Win 10 LTSC: hülye vagyok?

Van-e létjogosultsága a Windows 10 LTSC kiadásnak egy játékra használt számítógépen a Home ellenében? – írta: Urby66, 5 éve

Bevezető

Előrebocsájtom, hogy tisztességben „megöregedett” gépészmérnök vagyok, aki nem sokat ért a programozáshoz, az informatikához, de rendelkezik egy jókora adag józan paraszti ésszel, ami sok helyzetben hozott már jó megoldást. Ahogy egyik tanárom mondotta volt: „Gépész gyereket nem lehet zavarba hozni!” A számítógépekkel egy 386SX gép révén kezdtem az ismerkedést, de azért nem akarok ennyire messziről indítani, szóval ugorjunk pár évet!

A cikkben elmesélem, miért jött szóba nálam egyáltalán az LTSC, mint napi használatú operációs rendszer, majd az interneten fellelhető információk alapján bemutatom, mik a különbségek a Windows 10 Home változathoz képest. Ezek után megpróbálok választ találni arra a kérdésre, hogy alapvetően játékos szemszögből jelent-e előnyt az LTSC használata az általánosan elterjedt Home változat ellenében. Mivel a bevezetőt még a teszteredmények előtt írom, ezért a végeredményt ezen a ponton legalább olyan kíváncsian várom, mint a kedves olvasó. Szóval, ha kedved tartja, tarts velem, hogy kiderüljön az igazság!

Megjegyzem, hogy nem célom senkire ráerőszakolni az LTSC rendszer használatát, csak magam szerettem volna utánajárni a neten terjedő pletykáknak és városi legendáknak, miszerint ez a rendszer a játékosok „Szent Grálja”, egy tiszta és gyors Windows változat. (Persze a termék árazását és pozicionálását figyelembe véve a hosszú távú jogszerű használatra nincs is reális esély, de erről majd később.) Most a lényeg csak az, hogy tényleg jobb-e a „meztelen” Windows?

Egyáltalán miért LTSC?

A romlásba egy 32 GB SSD-vel szerelt Intel Atom processzoros laptop taszított, amit a Youtube és a Facebook vonalon kívánt használni mindössze heti pár órában a gazdája. Persze gyárilag egy Win10 Home operációs rendszer került rá. Az első feature-frissítés alatt kiderült, hogy a 32 GB-os háttértáron hely hiányában úgy sem képes a Windows frissíteni magát, hogy tiszta telepítésről indítjuk a folyamatot. Az egyik kicsit is tapasztalt jóbarát erre azt mondta, hogy: „Báttya, miért nem dobsz fel egy Linuxot, és még röhögve marad 15 GB szabad helyed is?” Ez valóban igaz addig, amíg az ember fia rá nem döbben, hogy Linux alatt az Atom processzoros gépek támogatása… hát egyszerűen szólva... nem jó. A teljes Bluetooth támogatás hiánya miatt érzett fájdalmat csak az tudja feledtetni, hogy egyes disztribúciók alatt a WiFi sem működik, a hang pedig az általam kipróbált körülbelül 8-10 változat és kernel esetén egyszer sem szólalt meg. A kétségbeesett ember számára egy ilyen helyzetben nincs sok út, mivel a gép gazdája – informatikai ismeretek teljes hiányában – azt gondolja, hogy egy kutyaütőre bízta becses számítógépét amire az még egy Windowst se képes telepíteni hónapok alatt. Pedig még a szomszéd is mondta neki, hogy az csak maximum egy óra!

Innen válik minden józan ész ellenére becsületbeli üggyé a dolog, amikor a kisördög folyton azt súgja, hogy biztosan meg lehet csinálni a rendben frissülő és működő számítógépet, ráadásul olyan módon, hogy ad hangot is. És itt jön be a képbe az LTSC próbaverzió, ami minimális méret mellett a modern Windows minden funkcionalitását ígéri. És ekkor a csoda valóban megtörténik, a kis laptop frissít, működik, és az a két átokverte hangszóró a gép oldalán is pontosan azt teszi, amire tervezték őket. Innen már csak egy ugrás a mi lenne ha….

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt