készült, hogy a fejlett beállításai lehetőségeivel segítse azokat a felhasználókat, akik rossz vonali körülmények között használják az ADSL kapcsolatukat. Például messze vannak a DSLAM-től, vagy zajos a vonaluk, esetleg szeretnének nagyobb sebességet kisajtolni az ADSL kapcsolatukból.

Ahogy már korábban, úgy itt is hangsúlyozom, hogy ezzel a szoftverrel NEM lehet nagyobb sebességgel tölteni annál, mint amire az ember előfizet! A cél az, hogy akinek szakadozik a kapcsolata, annak lehetősége legyen finomhangolni a vonalát, mert ezt a szolgáltatók nem fogják megtenni: helyette levágják az előfizetőt egy lassabb csomagba. A másik cél, hogy akinek például 15megás előfizetése van, a vonali tartalék rovására növelje a sávszélességét, ha az még nem érte el az előfizetéséhez tartozó maximumot. Alkalmas továbbá arra, hogy különböző vonali hibákat azonosítsunk, és megszüntessünk.

Mindazonáltal ez a szoftver sem csodaszer: ha egy ADSL kapcsolatnál a nyomvonalon fizikai hiba van (kábelszakadás, rövidzárlat, kábelezési hiba, kontakt hiba, eloxidált kötés, vagy a modem haldoklik), azon ez a szoftver sem tud segíteni, de a szolgáltatók hozzáállását elnézve mindig érdemes az előfizetőnek saját magának megtennie mindent, hogy a vonala megfelelően működjön, és csak akkor hívnia a szolgáltatót, amikor már teljesen biztos, hogy a szolgáltató hálózatában van a hiba, és nem az előfizetőnél lévő telefonhálózatban, vagy a végberendezésekben.

Itt is felhívnám a figyelmet, hogy az ADSL kapcsoaltoknál milyen fontos a lakáson/házon belüli megfelelő kábelezés. Ezzel kapcsolatban itt olvashattok bővebben.

A leírás további részében számos olyan szakkifejezéssel találkozhat az olvasó, aminek a megértéséhez szükséges az ADSL működésének hozzávetőleges ismerete. Az ADSL rendszerek működéséről itt olvashattok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!