Hirdetés

Vodafone Internet Booster teszt

Van megoldás, ha a wifi nem megfelelő és hálózati kábellel sem tudjuk a lakás minden pontjára eljuttatni a netet. – írta: ish4d0w, 4 hónapja

Bevezető

A hétvégén beüzemeltem és teszteltem a Vodafone Wifi Booster névre hallgató kiegészítőt. Erről szeretném megosztani a tapasztalataimat, illetve segíteni a nagyérdeműnek a beüzemelésben. Maga a technológia nem újdonság, évek óta elérhető a Vodafone-nál is (még a UPC-s korszakban került a kínálatba, ezért is UPC logós a kütyü), magam is több helyre telepítettem már PLC adapteren alapuló internethálózatot, azonban eddig csak más márkák adaptereivel dolgoztam, a Vodafone által forgalmazott típushoz most először volt szerencsém.

A környezet, avagy hol használható az Internet Booster?

Hirdetés

Adott egy teljesen átlagos otthoni szituáció: be van kötve a Vodafone (régebbi nevén UPC) otthoni internetszolgáltatása egy régen épült házba, ahova csak az antennakábel van behúzva, nincs kiépítve a falakban az internetkábel. Ez bizonyára többeknek ismerős szituáció, hiszen mai napig sok épületben nincs megoldva a kábelezés. Ilyenkor sokan csak legyintenek, hogy minek nekik vezetékes netkábel, elég lesz nekik a kényelmes vezeték nélküli változat (WiFi) is, úgyis a 21. században vagyunk. Igen ám, csakhogy a WiFinek is vannak korlátai, a környezetünktől függően sokszor egy átlagos méretű lakást sem tud jó sebességgel ellátni, vagy esetleg a lakás távolabbi pontjába már nem is ér el a jel.

Ekkor szoktunk elkezdeni gondolkodni mégis a vezetékes megoldáson, ez azonban komoly belsőépítészeti munkát igényel, ha kulturáltan, falban elvezetve szeretnénk kivitelezni, úgy, hogy erre nem áll rendelkezésre szabad kábelcsatorna – nem is beszélve arról az esetről ha meg sem fúrhatjuk a falakat. Marad a "házibarkács" megoldás, kábeleken botladozunk mindenhol, ha szerencsénk van akkor legalább a szőnyeg alá, vagy a padlószegély mentén egy diszkrét tokban el tudjuk vezetgetni, de van, hogy ez a megoldás sem kívánatos. Ebben az esetben szokott előkerülni a Powerline Ethernet gondolata, hiszen ha egyvalami biztosan van minden lakásban: áram – és így áramos vezeték. Ügyes mérnökök ugyanis megoldották, hogy azon keresztül is lehessen internetjeleket továbbítani. Hogy hogyan, arról a következő oldalon olvashatsz.

Mi az a Powerline Ethernet?

Ezen cikk keretében nem akarok elmélyülni a technológia működésében, hiszen azt többen már leírták helyettem, itt csak röviden összefoglalnám, hogy miről is van szó. Ha a lakásban nincs is internetkábelezés kiépítve, egyfajta vezeték már biztosan van: ez a villany. Valakinek eszébe jutott, hogy az internetet alapból is elektromos jel formájában szoktuk továbbítani a lakásban – igaz, külön vezetéken – de mi lenne, ha összevonnánk a kettőt. Kevesebb kábelezés, az kevesebb munka, ugyebár. Ennek megvannak a fizikai törvényszerűségei, nyilván, nem egyszerű feladat, de a lényeg, hogy léteznek céleszközök erre a feladatra, amik képesek "felrakni" az internetjelet az áramos vezetékekre, illetve a túloldalon ennek a céleszköznek a párja képes azt onnan "levenni" azaz fogadni. Mindezt úgy, hogy közben még a jól megszokott áramunk is mehet a vezetéken. Ez ám a varázslat!

Ráadásul ugyebár áramos konnektort illik minden helyiségbe elhelyezni, így – ideális esetben – egyszerre az egész lakást képesek lehetünk lefedni internettel. (Itt jegyzem meg, hogy ez azért nem garantált: nagyban függ az elektromos hálózatunk minőségétől, de van rá esély, hogy működni fog mindenhol, viszont az is lehet, hogy csak azonos fázison belül, azaz csak néhány helyiség között lesz kapcsolatunk. A kütyük között is van különbség ilyen téren, hogy melyik mire képes, szerencsére a Vodafone kütyüje a jók közé tartozik, és képes fázisok között is "átjárni" – hiszen nullvezetéket és fázist is használ kombináltan. Ezért fontos, hogy jó minőségű eszközt válasszunk, hiszen az olcsóbbak többek között ezen is spórolnak. Ha ezt még megszorozzuk egy elavult, nem túl stabil otthoni elektromos hálózattal, akkor egy olcsóbb kütyü lehet, hogy egyáltalán nem, vagy csak instabil módon fog működni, míg a Vodafone kütyüje egészen megbízhatóan. Persze ezt nem lehet garantálni, lehet olyannyira rossz az elektromos hálózatunk, amin ezek a kütyük egyáltalán nem fognak működni. Ez próba-szerencse.)

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!