Újrapasztázás, akár véráldozat árán

Az alábbi cikket egyfelől tanulságként, de leginkább elrettentésből szeretném írni nektek. – írta: satz18, 10 éve

Az alábbi cikket egyfelől tanulságként, de leginkább elrettentésből szeretném írni nektek. Ez lesz az első cikkem, szóval kérlek titeket, nézzétek el ügyetlenségemet. Két éve történt már, hogy hozzájutottam egy Lenovo y580 típusú gamer laptophoz. Eme laptop tesztelve is volt a Prohardveren, ahol is különösen ajánlott minősítést szerzett. A laptop jellemzője, hogy nagyon jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik. Jelen írásomban eme remek gép újrapasztázásáról szeretnék írni pár sort.

Gép leírása

Mint mindennek, ennek a gépnek is megvan a gyenge pontja, neki speciel a hűtés. Én leginkább a kazán jelzővel tudnám illetni. Nem is szoktam a saját billentyűzetével játszani, XBox controllert, vagy külső billentyűzetet szoktam használni.

Az utóbbi időben viszont már nem csak a külső burkolat érintése volt kellemetlen, hanem a belbeccsel is gondok voltak, ugyanis amikor beköszöntött a meleg és 32 fok volt a lakásban, akkor bizony masszívan beszaggattak a játékok, tehát sikerült thermal throttlingot elérnem, azaz két év után kénytelen voltam megbarátkozni a gondolattal, hogy ezt a gépet bizony újra kell pasztázni.

Első körben szeretném röviden bemutatni a gép specifikációit:

CPU: intel i7 3610MQ @2,3 GHz 45 W TDP
Memória: 2 x 4 GB @ 1600 MHz
GPU: NVidia Geforce GTX 660M @ 835 MHz, 2 GB GDDR5 vRAM, 50 W TDP
Kijelző: TN, FHD (1920*1080), fényes
HDD: 1 TB
SSD: 128 GB

A TDP értékekből jól látszik, hogy komoly étvágya van a rendszernek, amihez viszont csak 1 ventilátor társul, amiből sejteni lehet, hogy nem túl acélos a hűtése. A gép óriási pozitívuma viszont, hogy még 2 év után is viszi a legújabb játékoknak (pl. AC 4) FHD-ban, igaz, viszonylag visszafogott részletesség mellett.

Az első teszt

Mielőtt újrapasztáztam a gépet, végeztem egy előzetes terheléses tesztet. Mindezt AIDA64-gyel tettem meg, 26 fokos szobában. 15 perc terhelés után stabilan tartotta mind a CPU, mind a GPU az órajelet.
CPU: 99 °C
GPU: 93 °C
SSD: 76 °C
HDD: 63 °C

Az alábbi értékek meglehetősen aggasztóak, jól látszik, hogy érett a pasztázás.

A pasztázás menete

Kb. egy hónapja szereztem be az alábbi úriembertől a pasztámat, ami után el is kezdtem a környező gépek újrapasztázását, ami jópofa dolognak tűnt egészen addig, amíg olyan volt a gép, melynek hűtőrendszere a fenéklemez eltávolításával hozzáférhető.

Na, a Lenovo y580 nem ilyen, nagyon nem..... A hűtőrendszer tisztításához ki kell venni a gépből az alaplapot, amihez számtalan csavart és kábelt kell eltávolítani. Először is belekezdtem a karbantartó fedél eltávolításához, aztán szép sorban HDD, ODD, és végtelen mennyiségű csavar.

Ezután jött a neheze, meg persze a sérülés. Ez nem volt más, mint a billentyűzet eltávolítása. 2 csavar eltávolításával indul a történet, utána viszont szemből kell valami lapos dologgal benyúlni alá és kipattintgatni. Na, nekem ez a rész nem sikerült. Amikor egy kis rész felfeszegettem, próbáltam az ujjammal alányúlni és továbbfeszegetni.

Ezt olyan bőszen sikerült, hogy rövid időn belül azt vettem észre, hogy valami piros massza jön ki a billentyűzet alól. Először megijedtem, hogy valamit szörnyű és visszafordíthatatlan dolgot műveltem a gépemmel. A szétszerelés során először ekkor pergett le előttem az életem. Aztán nagy kő esett le a szívemről, amikor rájöttem, hogy ez csak a vérem, ami a szétvágott ujjaimból jön.

A jobb mutatómat 2, a bal középsőt 1, a bal mutatót pedig négy helyen sikerült elvágni. Látszik, mennyire dolgozott bennem az adrenalin, hogy ilyen sokára vettem csak észre. Vagy csak szimplán hihetetlenül jó a fájdalomtűrő képességem. Hogy melyik az igaz, azt az olvasóra bízom.

Miután kimostam a sebeket, végül is vér és verejték (de főleg vér) árán sikerült leszednem a billentyűzetet, ami két kábellel csatlakozott az alaplaphoz.

Ezután még két kábel volt, egyfelől a bekapcsoló gomb kábele, másfelől a touchpadé, miután ezeket is eltávolítottam, le tudtam szedni a felső burkolatot.

Ezután jött az egyetlen csavar, amin garanciamatrica volt, és ez tartotta az alaplapot. Szóval az alaplap eltávolítása garanciavesztéssel jár. De gondolom, ezen senki nem lepődött meg.

Ezután következett a következő gond, ugyanis a kijelző, és még sok másnak a kábele úgy csatlakozott az alaplaphoz, hogy nem bírtam kihúzni, szóval az alábbi bénázással sikerült csak hozzáférni a hűtéshez.

Ezt a részt én úgy hívom: katarzis. Itt már nagyon remegett a kezem, ezért a képek homályosak lettek, de azért annyi látszik a képen, hogy baromi nehezen lehet csak hozzáférni a komponensekhez. Itt pergett le másodszor az életem. Leszedtem a hőcsövet, és meglepődve tapasztaltam, hogy a paszta nem annihilálódott teljes mértékben, amit az alábbi képeken ti is láthattok.

Egy kicsiny porcica azért a ventilátorban elbújt.

Ezután leszedtem a régi pasztát, felkentem az újat, és elkezdtem a gép összeszerelését, ami már sokkal könnyebben ment, mint a szétszerelés. Két csavar ugyan maradt a végére, ami remélem nem fog kelleni bele, mert fogalmam sincs, honnan hagytam le. A lényeg viszont, hogy elsőre sikerült összerakni a gépet, pöccre indult. Ekkor már kicsit megnyugodtam.

Ezután jött a második terheléses teszt.
A körülmények a korábbihoz hasonlóak.

CPU: 92 °C (-7 °C)
GPU: 87 °C (-6 °C)
SSD: 79 °C (+3 °C)
HDD: 63 °C (0 °C)

Az eredményből látszik, hogy az újrapasztázás segített, így valószínűleg nagy hőségben sem fogok thermal throttlingba futni. Ami viszont aggasztó, hogy mind az SSD, mind a HDD bőven magasabb hőmérsékletet ért el, mint ami megengedett, és ez a pasztázással semmit nem változott. Én ezt egyértelműen tervezési hibának tulajdonítom be.

Nekem az első HDD-m 1 évet bírt, a tesómé szintén, de a fórum is tele van HDD meghibásodásokkal. Szóval annak, aki ilyen gépet vesz, annak azt ajánlom, hogy olyan SSD-t és HDD-t vegyen bele, amire van jó sok garancia.

Összefoglalás

Összességében elmondható, hogy jelentős javulás érhető el a gép hűtésében, ha 2 évente újrapasztázzuk. Ezt egy jól szerelhető gép esetén kockázat nélkül kivitelezhetjük, de a cikk főszereplőjéhez hasonló gépek esetén ez bizony nem egyszerű feladat.

Az én esetemben csak pár ujjam bánta a dolgot, de akár egy több tízezer forintos kárt is összehozhattam volna. Ha előre tudom, hogy milyen lesz, lehet, hogy nem álltam volna neki. Én személy szerint nem ajánlom ennek a gépnek a házilag újrapasztázását, jobban megéri azt a pár ezrest kifizetni a szerviznek.

Aki elolvasta a cikkemet, annak köszönöm szépen.

Azóta történt