Űrkutya – fűtött kutyaház készítésének története

Hosszú út vezetett az égett deszkáktól és az amperszagtól a megnyugtató megoldásig. – írta: oriza33, 8 éve

Kiépítés, üzemelés, végszó

A végső kiépítés
Nem szerettem volna újból elégetni a házat, ezért az egyenletes hőelosztás érdekében a fűtőkábelt egy 1 mm vastag alumínium lemezre szereltem rá, majd lemezzel együtt tettem fel a ház aljára. A lemez néz a padló felé. Most is jutott kábel hátulra, ezt ugyanúgy rátűztem fóliával.


Így néz ki hőelosztó lemez a fűtőkábellel a ház aljára szerelve


Tesztelés összerakás előtt: ezen a képen látható a ház hátuljára tűzött fűtőkábel. A fényes fólia miatt jutott eszembe a cím: Űrkutya

Mire újból összeraktam a házikót, megérkezett Kínából a vezérlés is. Érdemes jól elolvasni a leírását, ez angolul is megtalálható mindegyikben. Érdemes továbbá letesztelni a nekünk fontos funkciókat, mert ki tudja, milyen leírás került bele, és az eredeti kiépítésben ez nehézkes lenne. Én is összekötöttem a konyhaasztalon egy villanykörtével, és adtam neki betápot, a hőmérsékleteket pedig úgy állítottam be, hogy a hőérzékelőt a kezembe véve el tudtam érni a beállított hőmérsékleteket.

Talán az egyik funkciónál volt egy kis eltérés a leíráshoz képest. Egyébként nagyon használható funkciók vannak rajta! Lehet választani például, hogy mekkora legyen a ki-bekapcsolás közötti hőmérséklet-különbség, és azt is, hogy bizonyos időn belül ne kapcsoljon ismét be. Az eszközt végül betettem a hőszigetelésbe. Ha felnyitom kicsit a ház tetejét, látom a kijelzőjét, és hozzáférek a beállító gombokhoz is.


A kész ház felnyitott tetővel

Végül a vezérlést is beletettem a házba, és elindítottam. Eleinte próbálgatni kell, hogy mi legyen a jó beállítás, végül úgy lett jó, hogy 22 °C-nál kapcsol ki a fűtés. Ez után a padló melegszik még kicsit, max. 24 °C-ig. A fűtés akkor kapcsol újra be, ha 17 °C alá hűl a padlóban a hőmérséklet. A hőérzékelőt oldalról befúrtam egy hosszú fúrószárral a kutyaház padlódeszkájába. Így közvetlenül a padlóhőmérsékletet érzékeli. Még nagyon hideg időben is csak kb. háromszor kapcsol be óránként.

Üzemelés
Miután már jól működött, a kutyának is nagyon tetszett. Hidegebb időben volt, hogy egész nap alig láttuk, bent melegedett a házában. Közben, ha kedve volt, tudott rohangálni az udvaron, és ugatni, amit éppen akart.

A ház villamos bekötésére tettem egy teljesítmény-mérőt, mert kíváncsi voltam a fogyasztására. Nagyon meglepődtem, mert heti(!) néhány kilowattórát fogyasztott csak el. Tehát gyakorlatilag ingyen üzemel, és bármikor bedugom a kezemet, a padló érezhetően langyos. Ennél jobban nem fűtöttem fel soha, úgy látom, hogy ez elég kellemes a kutyának. Még arra is jó, hogy ha esős időben kint rohangál és megázik, akkor a házban meg tudjon száradni.


Kész ház a helyén

Végszó
A fent elmesélt történet már egy éves. Lassan vége a második télnek, és a kutyaház változatlanul üzemel. Amikor ősszel bejön a hideg, bedugom a konnektorba, és ki sem húzom tavaszig – fogyasztása elhanyagolható. Egyetlen változtatást kellett végeznem rajta: meg kellett magasítanom a bejáratot, mert Bogyó már csak nehezen tudott ki-be járkálni rajta. Közben okosabb is lett, és mi annyira megszerettük, hogy elég sokszor beengedjük a házba. Főleg télen szeret bejönni, de ha kint hallja, hogy a többi kutya ugat, már kéredzkedik is ki. Éjjel viszont mindig kint alszik a saját házában. Éjszaka halljuk, hogy néha ugat a többi kutyával, éli a saját életét.

Nagyon jól bevált a fűtött kutyaház, jó szívvel kint lehet hagyni bármikor a kutyát. Tudjuk, hogy ha akar, bemehet egy viszonylag meleg helyre, egyébként pedig élheti a kinti kutyák szabadabb életét.


És Bogyó – persze bent a kanapén

Előzmények

  • Antikolt biztonság

    Karácsony előtt két héttel feltörték a melléképületemet, de mostantól vaskapu vigyázza az értékeimet.

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!