Vissza a consumer vonatra!

Rövid történet arról, hogy a Zenbookot váltó Elitebook után miért jött megint Zenbook. – írta: rbalint88, 6 éve

Ahogy ebben a lassan három és fél éves írásban szerepel, átnyergeltem egy Elitebook 840 G1-re egy Zenbook UX32VD-ről (ami egyébként azóta is tökéletesen teszi a dolgát, immár 6,5 évesen is), azonban tavasszal elérkezett az Elitebook cseréjének ideje, mert egyrészt elegem lett a nem is olyan apró hibáiból, másrészt adódott egy elég jó lehetőség.

Így végül két napnyi fejvakarás és review olvasás után lett egy csodaszép, rózsaszín (úgynevezett rosegold) színű Asus UX360UAK-C4261T készülékem. Mivel, ahogy fent is írtam, adódott egy jó lehetőség, ez azt takarta, hogy ezt az egyetlen refurbished gépet a szürke színű változathoz képest kb. 120-150 ezer Ft-tal olcsóbban tudtam megvenni.

A döntés alapvetően az alábbi problémák miatt született:

1. Az Elitebook nehéz. Igen, ölben használva, akár egyben 6-8 órát a gép előtt kuksolva nehéz.

2. Az Elitebook melegszik. Állandóan járt a venti, hangos is volt, és emellett érezhetően átmelegedett a gép háza. Újrapasztáztam, takarítottam, akkor is meleg volt.

3. Az Elitebook lassú. Bizony, a 4. generációs i5-4210u lassú. Nem a mai gépekhez képest, hanem abszolút értékben. Napi dolgok intézésére is lassú. Az asztali gépemben egy i3-6100u van és az sokkal pörgősebb az átlag feladatokban.

4. Emellett lejárt a garanciája is és üzleti géphez méltatlan módon kopott a gépház, fényesedett ki a billentyűzet, valamint az akkuidő is lement két órára. Mivel minőségben, tartósságban messze a várakozások alatt teljesített, ezért elvetettem az üzleti vonalat. Nekem egyszerűen nem éri meg a felárat egy üzleti gép, mert nem munkaeszköz, csak tartalomfogyasztásra használom, ráadásul utánakérdezve elég sok és komoly probléma van az üzletikkel is, legalábbis a Latitude-ökkel, amik szóba jöhettek volna. Thinkpad továbbra se a szívem csücske, Elitebook meg ugye épp most vérzett el, tehát minden arra mutatott, hogy consumer gép lesz a következő.

Szóval jött ez a lehetőség, élőben megnézve a Zenbookot (ami hivatalos nevén Zenbook Flip) némileg megnyugodtam, hogy tényleg nem annyira csajos a szín, elég enyhe rózsaszínes beütése van csak, nem az élénk verzió, mint az első UX31-2 szériák rózsaszínje volt. Ettől függetlenül tagadhatatlanul nem egy maszkulin színű masina.

Nyers paramétereit tekintve i7-7500u proci, 8 GB memória, 512 GB m.2 SSD, 360 fokban áthajtható 13,3" FHD fényes érintőkijelző (borotválkozótükör, yaaay!) szép, telt színekkel, és háttérvilágításos billentyűzet van becsomagolva egy nagyon vékony, a csavargatás ellen (ki az a barom - én! a tudomány nevében) közepesen ellenálló fémházba.

A vékonyságához mérten a csatlakozókínálat bőséges,
- 2 db USB A 3.0,
- 1 db USB C 3.0,
- 1 db HDMI,
- 1 db combo 3,5 mm jack,
- és teljes méretű SD kártyaolvasó
található leginkább a készülék jobb oldalán.

Természetesen ahogy nincsen rózsa tövis nélkül, úgy ez a gép sem tökéletes. Viszonylag nagy kávái vannak a kijelzőnek, és a billentyűzet mellett is még van mindkét oldalon egy jó széles ujjnyi üres terület. Ezen az utódmodell Zenbook Flip S UX370-ben sokat fejlődtek, ahogy abban is, hogy a zsanér lehetne sokkal feszesebb, ennél azért némi nagyobb lendületű fészkelődés hatására lehajlik vízszintesbe a kijelző, annál ez már nem fordul elő.

