Umax VisionBook N15G Plus HU notebook - Megőrültél?

A nagyok árnyékában egy gyakorlatilag ismeretlen márkájú notebooknak lehet-e esélye a magyar piacon? – írta: csendes, 2 éve

Ha figyelembe vesszük, hogy az alsó kategóriában mennyire árérzékeny a piac, akkor esetleg. Különösen, ha ehhez hivatalos kétéves magyar garancia, akciós ár, és alapvető feladatokhoz megfelelő hardver, sőt FullHD IPS kijelző is társul.

Mielőtt a cikket végigolvasva esetleg valaki kedvet kap a vásárláshoz, célszerű elolvasni a cikket, ami arról szól, hogy miért NE vegyünk olcsó új notebookot.

Az UMAX névről valószínűleg nem a notebook jut először eszünkbe. Ráadásul úgy tűnik, hogy itt nem is a tajvani gyártóról van szó, hanem egy kisebb cseh vállalkozásról, akik az UMAX notebookokat tervezik és Kínában gyártatják.

Hogy juthat egyáltalán eszébe valakinek, hogy ilyen notebook-ot vegyen? A véletlennek jelentős szerepe volt ebben. Böngészésre, E-mail-ezésre kerestem alap notebook-ot otthoni használatra, Windows-szal, újat, magyar garanciával. Ehhez az Intel N-es Celeron sorozata elegendőnek tűnt előzetesen. Kicsit körülnéztem a Hardveraprón és és ott árultak egy Umax VisionBook N15G Plus HU-t garanciával, kedvező áron. Rákerestem a neten és meglepetésemre az alza.hu-n még olcsóbban, akciósan 50 ezer Ft-ért árulták éppen. Sok információ nem volt róla egyébként, de a specifikáció alapján érdemesnek tűnt kipróbálni, netes rendeléssel végülis két hétig vissza lehet küldeni, ha nem tetszik.
Azt hittem, hogy tévedésből vitték le ennyire az árat, de jelenleg éppen a kisebbik verziót, az Umax VisionBook N14G Plus HU-t akciózzák ugyanezen az áron.

A külsőt tekintve a sötétszürke, kissé fényes műanyag sok jót nem ígér, a megjelenés elég unalmas, lekerekített sarkokkal, Visionbook felirattal a fedél bal felső sarkában, külső LED nincs.

A dobozban csupán a notebook található, a töltő és egy elég apró betűkkel nyomtatott többnyelvű felhasználói tájékoztató. Szerencsére az utóbbi elérhető a netről is PDF formátumban: [link]

A YouTube segítségével átélhető a hamisítatlan unboxing élmény, a valóság ennél még annyival jobb is, hogy nincs hozzá a szörnyű zene:

Kinyitva egy szigetes, teljes numerikus készlettel ellátott, magyar billentyűzet tárul elénk, illetve egy fényesnek tűnő kijelző és alatta az UMAX felirat látható, mindez kemény, kopogós műanyagba ágyazva.

A billentyűzet működése a kategóriának megfelelő, kicsit laza, de használható, világítás nincs. A bekapcsológomb a jobb felső sarokban normál billentyűnek van álcázva, így jó nagy, egyelőre nem nyomtam meg tévedésből. A funkciógombok elrendezése nagyjából a szokásos. A státuszjelző LED-ek furcsa módon a hangszóró rács alatt vannak.

Egyelőre bármilyen szögben stabilan, szorosan áll a fedél, viszont az érzésre fapados műanyagot érdemes közvetlen napsugárzástól és ütődésektől megkímélni.

A gomb nélküli, túlzás nélkül hatalmas clickpadon az útmutatóban szereplő gesztusok néhány próbálkozás után tűrhetően működtek, bár elsőre nagyon nyikorgott, kicsit a süllyedő tengeralattjárók héjának behorpadására emlékeztető módon, a filmeken hallható hanghatások alapján. Éppen bőven 30 fok fölött volt a szobában, kicsit hűvösebb időben a nyikorgás megszűnt. Úgyis egérrel használjuk, végülis nincs jelentősége.

A kijelző tényleg FullHD és IPS. Az üzlet oldalán matt szerepel, én inkább fényesnek mondanám. Az első bekapcsolásnál a sötét szobában, sötét képernyővel és 100% fényerőn a fényszivárgás minden oldalról katasztrofálisnak tűnt, normál körülmények között tűrhető. Összességében a kategóriához képest tűrhetőek a színek, bár a piros meglehetősen fakó, a megvilágítás megfelelő.

