Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite – kitölti az űrt

Tökéletes megoldás azok számára, akik intelligens órát keresnek, alapvető lehetőségekkel, kedvező áron. – írta: bloggiold, 6 éve

Beüzemelés, használat, funkciók, üzemidő

A bekapcsolásához tartsuk nyomva a jobb oldalon található egyetlen nyomógombot. Az óra kijelzőjén megjelenik egy ikon, ami a csatlakozásra várakozást ábrázolja. Kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonon, majd iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruház kínálatából töltsük le az Mi Fit alkalmazást. Jelentkezzünk be az Mi-fiók, a Google-, vagy Facebook-azonosítónkkal, a Profil fülön adjuk hozzá az Amazfit Bip-et, és a telefon elkezdi keresni az órát. Miután megtalálta, megerősítést kér, ekkor nyomjuk meg az óra kijelzőjén az Ok gombot és a Bip csatlakoztatva van.

Még mielőtt használatba vehetnénk új kedvencünket, firmware-, erőforrás- és A-GPS-frissítést hajt végre a készülék. A Wi-Fi és a GPS legyen bekapcsolva, valamint az órát tartsuk a telefon közelében. A folyamat 10 perc alatt lezajlik, utána használatra kész az eszköz.

Az Mi Fit alkalmazás régi ismerős, hiszen már 4 évvel ezelőtt is megtalálható volt a Play Áruházban. Hála a folyamatos frissítéseknek, mára már egész jól használható, kiforrott, de közel sem tökéletes app vált belőle. Az Állapot fülön az alváselemzést, az utolsó tevékenység és sorozat, valamint a pulzusszám alakulását kísérhetjük figyelemmel. A Tevékenység lapon a négyféle edzésprogramot indíthatjuk el, amelyek a szabadtéri futás, futópad, kerékpározás, vagy séta lehetnek. A Profil alatt a személyes adatok, értesítések és egyebek beállításait végezhetjük el. A további okosságok eléréséhez érdemes a Play Áruházból beszerezni a magyar fejlesztésű Mi Bandage applikációt, de a Notify & Fitness, a Tools & Amazfit, vagy az Amazfit Master app is nagyon jó, az Mi Fit-ből kimaradt lehetőségek kiaknázására. Az ékezetes betűk támogatásához, a hívó nevének kijelzéséhez, valamint a megszámlálhatatlan mennyiségű egyedi watchface (óraszámlap) cserélgetéséhez kevés lesz a hivatalos Mi Fit app. A gyárilag az órán és az alkalmazásban lévő számlapok közül személy szerint elég kevéssel voltam kibékülve esztétikai értelemben, de ez már tényleg csak ízlés dolga.

Az óra kezelése egyszerű, a főképernyőn lefelé söpörve a ne zavarjanak mód (DND) kapcsolható be, azonnal, illetve automata állásba, amikor is az óra észleli, ha elaludtál és automatikusan letiltja az értesítéseket. Felfelé húzott gesztussal az értesítéseket, az ujjunkat jobbra húzva az időjárást találjuk, balra elhúzva pedig az alkalmazások közül választhatunk.

Funkciók tekintetében kiemelt szerepet kapott a lépésszámláló. Alapértelmezetten 8000 lépés van beállítva napi teljesítendő célként, de ez persze módosítható. Ha megvan a napi lépésszám, akkor értesít minket és azonnal világgá is kürtölhetjük a közösségi médiákban, mert az annyira fontos (nem)! A GPS + GLONASS támogatásnak köszönhetően nem kell telefont magunkkal vinnünk az útvonal rögzítéséhez. Sporttevékenység megkezdésekor automatikusan elindul a GPS, de ezt a számlapon megjelenő ,,Skip” feliratra bökve ki is hagyhatjuk, ilyenkor nem lesz a nyomvonal rögzítve. A pozíciószerzés 20-30 másodperc alatt megtörténik, a GPS az útvonalat pontosan rögzíti. A Google Fit appal szépen együtt dolgozik a Huami által fejlesztett Mi Fit. Jó szolgálatot tesz a geomágneses szenzor (iránytű), légnyomás-szenzorral (barométer) és a tengerszint feletti magasság kijelzésével megtámogatva.

Az alváskövetéshez háromtengelyes gyorsulásmérő és optikai pulzusszenzor áll rendelkezésre. A készülék érzékeli, ha elaludtunk, és folyamatosan monitorozza az alvási ciklusainkat. Rögzíti az elalvás, a felébredés időpontját, és az ébren töltött időt, lényegesen leegyszerűsítve, mély és könnyű alvási ciklusra bontva. Jópofa megoldás, hogy összehasonlítja a többi felhasználóval az alvási időnket és pontozza is azt. Ijesztő egy 24 órás szolgálat után rendszeresen 33 pontot kapni, és azt olvasni, hogy ,,az emberek 99%-a jobban aludt, mint ön”. Az alvás egyébként 90-120 perces alvásciklusokból épül fel, melyek ötször ismétlődnek, öt fázisban, két alvástípus, a NREM (szemmozgás nélküli) és a REM (gyors szemmozgásos) alvás szerint, egy éjszaka folyamán. Természetesen ilyen szintű alvásdiagnosztika csak alváscentrumokban, speciális eszközökkel valósítható meg.