A touchpad nagyméretű, ám néha főleg a többujjas görgetésnél sztrájkba kezd, darabosan, vagy pár másodpercig egyáltalán nem reagál.

A gép hőmenedzsmentje az én használatommal kielégítő, ha csak max. 10 lap van megnyitva Firefoxban, akkor be sem indul a ventilátor, ha mégis be kell kapcsolnia, akkor viszont jön a klasszik ultrabookos sivítás pár percig, aztán megnyugszanak a kedélyek és ismét csend van.

A billentyűzet számomra tökéletes, aki a régi Thinkpadek "a végtelenbe és tovább" billentyűútjához szokott, az meg sikítófrászt fog kapni tőle. Rövid úton, határozottan járó billentyűk, stabil alap, 3 fokozatban állítható megvilágítás.
A gép színe miatt utóbbi funkciót tényleg csak vaksötétben kell használni, sokkal jobban látható átlag körülmények között a világos billentyűkön a sötét feliratozás, mint a fekete billentyűn az áttört fehér feliratok, a régi gépeimen nonstop ment a billentyűk háttérvilágítása.

Hangzás tekintetében nincs szégyellnivalója, nem csak marketing a kurzorbillentyűk alatti harman/kardon szöveg, valamit tényleg csináltak is. Notebookhoz képest normális színpad, magasabb hangerőn is csak minimálisan torzít és egész jól lefedi a frekvenciatartományt, amennyire ez ekkora fizikai méretben megvalósítható.

A kijelző szépen veszi az érintéseket, de engem nagyon zavar az ujjlenyomatosság, ezért rendeltem hozzá matt kijelzőfóliát, így ugye nem is csillog és az ujjlenyomatok se látszanak meg annyira. Ezt a funkciót mondjuk inkább csak érdekességként próbáltam ki, mindennapokban nagyon ritkán használom. Ebben az irányban még komoly fejlesztési potenciált látok a Windowsban, használható így is, de nem annyira magától értetődő, mint egy androidos vagy főleg iOS tablet kezelése.

Akkuidő a tesztek szerint akár 7-8 óra is tud lenni, nálam 4-5 óra között alakul, viszont én maximális fényerőn használom a gépet.
Bő fél év alatt eddig semmilyen funkcióbeli vagy esztétikai színvonalcsökkenés nem következett be a gépen, ami az Elitebookról nem volt elmondható, mert annak a touchpad alatt egy éves korára teljesen lekopott a színe, pedig egy másfélszeres árú gép még gyengébb hardverrel is.

Összességében elégedett vagyok ezzel a Zenbookkal, az utódja pedig még sok dologban fejlődött. Eleve a 8. generációs processzorok elég nagyot ugrottak teljesítményben, így pl. az újból az i5-ös is erősebb az én i7-es gépemnél.

A házon is javítottak mind a zsanér, mind a fizikai méretek tekintetében, valamint az már USB C töltőt kapott, sajnos ezzel együtt a többi port is száműzve lett egy tartozékként adott port replikátorra. A legnagyobb tutiság viszont az, hogy az új modellhez alapáron adnak egy aktív tollat, merthogy már azt is tudja kezelni. Nyilván ez a felhasználók csak kis csoportjának számít, viszont nekik eléggé örömteli, hogy egy X1 Yogához képest jóval olcsóbban hozzájuthatnak egy aktív tollas eszközhöz.

Zárásként csak annyit írnék, hogy vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni és számolgatni, mert az üzleti gépek értéke is nagyon esik, így nem feltétlenül lesz hosszú távon olcsóbb egy drágábban beszerzett üzleti gép egy azonos tudású, minőségi házú consumer masinával szemben, ha nem tartod meg elég sokáig.

Azóta történt

Előzmények