Washington - The Evergreen State

Forró nyári napokon nem is lehet jobbat kívánni egy havas hegycsúcsokkal övezett gleccsertónál. – írta: talmida, 12 éve

Éghajlat és növényzet

The Evergreen State, magyarul Örökzöld Állam becenevet a különleges földrajzi fekvésű, párás, ködös esőerdőinek köszönheti. Az állam nyugati része a legcsapadékosabb vidék az egész az USA-ban. Éghajlata két fő zónára osztható. Egyrészt a Cascades hegységben enyhe, párás nyár a jellemző, ahol csak igen ritkán emelkedik a hőmérséklet 26°C (79°F) fölé, télen pedig ritkán esik 8°C (46°F) alá. Az állam keleti felében viszont a nyár meleg, a tél pedig valóban hideg.

A nyugati államrész gyakran burkolózik felhőbe, ott párás, ködös az idő és szemerkélő eső jellemez minden évszakot, következésképpen minden évszakban ajánlott az esernyő. Majdnem állandó esőfelhők alatt áll a híressé vált Forks nevű kisváros is. A szinte szüntelenül permetező párában fantasztikusan burjánoznak a növények. A képre kattintva egy 1950-ben készült félórás kis filmhíradót láthatunk Washington államról.

Montanából, Oregonból és a környező vidékekről már jól ismert növényekkel találkozhatunk itt is, hiszen északról Kanadával (Brit Kolumbia), nyugatról a Csendes-óceánnal, keletről Idahoval, délről pedig Oregonnal határos. Washington állam erdőinek fő fafajtái a luc-, balzsam- és kanadai fenyők, valamint a cédrus. A 800 éves fenyők legszebb példányának törzskörmérete 13,8 m.

Mint azt már Oregon bemutatásakor is említettem, a talaj errefelé rendkívül gazdag, nagyon kedvező a mezőgazdaságnak és kiválóan alkalmas a gyümölcstermesztésre. Nagyon ismert a Yakima Valley-beli bor is.

Azt sokan tudják, hogy Washington állam az almájáról híres, de csak kevesen, hogy a cseresznyetermesztés fellegvára is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények