Unreal Engine 4 fejlesztői napló I. rész

Játékfejlesztéshez használt gyári standard programok bemutatása, a projekt alapkoncepiójának és mechanikájának ismertetése. – írta: Clickbait, 8 éve

Miért az Unreal?

Unreal Engine 4

A legfontosabb program maga a játékmotor. A projektet az Unreal Engine 4.10.2-es verziójával kezdem, 1-2 havonta pedig frissíteni fogom a verziót, ahogy frissül maga az engine is stabil (tehát nem preview, meg dev instabil verzióra). Pár hetente jön új verzió, vagy hotfix, azokra általában frissíteni fogok, mert nagyban növeli a stabilitását a motornak, és a játéknak is. Nagyon sok crash lesz, ezért itt is hangsúlyozom annak, aki belekezdene egy projektbe: menteni kell állandóan!! van autosave, de azért néha nem árt egy komplett save.
Illetve, én ezen felül felhőben tárolom a teljes projektet, esténként helyezem feltöltésre, napközben a HDD-men nyugszanak a cuccok.

A motorban lehet C++ -ban programozni, de a motor legfőbb tulajdonsága maga a node-based programozás, ezeket hívjuk Blueprinteknek, amiket mostantól szimpla BP-nek fogok jelölni. Számomra ez sokkal átláthatóbb és érthetőbb, mint a puszta fekete-fehér sorok.
Sok pluginnel fogok dolgozni, és előre gyártott blueprintekkel és részecske rendszerekkel.
Pár Unrealben készült játék a miheztartás végett.

És, hogy miért az Unreal Engine 4-et választottam a projektemhez?
Egyrészt mert felhasználóbarát, hatalmas segítőkész közössége van online, rengeteg tutorial írott és videón rögzített formában. Másrészt a BP rendszer számomra még élvezhetőbbé teszi a játék kódolási részét, változatos és nem csak fekete-fehéren látunk.

Azt bátran kijelenthetem, hogy ez a motor egy next-gen cucc, így bámulatos dolgokat lehet benne könnyedén készíteni. A főbb platformokra is képes elkészíteni az adott projektet. Marketing résznél pedig számomra is nagyobb szám egy unreales játék, mint egy Unity vagy más.

Volt valamennyi tapasztalatom Unity-vel, még a 4.6 verzióval, volt vele sok gondom, egyszerűen nálam nem felelt meg a magas minőségű már-már archviz elvárásoknak. A motor képes lenne rá, de nekem nem sikerült kihozni belőle, de ez az én bizonyítványom.

A motort könnyű kezelni, simán bele lehet tanulni némi tutorial nézéssel pár nap alatt.

Nagy modelleknél hajlamos crashelni, de korántsem annyit mint a Unity, illetve ott nekem sokkal komolyabb gondjaim voltak.

Vannak az Epic által legyártott projektek, könnyedén át tudunk belőle másolni asseteket pár kattintással, amiket aztán szabadon használhatunk a sajátunkban. Azok a projektek pedig 5* általában, és pár havonta kidobnak valami újat az egyre bővülő marketre. Lassan de biztosan az Unreal is beférkőzik a piacra egyenesen a Unity mellé. Véleményem szerint igényesebb projekteket lehet fejleszteni, gyorsabban, illetve maga a motor felhasználása széleskörűbb, gondolok itt megint csak az építészeti modellezésre és techdemókra.

Unreal Engine 4 ingyenes letöltése
A motor részletesebb, profibb leírása angolul.

Ha valaki saját projektbe kezdene, alaposan nézzen utána mindegyik motornak. Ha piacvezetőket kell sorolnom, akkor Unity 5, CryEngine 3, leendő Source 2, és természetesen az Unreal Engine 4 közül érdemes választani.

Nagyon fontos szempont a célplatform megválasztása, a grafika és a teljes vizualizáció minőségi szintje, 2D vagy 3D a projekt ilyesmik.
Érdemes kipróbálni a motorokat, ha nem tudunk választani. Ne hagyatkozzunk csupán mások véleményeire és ajánlásaira.