Csatlakozókat tekintve egy USB-A 2.0, egy USB-A 3.2 és egy USB-C, egy mini HDMI és egy kombinált analóg audió kimenet mellett még egy SD kártyaolvasó van és a töltő csatlakozó.

Sajnos nem lehet USB-C-ről tölteni, csak a külön töltő csatlakozón. Az akku 38 Wh-ás, ehhez társul a 12V-os 3A-s töltő, így jön ki a megadott 36 W-os töltőerő. Bekapcsolás előtt a felhasználói útmutató szerint teljesen fel kell tölteni az akkut, ezt nehezíti, hogy a töltésjelző LED a csatlakozóba van építve, inkább csak oldalról látszik.

Az USB A 2.0 csatlakozóval semmi gond nem volt, viszont az USB A 3.2 nem ismerte fel a pendrive-ot: mint kiderült, a pendrive puha műanyag tokja túlságosan rálóg a csatlakozóra, így végül tövig beerőltetve sikerült működésre bírni. Az USB A 3.2-es port környéke nagyon melegszik, ha eszköz van benne, ez aggasztó, talán forrasztási hiba.

A bekapcsolásnál először a Windows 10 jó sokáig gondolkodott, a frissítések már gond nélkül települtek, majd a Windows 11 is simán felment rá és 10 másodperc alatt fel is áll indulás után. Persze a 128 GB-os eMMC viszonylag lassú, de a célnak megfelel. Aki gyorsabbat akar, az egyszerűen bővíthet M.2 SATA SSD-ből a rövidebb, 2242 változattal. A memóriavezérlő viszont a CPU-hoz teljesen megfelelő. Az Intel Celeron N4100 már négymagos és ez érezhetően sokat segít, a Windows 11 fennakadás nélkül teszi a dolgát, az alkalmazások egész gyorsan indulnak, persze a csupán 4GB RAM ennek azért határt szab.

Végül, de nem utolsósorban a Linux Mint 21. "Vanessa" kiadásának MATE verziója gond nélkül települt pendrive-ról és kiválóan, gyorsan működik. Grafikus képernyőről lehetett a Windows 11-et újraparticionálni (64 GB lemezterületet illik neki hagyni) és a Linux-Windows dual boot-ot a GRUB-ban beállítani.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek a Linux mellé Windows is. Elsősorban az otthoni *GO tévézéshez kell, mivel eddig semmilyen trükkel nem sikerült elhitetni a böngészőn keresztül a szolgáltatóval, hogy a Linux valójában Windows. és ezért nem is lehet vele tévézni, fórumokon pedig az is kiderült, hogy nem is terveznek Linux támogatást.

A WiFi meglepő módon sokkal jobb, mint a munkahelyi "üzleti" notebookban, persze mondhatja valaki, hogy könnyű ezt egy műanyag házas nagykijelzős notebookban megoldani.

A notebook csupán 1.5kg, köszönhetően a műanyag háznak az eMMC tárolónak, illetve a takarékos 6W-os TDP-vel megelégedő Celeron processzornak, ami lehetővé teszi a ventilátor-mentes teljesen csendes működést és - legalábbis papíron - a 8 órás akkuidőt a mindössze 38 Wh kapacitás ellenére.

A hivatalosan 2MP webkamera és a beépített mikrofon a családi céloknak megfelel. Van Bluetooth 4.0 is.

Összegzés

A címre válaszolva, tényleg megőrültem, amikor hirtelen ötlettől vezetve a vásárlás mellett döntöttem? Az akciós áron szerintem jó vétel volt, ha figyelembe veszem a konkrét felhasználói igényeket (otthoni netezés). Nem az a notebook, amivel a haverok előtt villogni lehet, és játékra is nyilván alkalmatlan. A mérete miatt sokat hurcolászni sem ideális, bár elég könnyű. Munkához a kevés gépelést igénylő alapfeladatokra a sebessége megfelelő, mondjuk érdemes mindent a felhőbe is feltenni, mert a megbízhatósággal kapcsolatban azért vannak bennem kérdőjelek. Persze a fedélen kívül nemigen van benne mozgó alkatrész és a magyar üzletből a két év garancia megnyugtató. Aztán majd kiderül...

Előzmények