Windows 7 160 MB RAM-mal

A teszt fókuszpontja a minél kisebb memóriamennyiség elérése, ahol még elindul a rendszer és nem dob kékhalált. – írta: X-Master, 8 éve

Arra már régen rájöttem, hogy a szoftvergyártók gyakran túllövik a minimum rendszerkövetelményeket. Nem túl rózsás anyagi helyzetemből adódóan pedig a gyakorlatban is számtalan esetben megtapasztaltam, milyen low-endben nyomni.

Az évek alatt felhalmozott régi számítógépeken tanultam meg szerelni, és mivel ezeket nem sajnáltam, és alkatrész is volt bőven, olcsón, nem is kíméltem őket. Tuningra ritkán került sor, ez Bacsis mester szakterülete. Én egy másik vonalon indultam el, ez pedig a Low-End PC.

A lényeg: minél lassabb és régebbi hardverekből összeállított gépen a lehető legújabb oprendszert és programokat futtatni. A gyorsaság nem számít, a lényeg, hogy működjön, és ne dobálja a kék halálokat.

Sok YouTube-videót láttam, amelyekben több mint 10 éves gépekre pakolnak fel Windows 7-et, 8-at stb. Olyat is láttam, ahol Pentium 2-re tesznek fel Win7-et, de módosított telepítőt, csökkentett módot és egyéb trükköket használnak. Tehát nem gyári állapotú, nem teljes értékű rendszerről volt szó, és ez nekem nagyon nem tetszett. Ekkor jött az ötlet, hogy akkor majd én megcsinálom úgy a sajátomat, ahogyan gondolom.

A teszt fókuszpontja a minél kisebb memóriamennyiség elérése, ahol még elindul a rendszer, és nem dob kékhalált.

Felkutattam hát a lakást, hogy megleljem a legócskább, leggyengébb, legótvarabb alkatrészeket, amiből még működő gépet tudok összedobni.

Megtaláltam hát ezt a csodaszép Pentium 2-es házat:

Tápegységnek ott volt a hírhedt Vargáné és Társa 300 W-os típusa, amivel működött is előtte egy gépem. Ennél rosszabbat nem találtam otthon :) Ám miután nagyon büdösödni kezdett a múltkori teszt alatt, inkább kiszereltem. Szétszedve láttam, hogy a kondik fele ki van pukkadva, és tele van égésnyomokkal az egész. Érdekes módon nem füstölt, és stabil volt, de inkább eltettem emlékbe, és egy ugyanilyen teljesítményű Mercuryra cseréltem. Ez is vagy 12 éves, de tökéletesen működött.

Ilyen az enyém is (KOB AP4300XA):

Alaplapnak egy VIA Apollo Pro133-ast választottam, amiben benne volt még egy 1 GHz-es P3.

Memóriából bekészítettem pár darab SD RAM-ot, hogy ezekkel „sakkozgassak”.

Videovezérlőnek a tesztelési célokra vásárolt, PCI-csatlakozós, passzív hűtésű Zotac GT610-esemet vetettem be.

Háttértárnak egy 100%-os, gyors és hibátlan, 40 GB-os Seagate Barracuda 7200.7 volt bekötve egy helyi használtcikkestől évekkel ezelőtt 1000 Ft-ért vásárolt, Toshiba SD-M1502 16x DVD-ROM meghajtó társaságában.

Külön ügyeltem rá, hogy a kábelek is régi, 40 eres típusok legyenek, hogy kordában tartsák ezt a roppant teljesítményt. ;)

A gépet a napi használatban lévő Samsung SyncMaster 2443 BW monitorom VGA-bemenetére kötöttem.

A végeredmény itt látható:

Ezután következett a rendszer kiválasztása, ami nagyon egyszerű volt: mivel a proci utasításkészletének hiányosságai miatt a Windows 8 nem tud feltelepülni (én pedig nem módosítgatom a képfájlt), maradt a Win 7, természetesen a 32 bites verzió.