Illetve bátran ajánlom mindenkinek a játékfejlesztést, jóformán 0 tudással és előélettel neki lehet esni. Megfontolni mindenképpen érdemes, ha van elég szabadidőnk, türelmünk, kedvünk és kreativitásunk.
Nem feltétlen kell programozói tudás, azonban cserébe sokat kell majd tanulni, a legtöbb programot érdemes elsajátítani, hogy folyékonyan menjen a munka, a legjobb úgy fejleszteni, hogy minden a helyén van a fejünkben is, így már csak a kreativitásunkra és ügyességünkre kell hagyatkoznunk.
A cikkek folyamán minden forrásomat meg fogom jelölni, a legtöbbet ingyenesen fel lehet használni saját projektben is.

A következő olvasmányokat tudom ajánlani, ha valaki ilyen választás előtt áll:
DigitalTutors blog
Framebench blog
Venturebeat

Nehéz lenne az említett három+egy (Source Engine 2) piacvezető motort átfogóan, teljesen összehasonlítani, mind ugyanazt a végső célt szolgálják, azonban máshogy érik el azt. Összevethetjük őket személyes preferenciák alapján, de nézhetjük a motorok technikai képességeit is, mire képes az adott motor és milyen hatékonysággal. Minden motornak megvannak a maga egyedi előnyei és hátrányai is. Az ellentét köztük relatív, emberenként eltér, ezért fontos személyesen megtapasztalni, hogy mégis hogyan viselkedik egy-egy motor a kezünk alatt. Teljesíti-e az elvárásainkat, és hogy hatékonyan tudunk-e vele dolgozni.

Végső soron a programok közötti kompatibilitás sem elhanyagolandó, de ez elenyésző szempont az előbbiekhez képest. Illetve maga a motor gépigénye sem lehet utólagos. A későbbiekben akár egyik motorról a másikra történő áttérés is lehetséges, némi tanulással és utánajárással elsajátítható bármely motor használata. Persze egy ideális projekt és tanulási görbe úgy szép, ha céltudatosan megyünk neki a dolgoknak, és nem a projekt közepén kell egy esetleges motorváltással szüttyögni és értékes időt veszteni, mert szembesültünk az adott motor gyengeségeivel. Nem árt tisztában lennünk a frissítésekkel sem, új funkciók kerülhetnek be, vagy minket esetlegesen érintő változások.

Egy-egy motor jövőbeli frissítései lehetnek akár a döntésünkre is befolyással, ezért választás előtt még ajánlott pl. a 2016-os tervekkel képben lenni. A legtöbb motor év elején kiad/ kiadott ilyen közleményt, hogy miket terveznek erre az évre, és miket szeretnének elérni. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy Unreallel jártam a legjobban, nincsen kétségem afelől, hogy bölcsen és előrelátóan választottam. Ez a döntés már egy éve megszületett, előtte pedig volt tapasztalatom a másik két nagy motorral is, még akkor is, ha CryEngine-nel csak felületesen.

Hozzáfűzném, ha valaki a későbbiekben kiad egy játékot Unrealben, olvassa végig a FAQ-t és a lincenszelési feltételeket, nehogy kellemetlen meglepetés érje. Persze otthoni használatra, és gyakorlásra, építészeti tervek bemutatására 100%-ig ingyenes. Egyébként, játék kiadásnál sem kell saját zsebből semmit fizetnünk, csak egy bizonyos összeg felett egy bizonyos százalékot az Epic Games-nek.

Ez a többi motorra is vonatkozik, mindenhol eltérő a licenszelés, de csak Unrealnél tudom ennek a menetét. Illetve a CryEngine 3 drága mulatság és nagyon korlátozott, így az egyáltalán nem ajánlott kezdőknek, akik teljes játékot szeretnének készíteni - feltételezem ingyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények