Xiaomi 4X kijelzőcsere

Sose ejtsünk telefont a csempére, főleg, ha nincs rajta tok. Ha mégis így járnánk, akkor kell egy új kijelző... – írta: Adamis, 5 éve

Folytatás az aljsó fertályon!

A másik fontos dolog viszont számunkra még láthatatlan, ugyanis a nyák alsó részén található. Ez pedig nem más, mint a telefon alsó részével összekötő szalagkábel csatlakozása. Ez a kábel az akkumulátor alatt megy végig, így a kerethez erősítették, ezért óvatosan ezt is ki kell pattintani a helyéről. De izgulni nem kell, mert ez is az egyszerűbb csatlakoztatású, azaz egy pillanat alatt elválik a kábel a foglalatától.

A másik, amire figyelni kell, az antennakábel. A telefon jobb oldalán halad végig és csatlakozik bele a fő alaplapba, de szintén az alsó részén, így ennél is óvatosan kell eljárni. Ha minden jól ment, a következőt fogjuk látni:

Most pedig jöhet az akkumulátor. Itt egy kicsit nehezebb a helyzetünk, mert nem csavar, hanem ragasztócsík tartja a helyén, abból is rögtön kettő. Az akkumulátor alsó illesztési pontjánál jobb és bal oldalt azonban orvosolható a probléma, ugyanis ez a ragasztócsík egyszerűen kihúzható. Mindössze annyi a dolgunk, hogy felfeszítjük a fekete zárórészt, majd egyszerűen kihúzzuk az akkumulátor alól. Ezután már jelentősen könnyebb lesz a dolgunk, bár maradhat még darabka belőle odabent, így a felfeszítéssel csak óvatosan és lassan – úgyis elengedi egy idő után.

Mivel teljesen költöztetünk egyik keretből a másikba, foglalkoznunk kell még a telefon alsó részével és az apróságokkal is. A telefon alján is van egy apró hosszanti nyák-darab, amely nem más, mint a töltőcsatlakozót és a hangszórót tartalmazó rész. Szintén csavarok, és kétoldalú ragasztó fogja a helyén, levételével ismét körültekintően kell bánni. Ehhez csatlakozik az antennakábel másik vége, ezzel együtt kivehetjük az egészet a helyéről.
Van még egy rezgőmotorunk (az alsó képen a bal felső sarokban a kijelzőkábel vége mellett), egy beszélgetési hangszóró a mellette levő kis kék színű műanyag kerettel a telefon felső élén, valamint a két nyákot összekötő kábel. De ott van még a hangerőt szabályozó és a bekapcsoló gombot működtető kis rész a telefon külső élén. A következő képen már átköltözött állapotban vannak ezek a részek.

Ezután mehet minden vissza a helyére.

- az átvezető kábel csatlakozója az alsó panelhez
- a felső panel, vigyázva az átvezető kábel és az antennakábel csatlakozására (mivel ezek alul vannak, később gondot okozhatnak)
- a képen látható kék védőréteget lefejtve az akkumulátor
- ezután mehetnek vissza a felül csatlakozó kábelek
- végül a fém és műanyag védőburkolat lemezei alul és felül

Ha minden jól ment, a belsővel végeztünk, de ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy működik-e a kijelző (ekkor még csak néhány csavarral erősítsük a helyére a nyákot és a védőburkolatot). Ha minden jó, mehet vissza a többi csavar, az ujjlenyomatolvasó kábelét kössük vissza a helyére, majd végül következhet a hátlap óvatosan visszapattintva minden illesztési részt a helyére.

Ha minden jól ment, akkor van egy újra használható telefonunk, amelyre mehet az ajándékba érkezett üvegfólia és természetesen egy tok, amely csempe-álló!

Jelen írással azt szerettem volna újra bizonyítani, hogy ha van bennünk egy kis kalandvágy és bátorság, na és persze van egy kis kézügyességünk, akkor otthon is bátran nekiállhatunk egyszerűbb alkatrészek cseréjének. Illetve ha merünk Kínából rendelni, akkor sokkal olcsóbban megússzuk a műveletet, mert ha megfigyeljük a hazai árakat, akkor nem ritkán belefut az ember 15 ezer forintba kerülő kijelzőbe, amelyben még a keret ára nincs is benne, és amelyhez hozzájön még a munkadíj is! Ezzel szemben jelen esetben kevesebb mint ötezer forint volt a művelet, mert nem volt benne még a munkadíj sem és mindössze fél óra volt a műtét! Elvégre barátoknak és szórakozásból bármit!

Előzmények