De ha már lúd, legyen kövér!

Nem is sz@rakodtam itt Home Basic-kel meg Starterrel. Jöhet az Ultimate!!!

Az alaplap 3 memóriafoglalattal rendelkezik, kezeli az ECC-s RAM-okat is, és összesen 1,5 GB-ot fogad. Ekkora mennyiség nem volt otthon, és mohók se legyünk. :) A hetesnek úgyis 1 GB az előírás. Volt egy 512-es RAM-om, de sehogy sem akart összebarátkozni a többivel, és azok sem vele, pedig a MemTest86+ szerint külön-külön jó az összes. Állandóan kékhalálozott, nem lehetett telepíteni. De nem kell pánikolni, a Windows 7 telepítője elindul 512 MB-tal is.

Miután feltelepült, felraktam a drivereket. A GT610-et sehogy sem sikerült feltelepíteni, így maradt szabványos VGA-adapter üzemmódban. Nem szeretem az ilyet, de jelen esetben nem volt fontos, és az AGP-nek hála, egy Geforce 5-össel vagy 6-ossal ez a probléma is megoldható lenne. Ettől függetlenül a felbontást sikerült 1600 x 1200-ra állítani, ami torz képet eredményezett az 1920 x 1200-as monitoron, de sebaj, a lényeg látszik.

Minden tisztességes gépre kell vírusirtó, így hát ezen is lesz. A Microsoft Security Essentialsre esett a választásom, mivel ingyenes, hatékony és jól megdolgoztatja a masinát. Lassan, de biztosan felment és működött. Tettem fel CPU-Z-t mérni. Az AIDA túl nagy falat lett volna. Miután mindennel végeztem, kikapcsoltam a gépet és kiszedtem a RAM-okat. Aztán elkezdtem próbálgatni.

Először beletettem a legkisebbet, amit találtam: egy 32 MB-osat. Esély nem volt, de én marha megpróbáltam. A gép indult, de a Win7 nem töltött be, hanem hibaüzenetet dobott, hogy gond van a memóriával.

Sajnos 64 megás modulom nem volt, így egyből a 128-as következett, de a helyzet ugyanaz volt.

Nézzük meg a 256-ost!

Na, de várjunk csak! Mi lenne, ha bent hagynám a 128-ast, és melléraknám azt a kis csöpp 32-est? Nézzük meg!

És lám, a gép elindult 160 MB RAM-mal mindenféle hardveres vagy szoftveres trükk nélkül! Semmi tuning, semmi csökkentett mód, semmi rendszerindítási optimalizálás nem volt szükséges.

Keservesen lassú vergődés után 5 perc alatt feltűnt az asztal és a tálca. Innen 1,5 perc kellett, hogy megnyíljon a Start menü. És akkor elkezdtem durvulni a rendszerablakkal, a jegyzettömbbel, a feladatkezelővel, az Internet Explorerrel és a CPU-Z-vel, miközben elindult a vírusirtó, és megmutatta, hogy vannak frissítések.

Konklúzió:

A gép betonstabil, órákig járattam, kékhalálnak nyoma sem volt. A bootolási folyamat alatt kényelmesen meg lehet inni egy kávét, de az ügyesebbek egy szendvicset is bedobhatnak. Napi használatra nem igazán ajánlanám, még egy zen-buddhista türelmét is próbára tenné, miközben megnézi az e-mailjeit. De működik, megy a minimálisan megadott mennyiség negyedénél is kevesebb memóriával. (256 MB-tal szinte szárnyalna. :) )

De nem szaporítom a szót tovább, nézzétek meg ezt a röpke 34 perces videót, amit a Galaxy S4-emmel vettem fel egy székből, egy gépházból, könyvekből és legóból épített állvány segítségével. A cikkben szereplő képernyőkép is a telefonnal készült.
A videó leírásában is ott vannak a fontosabb adatok angolul.

Jó szórakozást kívánok, remélem, tetszeni fog.

Azóta történt

Előzmények