Víz Vs. Tej (és társai) hűtés

Ezúttal a vízhűtés rendszeremben nem csak vízet fogok keringetni – írta: bacsis, 14 éve

Kereken 2 évvel ezelőtt megírtam az első nagy sikerű tesztem, a hűtőpaszta vs. Lekvár első részét. Szerencsére olyan jól sikerült, hogy folytatást vártatok tőlem, amit természetesen meg is kaptatok na még egy
különböző formában, bizonyos időközönként. Legutóbb czundermák kolléga még tovább ment ilyen téren.A konklúzió minden esetben az volt, hogy bizony ezek a „nem oda illő” anyagok bizony mégis csak oda illenek, hiszen a direkt erre a célra készített hűtőpasztákkal fel veszik a versenyt.
Ez mind szép és jó, elvégre mindenki felhasználhatja, függetlenül attól, hogy a felhasználó léghűtéssel vagy vízhűtéssel hűti CPU-ját.
Ebben a tesztemben viszont kifejezetten a vízhűtést használó, azaz inkább most így fogalmazok: folyadékhűtést használó felhasználóknak szeretnék kedveskedni!
Sokszor keresnek meg privátban azzal a kérdéssel, vízhűtéssel ismerkedő fórumtársak, hogy ha sima csapvizet töltenek a rendszerükbe, akkor vajon az is megfelelő, vagy a desztillált víz mellé ha nem töltenek adalékot, az komoly probléma-e?
Én természetesen azt szoktam mondani, hogy ha nincs ló, jó a szamár is elven tökéletesen megfelelnek.
Aztán ott van a fagyállós hűtés megoldásom, amivel időnként nagyon „szép” eredményeket szoktam elérni tuning téren.
Ebből felbuzdulva, azt az ötletet találtam ki, hogy vajon mi lenne, ha a különböző, a háztartásban is megtalálható folyékony anyagokkal tölteném fel a rendszeremet, hátha azok is elvezetik olyan jól a hőt, mint a víz, vagy esetleg még további értékes hőfokokat tudnék nyerni. Azaz arra keresem a választ, hogy vajon van-e a vízen kívül olyan hétköznapi folyékony anyag, ami jobban el tudja vezetni a hőt a CPU-ról, illetve a CPU-n lévő blokkról!?

Fogtam ezt a gépem:

DFI NF4 Ultra Ultra-D@SLI Alaplap
AMD Opteron 175 2magos CPU@ 2, 85GHz 1,475V
4X512MB Corsair XMS PRO PC3200 Memória
Geforce 7950 GX2 VGA kártya
60GB HDD

Majd,a jó kis „home made” vízhűtésem,

becsöveztem, majd feltöltöttem a rendszert először vízzel.
Elindítottam a Windowst, majd Everestben lemértem a CPU felületének, illetve a 2 CPU magjának a hőmérsékletét (A maximális értéket jegyeztem fel minden esetben). Majd ráengedtem a gépre a Prime95-t azaz kapott a CPU egy 100%-os terhelést, futtattam cirka 8-10percig, majd feljegyeztem a terhelt hőmérsékleteket is, legvégül Crysis-oztam egy kicsit, a háttérben továbbra is futtattam az Everestet, hogy monitorozza a CPU hőmérsékletét továbbra is, majd némi lövöldözés után ismét megnéztem, hogy a játék alatt hány fokig melegedett a CPU hőmérséklete.

Lássuk hogy alakultak az értékek:

Amint ezzel megvoltam, akkor jött a többi „lötty” amiből hűtőfolyadékot neveztem ki!
Első körben a vörösbort próbáltam ki. Apósom hozta Olaszországból, ott a párom nővérének a férje termeszttette, állítólag nagyon finom, én viszont nem vagyok boros, így saját véleményem szerint, meg nem, de ez nem hátrált attól, hogy beletöltsem a rendszerbe!

Igen, szép piros, a tartálynak kinevezett befőttes üvegben, amilyennek kell lennie:

Viszont ahogy megtöltődött vele a cső, nagyon szépen mutatott szerintem a rendszer:

Amint betöltött a Windows, már tapadtam is rá az Everestre, és kíváncsian leskedtem, hogy ezúttal milyen hőfokokat érek el, természetesen most is feljegyeztem a nyugalmi, a 100%-os terhelt, és a játék alatt elért maximális hőmérsékleti adatokat, íme:

Hmmm, minimális a különbség a vízzel szemben, de 1-2 fok különbséget sikerült kimérni a bor javára…

Egyenlőre semmilyen következtetést nem szeretnék megállapítani, menjünk tovább…

A következő választásom a jó kis acskós tejre esett, ami szerintem egy kicsit sűrűbb, mint a víz vagy a bor.
Először zutty bele az üvegbe

Majd jöhetett a rendszer, illetve a csövek feltöltése vele:

Gép ismét indít, Everest megnyit, hőmérsékleti adatok feljegyez. Íme:

Igen, a tej elég jól szerepelt, terhelve 3-4 fokkal is csökkent a CPU magok hőmérséklete, ezt már mérési hibának sem mondhatnám. Na lépjünk tovább

Van itthon igényes szénasavas üdítő, narancs ízű. Ami a Tescoban kb. csapvíz árán megvásárolható, így még szép, hogy bekerült a tesztbe, mármint az üvegbe

A képen azért nem a dunsztos üvegbe van lefényképezve az üdítő, mert először elfelejtettem lefotózni, most amikor meg pótolni akartam, nem találtam meg az üveget...
Majd a rendszerbe

Most is ugyanaz a folyamat esett meg. Lássuk, mit tud az üdítő ital:

Sajnos elég rosszul szerepelt, én ezt annak tudnám be, hogy a szénsav buborékok eléggé hátráltatják a hő elvezetését a CPU blokkról… vagy nem.. Mindenesetre többet ezt nem használom.

Aztán benéztem a fürdőszobába is, mi bújik ott, és megcsillant a szemem a párom öblítőjén: Há’ virágillat van! Nem kicsit! Főleg, mikor kiöntöttem az üvegbe:

Fú basszus, még most is tele van vele az orrom, fel keveredik tőle a gyomrom, így töményen nem bejövős a szagja nekijje, lássuk a rendszer, hogy emészti:

Gyors méricskélés:

Én igaziból kicsit többet vártam tőle, mert állagra a tejhez hasonlított, vagy inkább még sűrűbb, teljesítménybe pedig kb. a csapvíz szintjét, mutatta fel.

Végül pedig lássunk akkor egy összegző táblázatot:

Először a nyugalmi állapotban lévő CPU-t hogy tudták akkor lehűteni a különböző flyadékok:

Terhelt összegző táblázat:

Na meg a játék alatt elért hőmérséklet:

Végeredménybe elmondható, hogy a különbségek minimálisak, amik vannak azok betudhatóak akár mérési hibának is. De ha megnézzük a legjobb és a legrosszabban teljesítő folyadékot, azaz az üdítőt és a tejet, akkor azért köztük sikerült relatíve nagy különbséget kimérni. Persze alap, hogy a tej nem fogja a világot megváltani hűtés terén, és ez miatt nem fogják a szénsavas üdítő forgalmazását sem befejezni. A lényeg, a lényeg, hogy ami folyékony az ELMÉLETILEG!!!!! Mehet be a vízhűtés rendszerbe! Főleg a tej!
Hosszú távon persze ERŐSEN NEM AJÁNLOTT EGYIK SEM!
Hangos gondolatmenet: Asszem kipróbálom a tejes fagyállót

Az írás megtalálható a bacsis-tuning-on is, egyéb hasonló, illetve tuningos bemutató mellett

Azóta történt