Windows XP az EeePC 2G Surf netbookon

...avagy Mission Impossible?! – írta: Rhino666, 15 éve

A rendszer finomhangolása

Gratulálok, immáron XP fut a netbookon! De közel sem végeztünk még...

A telepítés után:

Az asztalra jutáskor már lehúzhatjuk a külső meghajtót, már nem lesz rá szükségünk (ha csak nem arról akarunk programokat telepíteni). Mindenek előtt létfontosságú az C:\ meghajtó tömörítését engedélyezni, hiszen enélkül általános esetben még a driverek is alig férnének fel a 2GB-os partícióra!! Ezzel a lépéssel megspórolunk kb. 600MB-nyi helyet, vagyis a meghajtó kapacitását effektíve 130%-ra növeljük!! Ezt a meghajtó adatlapján érhetjük el, amit a Sajátgépből, a C:\-n jobbklikkelve, majd a tulajdonságokra kattintva csalogathatjuk elő. A procedúra körülbelül tíz percet vesz igénybe, vagyis cigiszünet. Amint kész, keressük meg a Start menü -> Vezérlőpult -> Rendszer -> Speciális fülön a legfölső Beállítások gombot, azon túl a Speciális fülön a lapozófájlt - és a módosítás gombra nyomva írtsuk is ki - vagy legalább állítsuk be nagyon minimálisra. A telepítésnél ugyanis fontos, hogy az átmeneti fájlok ne telítsék be az SSD-t, különben a telepítés hely hiányában sikertelen lesz, holott maga a program elférne.

A driver pack-ot kitömörítve elkezdhetjük telepíteni a meghajtóprogramokat. A sorrend fontos, optimális eredmény érdekében prioritási sorrend alapján neveztem el a mappákat . Az 1-es jelzésű Chipsetet elsőként, a 7-es számú WLAN-t pedig a legvégén érdemes telepíteni, így megspórolhatunk rengeteg újraindítást, ha mindegyiknél a "majd később" lehetőséget választjuk. Egyéb esetben előfordulhat, hogy csak újraindítás után - vagy egyáltalán nem eszközölhető egy-kettő telepítése valamelyik másik előtt. Ezután ne kapcsolódjunk rögtön az Internetre, hanem inkább egy gyors rebootot követve telepítsünk vírusírtó programot! Lábraállása után a többi használni kívánt futtatható állományt is feltehetjük.

Végső simítások:

Végül, ha minden installáció befejeződött, visszakapcsolhatjuk a lapozófájlt kézi beállításra, a legjobb belátásunk szerint optimalizálva (gy.k. maradjon legalább 100-200MB üres hely). Javaslom az Automatikus Frissítés letiltását, hiszen az így települt rendszer gyors, stabil - felesleges ezt az összhangot elrontani azzal, hogy megtöltjük hotfixekkel a winyót (vagyis ezesetben az SSD-t), mert úgy előbb-utóbb hely hiányában végleg ki kell kapcsolnunk a virtuális memóriát - ami mondanom sem kell, rosszabb mint egy-két telepítetlen javítás.

Záró gondolatok:

Netbook vásárlásánál érdemes elgondolkodni az elvárásokon, igényeken, hiszen amire tervezték ezeket a "mininotikat", arra képes a kifutó szériás 2G Surf is - így főleg, hogy még a helyhiányból adódó korlátokat is át lehet lépni. A nagyobb testvérek kb. kétszeres áron kaphatóak, annyiért pedig már jó állapotú, teljes értékű, 15.4" kijelzős notebook-ot lehet venni használtan. Mindenképp elgondolkodtató ajánlat... De ha nagyon olcsón akarjuk megúszni és cserébe vállaljuk ezt a néhány órás tortúrát, akkor bátran ajánlom mindenkinek ezt a megoldást!!

Ajánlott freeware szoftverek:

Avira AntiVir 9 - kicsi, megbízható és nem lassítja a rendszert
IrfanView - miniatűr képnézegető, szerkesztő program sok okos tulajdonsággal
Skype - VoIP, üzenetküldő program - hogy kihasználhassuk az EeePC beépített mikrofonját
uTorrent - a legkisebb Torrent kliens, ha esetleg tölteni szeretnénk valamit az SD kártyára

Köszönetet érdemel:

iPon Computer Kft. - a netbookért
x86 Számítástechnika - az adapterért