WebDAV szerver ZyXEL NSA320S-re

Érd el távolról a NAS-odon elhelyezett fájlokat a világ bármely pontjáról, biztonságosan és gyorsan, mobilról is! – írta: Mr Dini, 8 éve

Kellékek, előkészületek, a telepítés kezdete

Az nem is igazi feladat, melynél az első lépés nem az előkészület. Hát ez itt sem lesz másképp, szóval gyűjtsük össze, hogy mi kell hozzá. Előre szólok, hogy nem lesz könnyű a telepítés, de ha figyelmesen elolvasod a cikket és (tegyük fel) mindent jól írtam le , akkor meghozza a gyümölcsét!

Tehát kell hozzá:

- egy ZyXEL NSA3** (bármelyik jó, nem csak a 320S-sel működik)
- FFP
- uwsiteloader (erről a blogomban találsz infót a Hasznos eszközök 1-ben)
- saját publikus IP cím
- egy dinamikus DNS (remélem, ezt mindenki be tudja állítani, erre nem terveztem kitérni)
- egy self-signed SSL kulcs (erre majd a cikkben kitérek; nem kötelező, ha titkosítatlan (publikus) szervert szeretnél, de nélküle nincsen védve a webDAV szerver --> könnyen feltörhetővé válik)
- és pár csomag és fájl

Ugyan a NAS-on van Apache szerver gyárilag is, de ez felel a webes felületért és alapból csak olvasható. Megtehettem volna, hogy ezt használom fel, de egyrészt bonyolultabb lett volna felcsatolni írhatóként, másrészt eléggé kockázatos beavatkozásról beszélünk, hiszen a webes felület tulajdonképpen a NAS "lelke". Ezek után remélem, érthető, hogy inkább maradtam a második webszerver futtatásának elmélete mellett. A probléma ismét csak az volt, hogy a slacker repóban még senki sem fordított Apache httpd-t, így azt is magamnak kellett elkészítenem. Kezdjük a telepítéseket ezzel a csomaggal!

Tehát első körben lépjünk be SSH-n és tegyük fel magát az Apache-ot:

wget http://users.atw.hu/mrdini/packages/apache-httpd-2.4.29-arm-1.txz -O /tmp/apache-httpd-2.4.29-arm-1.txz; funpkg -i /tmp/apache-httpd-2.4.29-arm-1.txz; rm /tmp/apache-httpd-2.4.29-arm-1.txz

Ezután szükségünk lesz az alábbi programokra (függőségekre) is:

slacker -UuiA br2:uClibc br2:uClibc-solibs kylek:apr kylek:apr-util br2:pcre br2:openssl br2:openssh

Illetve ha szeretnénk PHP szkripteket is futtatni, akkor a PHP csomagot is toldjuk hozzá az imént említett parancshoz.

Ha minden feltelepült, próbáljuk is ki frissen telepített webszerverünket. Ehhez adjuk ki az apachectl start parancsot, majd látogassunk el valamilyen böngésző segítségével a http://nasodipje:8080 webhelyre. Ha egy nagy, félkövér "It works!" feliratot látunk, akkor mindent jól csináltunk eddig, leállíthatjuk a webszervert az apachectl stop parancs kiadásával.

Ez után azt javaslom, hogy hozzunk létre egy külön felhasználót az Apache-nak (ez most www-root lesz), illetve tegyük bele a www-data csoportba a következő parancsokkal:

/ffp/sbin/useradd www-root
/ffp/sbin/groupadd www-data
/ffp/sbin/usermod -aG www-data www-root

Majd szerkesszük mondjuk mc, vagy WinSCP segítségével a /ffp/apache/conf/httpd.conf fájlban ezt:

User nobody
Group nobody

erre:

User www-root
Group www-data

Majd mentsük el a fájlt! Ezt követően térjünk át az SSL kulcs generálására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények