Xiaomi Mi 9 - Modern csúcskészülék, jó áron

Erős hardver, jó kamera, szép kijelző, remek funkciók, mindez jó áron. A Xiaomi meghódítja a világot? – írta: Sordoran, 5 éve

BEVEZETŐ

Évek óta tervezgettem, hogy ideje lenne egy csúcsmobilt venni, hiszen elég sok időt töltök ezen eszközök használatával. Persze eléggé megszaladtak az árak az utóbbi években, és nem akartam túllépni egy lélektani határt, de szerencsére a piaci igényeknek megfelelően azért voltak/vannak olcsóbb alternatívák kisebb gyártóktól. Ezek itt-ott lecsíptek dolgokat, hogy elég olcsók legyenek, de azért mégis az elit közé tartozzanak. Két legjobb példa a One Plus és a Xiaomi. Mivel utóbbival már volt dolgom, és pozitívan állok a márkához, így megszavaztam a bizalmam a legújabb csúcskészüléküknek, a Xiaomi Mi 9-nek.

A február 20-án Kínában, pár nappal később pedig az MWC-n globálisan is bemutatott készülék a Xiaomi 2019-es első flagship modellje. Kicsit furán hangzik ez, de a tavalyi évben is több felső kategóriás mobilt adtak ki. Idén a Black Shark 2-t már bemutatták (high-end gamer készülék), valamint a Redmi márkanév alatt megjött a talán még jobb ár/érték arányú K20 Pro is. Ezen kívül pletykálnak egy Mi 9T-ről és a Mi Mix 4 is érkezik majd év vége felé.

Tesztem tárgya viszont A Xiaomi csúcskészülék, ennek megfelelően az elvárások is a márka globális képviseletéhez igazodva magasak. Árban nagyon alávág a konkurenciának (némelyiknek a fele), kérdés az, hogy ehhez mit áldozott fel a gyártó. Bár nincs tökéletes mobil, de vannak olyan tulajdonságok, amikben hoznia kell egy szintet a telefonnak, és 1-1 funkció, képesség hiánya is másik gyártó felé fordíthatja a figyelmünket.

<Mi9 boksz>

A készülék egy nagyon szép, stílusos ezüst dobozban érkezik, melyen a nagy 9-es szám jelzi, mivel is van dolgunk, valamint az oldalán lévő Global version felirat alapján biztosak lehetünk a hazai 4G lefedettség kihasználásában is. Kinyitva a dobozt, elsőként egy kis dobozban az ajándék szilikon tok, SIM tű, USB Type-C <-> 3,5" jack átalakító, és a szokásos papírocskák vannak. Ez alatt már a készülék köszönt minket, még lentebb ásva pedig már csak a töltőfejet és USB kábelt találjuk.

A készülék beüzemelése nem okoz meglepetést, szokásos pontokon kell végig mennünk, kezdhetünk "tiszta lappal" vagy átköltözhetünk egy másik androidos készülékről, vagy iPhone-ról is. Én a második lehetőséggel éltem, és az előző készülékemre (Xiaomi Mi A1) telepített appokat ide is felrakta (pár kivételével), néhánynak a beállításait is. Ez nagy könnyebbség volt számomra.

<Mi 9 front>

Maga a készülék egyébként nagyon minőségi, mind anyaghasználatban, mind összeszerelés tekintetében kiváló. Nekem a Piano Black nevezetű fekete verzió van meg, de ezen kívül van még Lavender Violet (lila) és Ocean Blue (kék), melyek látványos színátmenetesek, ha különböző szögből nézzük őket. 157,5 x 74,7 x 7,6 mm méretekkel rendelkezik, és ehhez 173 grammos tömeg társul. Ez nekem ideális, az A1 mérete még megfelelő volt számomra, itt pedig 1-2 mm eltérés van csak, holott a kijelző jóval nagyobb. Itt már egy 6,39"-es FullHD+ (2340x1080 pixel) felbontású AMOLED panelt csodálhatunk, amit Gorilla Glass 6 véd a karcoktól. Az ujjlenyomat-olvasó is a kijelzőbe (alá) van építve, ami rendkívül jól működik. Felül egy csepp notch töri meg a képet, amit én még elviselek, annak ellenére, hogy sose voltam rajongója az ilyen bevágásnak. Megszokható, nem zavaró, több app esetén pedig (a tökéletes feketének is hála) teljesen el is tűnik. Ez ad helyet egy 20 MP-es szelfikamerának, fölötte pedig egy beszédhangszóró van még. Szerencsére az értesítési LED-et nem hagyták le, bár kicsit húzom a számat azon, hogy csak fehér színben tud világítani.

<Mi9 back>

A hátlapon egyedül a bal felső sarokban sorakozó kamerák, és a LED villanó látható. A fő attrakció természetesen a 48 MP-es Sony érzékelő, mellette egy 16 MP-es ultraszéles látószögű kamera, és egy 12 MP-es 2x zoom képes telefotó egység is van. Mindegyiket megtámogatja a lézeres autófókusz és a dupla LED-es villanó. A kameraház eléggé kiemelkedik a hátlap síkjából, de a sérülések ellen egy zafír üveg nyújt védelmet (zafír =/= üveg, ez az ötvözet előbbinél kevésbé, utóbbinál jóval ellenállóbb). A hátlapot is üveg fedi az előlaphoz hasonlóan, de ez már "csak" Gorilla Glass 5-ös.

A készülék bal oldalán a SIM tálca, és egy AI gomb található, jobb oldalán pedig a hangerőszabályzók, és a be/kikapcsoló gomb. Felül egy zajszűrő mikrofon, és egy infra (kiválthatunk vele távirányítókat) helyezkedik el, alul pedig a mikrofon és a hangszóró foglal helyet 5-5 lyuk mögött, közöttük pedig az USB Type-C csatlakozó. Jack dugó nincs, ahogy az átalakító is sejtette, valamint IP tanúsítványt se kapott a készülék.

<a1&mi9>

Jó kézben tartani a készüléket, minőségi érzetet kelt az üveg hátlappal, bár én inkább a szilikon tokkal használom, ezzel jobb a tapadás. Meglepő picit számomra, hogy az 5.5"-es A1-hez képest lényegében semmivel se nagyobb az új telefonom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!