A készülékbe épített optikai pulzusmérő szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel méri a viselő pulzusát, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust. Nyugalmi pulzus mérésekor az értékek pontosak voltak, ezt egy hitelesített vérnyomásmérővel teszteltem. Figyelembe kell venni, hogy a PPG módszer esetén korlátozott penetrációs mélységgel kell számolni, azaz inkább a felszíni véredények méréséről van szó, amelyek érzékenyek a bőr hőmérsékletére. Futópadon történő futáskor, ahogy növekedett az intenzitás, úgy romlottak az eredmények, ezt egy Polar mellkasöv pulzusmérővel néztem, amely az EKG-val egyenértékű pulzusszámjeleket küldött a pad LED kijelzőjére. Az eltérés 5-10% volt, ezen csodálkozni nem kell, ez technológia ennyit tud, órától függetlenül. A pulzusérzékelés lehet 24 órás, csak alvás közben működő, vagy akár ki is kapcsolhatjuk. Az érzékelési gyakoriság 1, 10 vagy 30 perc között állítható.

Az alkalmazásértesítések esetében, ha angol nyelven használjuk a mobilunkat, értelemszerűen ékezetes karakterek nélkül, akkor minden frankó lesz. A már említett harmadik féltől származó alkalmazásokkal, a hívó nevének kijelzése és a speciális karakterek megjelenítése, amelyeket egyébként kérdőjellel helyettesít, megoldható. Minden értesítés, amit beállítunk, megtekinthető az órán, de megválaszolni nem tudjuk őket, ahogyan a bejövő hívást is csak némítani vagy elutasítani lehet. Hangszóró híján csak rezgéssel értesít minket.

Az eseményemlékeztető hasznos, csakúgy, mint az egyénileg beállítható tétlenségi figyelmeztetés, amely szól, hogy ideje egy kis mozgásnak. Az ébresztő funkció szuper, nem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

Az óra meghajtásáról gondoskodó hardverről hivatalos információ nincs, meg nem erősített források szerint a Pace-ben használt, 1,2 gigahertzes, kétmagos chipsetre bízták a feladatot. A Bluetooth 4.0-s adatkommunikációs szabvány egészen biztos, hiszen ezen keresztül kapcsolhatjuk az egyedi, zárt rendszerrel rendelkező Bip-et a telefonunkhoz. A kapcsolat egyébként stabil, ha a két eszköz egymástól 10-15 méternél távolabb kerül, megszakad, de amit hatósugáron belülre kerülünk, villámgyorsan felépül a kontaktus.

A 45 napos üzemidő csak a felhasználókat kábító marketinganyagban létezik. Nálam folyamatosan jönnek az értesítések, 10 percenként méri a pulzusomat, napi 20-30 perc séta, futás vagy kerékpározás, állandó alvásfigyelés és egyedi számlapok használatával naponta 5-8%-ot csökkent a töltöttség. Tudni kell azonban, hogy a nem gyári számlapok a másodperc kijelzésével megspékelve sokkal jobban merítik a 190 mAh kapacitású, Lithium-Polymer akkumulátort. Ha megelégszünk az alapértelmezetten rendelkezésre álló 21 darab számlap egyikével, akkor a másodperc kijelzése esetén 4%, nélküle 3%-ot merül naponta a kicsike. Az én használati szokásaimmal, számlaptól függően, 13, 20 vagy 26 naponként volt szükség a töltésre, az órát 20%-ig merítve. A feltöltés, 20-ról 100%-ra 120 percet vett igénybe. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az alacsony áramfelvételű eszközöket, headseteket, aktivitásmérőket biztonságosan tölteni csak a számítógép USB portjáról, vagy külső akkumulátorról lehet. A Xiaomi Power Bank esetében a bekapcsoló gombot kétszer megnyomva indul a kétórás, alacsony áramerősségű töltési periódus.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite nagyon kényelmessé tette a mindennapokat. Nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy hívás, elég ránézni az órára és csak a fontos dolgok esetén reagálni rá. Az óra remek társ a testmozgásban, a sportosabb, egészségesebb életmód kialakításában. Végül, de nem utolsósorban, élőben sokkal jobban néz ki, mint a promóciós fotókon.
A Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite a geekbuying német raktárból elérhető, a rendelés leadásától számított negyedik munkanap után már meg is érkezett. A HUAMIBIPDE kupon használatával, a szállítással megnövelt végső ár 84 USA dollár, ami 22 ezer forint.

Azóta történt

Előzmények

  • Ticwatch 2 – ments meg

    Funkciók tekintetében a Ticwatch 2 a tökéletes edzőtárs, de néha szó szerint életmentő is tud lenni.