Űrkutya – fűtött kutyaház készítésének története

Hosszú út vezetett az égett deszkáktól és az amperszagtól a megnyugtató megoldásig. – írta: oriza33, 8 éve

A bevezetéstől a megvalósításig

Bevezetés
Sokszor kerülök olyan probléma elé, amivel még soha nem találkoztam, és valamilyen megoldást mindenképpen kell találnom rá. Egy ilyen eset történetét írom meg azoknak, akik hasonló dolgon törik a fejüket. Remélem, az én tapasztalatom és a buktatók is segítségükre lesznek! Tapasztalatom, hogy bármennyire eltervezek valamit, menet közben mindig változtatok rajta, mert újabb (jobb) ötleteim vannak. Nekem sokat segített volna egy ilyen írás a következő sztoriban, mindenki olvassa saját hasznára!

Előzmények – röviden
Ősszel „örökbe fogadtunk” egy kiskutyát, akinek nehezen indult kis élete: jó néhány társával együtt néhány hónapos korában egy esős hétvégén egy ládában betették őket egy állatkórház udvarára. Az állatorvos bevallása szerint egyikükre sem mert volna fogadni, végül mindegyik megmaradt. Amikor mi mentünk érte, már csak hárman voltak, mi a legkisebbet hoztuk el. Ő lett Bogyó.

Kinti kutyának szántuk Bogyót, ezért hamar összeütöttem egy kis faházat neki. Lassan elkezdődtek az őszi hidegek. Az állatorvos is mondta, hogy ez a kutya nyár végén született, ezért télre még nem lesz elég vastag a bundája. Ráadásul kistestű, úgyhogy alapból fázós. Akinek volt már kutyája, az tudja, hogy ezek kiskorukban nagyon kergék, bent a házban nem lehet őket tartani. Megoldást kellett találni, hogy ne fagyjon meg a kutya télen.

Tervek
Az elején nagyon gyorsan nőtt a kutyi, ezért kellett neki egy új ház. Egyetlen használható ötlet az volt, hogy ezt a házat kell ellátni valami technikával, ami elviselhetővé teszi számára a téli hideget. Épületgépész vagyok, nagyjából sejtettem, hogy nem lehet túl bonyolult valamilyen fűtést beletenni a kutyaházba! Lehet kapni fűtött fekhelyet állatok számára, ami egy kis elektromos fűtéssel melegíti magát, és kellemes meleget ad a rajta fekvő állatnak.

Majdnem ezt a megoldást választottam, azzal a különbséggel, hogy létezik ugyanez olcsóbban cipőszárító szőnyegként árusítva. Több problémám is volt vele: legfőbb, hogy a kutyának tűhegyes fogai vannak, minden útjába eső tárgyat szilánkokra rág szét. Nem lett volna jó, ha a szőnyeget szétrágja, és így közvetlenül érzi magán az elektromos áram hatását.

Végül úgy döntöttem, hogy a kutyaház padlója alá fogom beépíteni a fűtést, az egész alá pedig erős hőszigetelést teszek, hogy a hő inkább fölfelé távozzon a ház irányába (padlón keresztül). Kis keresgélés után rátaláltam a pet-shopokban hüllőknek árult talajfűtő kábelre.

Ebből többféle méret is van. Nagy kérdés volt, hogy mekkora teljesítményt kell beépíteni egy nyitott ajtóval rendelkező kutyaházba? Hőveszteséget számolni nem lehet, ezért más megközelítésre volt szükség. Úgy okoskodtam, hogy ha az alulról hőszigetelt padlóba beviszek valamekkora hőt, annak nagy része fölfelé fog távozni.

Az erre ráfekvő kutya a padlót felülről fogja hőszigetelni, úgyhogy a padló a kutya alatt még jobban felmelegszik, és a kutya örül. Emiatt sem szabad túl nagy teljesítményt bevinni, mert a ráfekvő kutya alatt túlmelegszik a padló, és kellemetlen lesz neki. Kérdés volt továbbra is a teljesítmény. Kiszámolni nem tudtam, de szorított a határidő, úgyhogy rendeltem egy TerraZone 80W-os fűtőkábelt.

Másik kérdés volt a vezérlése. Mi alapján menjen? Rövid keresgélés után találtam egy praktikus és olcsó szerkezetet, amivel tele van az eBay. Ez egy olyan digitális eszköz, aminek van egy hőérzékelője, és egy elektromos eszközt kapcsolgató kimenete. (Teljesítményre, feszültségre figyelni kell!) Bármit lehet vele vezérelni, célszerű olyan elrendezést választani, hogy a kimeneten vezérelt eszköz működésének hatása legyen a bemenetként vett értékre…

Megvalósítás
A fűtőkábel egy hazai webáruházból napok alatt megérkezett, viszont a vezérlőre nagyon hosszú szállítási időt kaptam. Készült közben a házikó is. Először megcsináltam a kutya méretének megfelelő házat fából. Ezután készítettem egy nagyobb dobozt, amibe belefért a ház úgy, hogy körülötte és alatta 7-8cm-es hézag volt. Ebbe tettem menet közben az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, és egy fóliát, hogy a gyapot szálai ne jussanak be a kutyához. Végül az egészre került egy 8 cm-es polisztirol hőszigetelést magába foglaló felnyitható tető OSB lapból.

Nem bántam, hogy később jön a vezérlés, mert fogalmam sem volt róla, hogyan fog működni. Először tesztelni szerettem volna. A belső ház padlója kb. 2 cm vastag gyalult fenyődeszka. Ez alá tettem közvetlenül a fűtőszálat. Gyakorlatilag a korábbról megmaradt hőtükrös fólia segítségével, tűzőgéppel rátűztem a padló aljára. A fűtőszál tekerése közben a menetek között kb. 3 cm távolságot hagytam. Nem fogyott el az egész kábel, a maradékot a hátsó falra tettem. Amikor elkészült, bedugtam közvetlenül a hosszabbítóba, és otthagytam. Kb. fél óra után a padló 40 °C-os volt. Látszott, hogy a teljesítmény lehetne kisebb… De nem baj, gondoltam, majd a vezérlés megoldja!

Megtörtént, amit nem szerettem volna…
A vezérlés híján időkapcsolóról kezdtem el ideiglenesen üzemeltetni a házat, talán húsz percenként bekapcsolt 5 percre (nem emlékszem pontosan). Egész jól ment, kint hideg volt, de a házban kellemes padlón feküdt a kutyi. Egyik éjszaka a kutya lent aludt a pincében. Be akartam állítani az időkapcsolót úgy, hogy mire reggel mindenki elmegy, és a kutya kint marad, már jó meleg legyen a háza. Ráadásul a jobb fűtés érdekében egy autómosó szivacsot is bedugtam a házikó ajtajába.

Ez éppen a kezembe akadt, és pont beleillett a nyílásba. Sajnos az időkapcsoló nyomogatása közben nem vettem észre, hogy a végén egy nem kívánt újabb ki-bekapcsolást aktiváltam. Mivel nem írtam bele semmit, 0:00-kor bekapcsolt és úgy maradt! Mire reggel kimentünk, a ház tetejének felnyitásakor fehéres füst csapott fel, és olyan „amperszag” volt, hogy a kutya messziről elkerülte az egészet.


A megégett padlódeszkák alulról

Világos volt, hogy túlmelegedett. Körben jól zárt a hőszigetelés, az ajtó pedig el volt torlaszolva, ezért a bevitt hő nagy része bent maradt a házban. A padló deszkái úgy kiszáradtak, hogy a szorosan összerakott lécek között kb. 1 cm hézag volt. Ahhoz, hogy megtudjam, mi ment tönkre, ki kellett szednem a házat a szigetelésből. Szétszerelés után látszott, hogy a padlódeszkák a fűtőkábel mentén megégtek (szenesek voltak)! Utánanéztem, ez 200 °C környékén következik be.

A tűzéshez használt fólia rásült a kábelre. Óvatosan kiszedtem az egész kábelt, és letisztítottam a fólia maradékától. A kábel jól vizsgázott, változatlanul működött! Végtére is rosszabbul is járhattam volna, ha az egészet eltüzelem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Antikolt biztonság

    Karácsony előtt két héttel feltörték a melléképületemet, de mostantól vaskapu vigyázza az értékeimet.

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!