Utazzunk Uberrel!

A sokak által vitatott és szidott Ubert próbáltuk ki hétvégén és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat osztom meg veletek, mint utas. – írta: devil-k, 8 éve

Mindenki ismeri a régi mondást: a pénz beszél. Sajnos, 2015-ben az egyik legmeghatározóbb tényező lett az életünkben a pénz és az ehhez köthető termékek és szolgáltatások összessége. Abban mindannyian egyetértünk, hogy mindenki a legjobbat akarja, de ha lehet, akkor ne fájjon annyira és ne ingassa meg a pénzügyi büdzsét. Lehetséges ez?

Van ahol igen, van ahol nem. Úgy néz ki, hogy a fővárosban van egy rendkívüli alternatíva, amit sokak szidnak, sokak viszont imádnak. A neve, Uber. Nevezhetjük akár okosutazásnak, taxis rémálomnak vagy bárminek, az Ubernek létjogosultsága lett a magyarországi közlekedésben és ezt tudomásul kell venni.

Kinek is jó?

- akik sokat mennek A-ból B-be

- akik sokat utaznak taxival

- akik legalább ketten utaznak (akkor éri meg a legjobban)

- akik nem akarnak tömegközlekedéssel jönni-menni

S miért jó még?

- Nincs pénzforgalom az autóban. Nem kell a visszajáróval, nagy címletű pénzekkel szórakozni.

- Nem tudnak a sofőrök lehúzni minket, nincs kiskapu, nincs trükközgetés.

- Fix a tarifa, nem változik, meg amit előzetesen kiszámított nekünk az Uber kalkulátora.

- A sofőrök nem tudják előre, hogy hova fogunk menni, így nem tudnak szelektálni az út alapján (Viszont, ha a profilunk, értékelésünk, „arcunk” nem teszik, akkor a sofőr visszavonhatja az utat, hogy értünk jöjjön)

Kinek nem jó, kinek fáj?
A taxisoknak, mivel nem tudják felvenni a harcot az Uberrel és az áraikkal.

Hogyan működik ez az egész?

1. Letöltjük a telefonra az Uber alkalmazást

2. Létrehozunk egy fiókot magunknak

3. Beregisztráljuk a bankkártyánkat

4. Bekapcsoljuk a GPS-t és elindítjuk az alkalmazást

5. Az Uber megmutatja a mi pozíciónkat és a környéken cirkáló sofőröket. Ha esetleg nem pontos a helyzetünk, akkor tudjuk korrigálni

6. Kérünk egy útdíj becslést, majd elfogadjuk

7. Pár másodperc múlva feldobja a sofőr nevét, pozícióját, rendszámát és autó típusát, illetve, hogy kb. hány perc múlva fog érkezni. (Kapunk telefonszámot is, ha fel szeretnénk venni a sofőrrel a kapcsolatot, de ha jól pozicionáltunk és nem egy lehetetlen helyre álltunk, akkor semmi szükség rá.)

8. Megérkezik a sofőr, beszállunk, elindítja az utazást a telefonján, megkapja a címet, elvisz minket A-ból B-be, majd kiszállunk.

Minden utazást befejezően az Uber rendszere küld nekünk egy nyugtát e-mailen keresztül. Lehetőségünk a sofőr értékelésére is, illetve ha az árat túl soknak találjuk (ilyen még nem volt), akkor kérhetünk felülvizsgálatot (az Uber honlapján keresztül).

Külön öröm, hogy az alkalmazás letöltésénél a többi felhasználó kiírja a saját Uber kuponkódját és ha ezzel regisztrálunk (vagy megadjuk a későbbiekben a weboldalon), akkor 2.500 Ft-os kupont kapunk amit utazásra fel tudunk használni, vagyis ingyen utazunk.

Konkrét utazási példa:

Átlagos szombat este, eljutni a József körútról a Barba Negra Music Pub-ba, vagyis a Prielle Kornélia utca 4. számhoz.

2 taxitársaság honlapján is számoltattam egy körülbelüli árat, ami természetesen változhat. A számok magukért beszélnek.

Ez a kép pedig a megvalósult Uber út alapján készült. Ráadásul minden utazásunkat utólag is át tudunk tekinteni a weboldalon.

Árkalkulátor

Díjszabás

Előzmények