Win10 és Linux 'low end' laptopon

Élet egy Intel (Atom) N3060 / 2 GB / 32 GB gépen. Hát élet ez egyáltalán??? – írta: simonzé, 6 éve

De miért a Xubuntu?

Játszós gépnek használom már régóta. Úgy játszós, hogy ismerkedem rajta a különböző Linux disztrókkal. Volt már rajta Mint, Manjaro, Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Puppy, Slax, de Windows 7 és XP is. Sokáig nem volt tétje a dolognak, ezért játszottam vele. Hetente 2-3 OS-t kipróbáltam rendes telepítéssel. Mit nekem VirtualBox!

Az tűnt fel, hogy a gyári Windows 10 (angol) alatt nem egy nagy élmény a gyenge (tabletes) hardver. Érződik a 6W TDP miatti limitáltság, a RAM-hiány, és a tároló (eMMC) lassúsága is. Lemértem hát, hogy mi mennyi idő alatt történik. Kíváncsiságból megnéztem, hogy ugyanezek mennyi idő alatt történnek egy könnyű Linux változat, a Xubuntu alatt.

Ne higgyétek, hogy nagy Linux guru volnék, egyszerűen csak kíváncsi voltam rá. Korábban is többször kalandoztam már a Mint és az Ubuntu/Kubuntu világában, de mindig volt, ami miatt ez csak futó románc lett. De fél éve már napi szinten használom Xubuntuval a kis Lenovót, így egyre jobban megismerem, és megszeretem a Linuxnak ezt a változatát. Több népszerű disztrót nem ajánlanék jó szívvel egy kezdőnek, de a Xubuntunak adj egy esélyt, imádni fogod! Pláne, hogy a héten végre sikeresen működésre bírtam az egyik all time favorite játékomat az Unreal Tournamentet is Linux alatt...

Mindent elmondok. Lapozz!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények