Ulefone Armor 6E – leégés kizárva

Vérbeli strapatelefon, mely meggyőző hardveres, multimédiás és adatkommunikációs képességekkel rendelkezik. – írta: bloggiold, 4 éve

Külső, kijelző

Az Armor 6E külseje, avagy páncélzata teljes egészében megegyezik az év elején Barcelonában bemutatott Ulefone Armor 6 telefonnal. A fém keretes készülékház TPU (thermoplastic polyurethane) műanyag burkolatot és a sarkoknál ütésálló gumiborítást kapott. A konstrukció nagyon egyben van, talán még az apokalipszist is túlélné.

Az Ulefone Armor 6E egy valódi survivor telefon és erről papírja is van. Rendelkezik International Protection Marking (IP) védelemmel, amit számokkal jelölnek. Az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 9-es lehet, tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Az Armor 6E IP68-as,vagyis a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló.

Hivatalosan 2 méter mély vízben 2 órát képes elviselni, valamint az eszkimók -40, a túra motorosok GPS-ként +80 fokig használhatják károsodás nélkül. Ez egész jó, de lehetne jobb is? Igen, az IP69K minősítést is tudja a telefon, fokozott védettséget élvez nagynyomású vízsugár ellen. A vizsgálati eljárás során a védettséget 100 bar nyomású, több irányból, 30 másodperces ciklusokkal fröcskölt 80°C-os vízzel ellenőrzik. Ez már egész komoly, lehet ezt még fokozni? Naná, a telefon megfelel az Egyesült Államok Védelmi Hivatalának MIL-STD-810G szabványának, azaz az alacsony nyomás, a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet, a só, a por, a sav, a penész, a magas páratartalom és az ütések sem árthatnak neki.

A fentebb írt tulajdonságok papíron jól mutatnak, sok gyanútlan olvasót el lehet vele kábítani. Ezért a túlélő telefonokat munkámból adódóan valódi extrém körülmények között szoktam kipróbálni. Az Armor 6E esetében ez nem történt meg. A nyúzópróbát ezúttal a fiam 6 fős baráti társasága végezte el a Balaton parti nyári táborban. A srácok 12 évesek. A gyerkőc szerint csak egy kicsit fociztak, dobálták és fürödtek a mobillal. A verebek azonban azt csiripelték, hogy az iszap birkózás aktív résztvevője, vagyis szenvedő alanya is az Ulefone Armor 6E volt. Ami történt, megtörtént, a tény az, hogy személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett, sérülésmentesen hazaérkeztek a táborozók és az Armor 6E is.

Ezt a mobilt nem női vagy gyermek kezekre tervezték, bár a fiúk a Balaton-parton nem panaszkodtak, elbírtak vele. A behemót méretek miatt az egykezes használat teljességgel kizárt, még a lapátkezű felhasználók számára is. Az ominózus paramétereket egyébként 13,3 mm vastagsággal, 166 mm magassággal és 83 mm szélességgel kell elképzelni, amelyhez 267 grammos tömeg társul. A nehézsúlyú versenyzőnk fogásérzete nagyon kellemes, méretei pedig gyorsan megszokhatóak.

Az előlap terjedelmes részét a 6,2 hüvelykes, 1080×2246 pixel felbontású IPS-LCD kijelző foglalja el. A 402 ppi-s képpont-sűrűségű, nagyon jó fényerejű panel - a majdnem 180°-os betekintési szögeknek köszönhetően - jól látható. A képernyőt Gorilla Glass 5 üveg és a síkból kiálló gumiperem védi. A maximális fényerő és a színvilág is rendben van, az utóbbit a beállításokban található MiraVision képminőség-javító technológia segítségével személyre szabhatjuk, amire nekem szükségem is volt. A saját igényemnek megfelelően állítottam be a telítettséget, a kontrasztot, az élességet, a színhőmérsékletet, valamint a szemem védelme érdekében a kékfény-szűrőt.

Az előlapon a szokásos szenzorok mellett a három színben villogó értesítési LED és az előlapi kamera kapott helyet. Lent a változtatható sorrendű és akár el is rejthető virtuális billentyűk pihennek. A telefon felső élén az IP68 jelzés, lent pedig az USB Type-C port lenne látható, ha nem takarná egy gumírozott védőborítás. A 3,5 mm-es jack csatlakozó hiánycikk a telefonos iparban, ezért azt ne keressünk, kár érte, szerettük.

Az Armor 6E jobb oldalán a piros színű, fém bekapcsológomb és a hangerőszabályzók katonásan működnek. A bal oldalon a SIM tálca magányát feldobhatták volna egy dedikált kamera gombbal, amely nagyban megkönnyítené a víz alatti fotózást. A két hosszanti oldalon lévő, torx csavarokkal rögzített, piros színű, fém merevítés kölcsönöz egy kis indusztriális hatást, és nem utolsó sorban a szerkezeti merevségre is pozitív hatással van. A „SHOCKPROOF” és a „WATERPROOF” felirat egész jól feldobja az egyébként is frankó látványvilágot.

A hátlap nyolcszögletű kialakítása vizuálisan karcsúbb és kompaktabb megjelenést eredményez. A kimondottan pofás, speciális mintázatnak köszönhetően esély sincs arra, hogy a telefon kicsússzon a kezünkből. Jól mutat a fekete páncélzaton a kettős kamerát, a LED-es villanót és az ujjlenyomat-szenzort körbeölelő piros fém keret. A biometrikus azonosító 8/10-es találati aránnyal dolgozik, az arcfelismerés alapú feloldás is egész gyors, bár nem annyira biztonságos.

A márkafeliratot én lehagytam volna, fúrja csak az oldalukat a kíváncsiság az irigykedő tekintetű, összetört kijelzős mobiltulajdonosoknak, hogy ez vajon milyen telefon lehet. A leégéstől sem kell tartanunk, a főkamera mellett elhelyezett UV-érzékelőnek köszönhetően. A nap felé fordítva a szenzort a beépített UV Test alkalmazáson keresztül néhány másodperces mérést követően máris megjelenik, hogy mennyire erős a napsugárzás, sőt, figyelmeztetést is küld extrém érték esetén a telefon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Ulefone Armor 8 Pro

    Jobb vízállósággal valamint hibátlan Bluetooth-szal elsődleges készülékké válhatott volna. Szubjektív cikk!

  • Ulefone Armor 3W - a túrakirály

    A célcsoportnak jól fog jönni, hogy az Ulefone Armor 3W mellőz minden erőltetett, manapság divatos dolgot.

Előzmények