Xiaomi Mi 9 - Modern csúcskészülék, jó áron

Erős hardver, jó kamera, szép kijelző, remek funkciók, mindez jó áron. A Xiaomi meghódítja a világot? – írta: Sordoran, 5 éve

SZOFTVER

Persze az erős hardver mit se ér, ha nincs szoftveresen megtámogatva. A Xiaomi saját rendszere, az MIUI tesz itt is szolgálatot természetesen, ez jelenleg a 10-es verziónál jár, Android 9.0 Pie alapokon. Számomra újdonság volt, az A1-em ugyanis mezei stock droiddal rendelkezett, és bár van a családban több Xiaomi is, de azokat futólag vettem kézbe csak, mikor beüzemeltem őket. Problémám nem akadt a kiismeréssel, hamar kézre állt a használat. Sok hasznos funkciója is van, beállítási lehetőségek, ezekbe túl részletesen nem mennék bele. Ami szót érdemelhet, az a bal oldali AI gomb, ami a globál verzióban a Google Asszisztenst indítja el 1 vagy 2 nyomásra. Ezt mi dönthetjük el, hányszor kelljen megnyomni hozzá, és a másik opcióra szabadon választhatunk egy tetszőleges funkciót (pl. zseblámpa, kamera indítása, stb.).

Egykezes használat is van, kiválaszthatjuk, mekkora méretre zsugorodjon össze a kép (3,5, 4,0 vagy 4,5 hüvelyk lehet), az aktiváláshoz elég a home gombot jobbra vagy balra húzni. Használata nem kötelező természetesen. Van sötét mód is, bár ez nem minden appal kompatibilis, de még így is sokat segít az üzemidő javításán, valamint szerintem nagyon jól is néz ki. Napfényben sincs probléma vele, jól olvasható mindig a kijelző. Gesztusvezérlés is van, amivel az alsó vezérlő gombokat nyugdíjazhatjuk. Eleinte nem izgatott a dolog, hogy kipróbáljam, de végül adtam neki egy esélyt, és megszokható, kellemes módon irányítható így is a készülék. (mostanra már hiányolom is, ha egy másik készüléket kell használnom, ahol ezek a gesztusok nem működnek) Ezen kívül sok más hasznos opcióra bukkanhatunk, melyek egy része csak számomra lehet új dolog (mint a dupla koppintásos ébresztés, vagy a felemelésre csengőhang elhalkítása). Hívás rögzítése bár az Android 9.0-val kikerült az Android rendszerből, de itt erre is van külön menüpont. Értesítési sáv, zárképernyő, vagy akár az always-on-screen beállításaival is szórakozhatunk. Hibával, buggal nem találkoztam, ahogy kínai szöveggel se, de angollal igen, tehát a magyar fordítás nem 100%-os. Ez viszont csak a speciálisabb beállítási lehetőségeknél fordul elő.

Az optimalizációra nem lehet panasz, bár ez a hardver már erőből is végrehajt minden utasítást. Túl nagy játékosnak nem mondanám magam, de több játék is fenn van a készüléken, amikkel el szoktam ütni az időt, ezek is gyönyörűen futnak. A Xiaomi-nak van egy Game Turbo nevezetű applikációja is, ami természetesen a Mi 9-en is megvan. Ez arra hivatott, hogy a játékokat gyorsítja, magasabb órajelet enged, valamint a játékok futását simábbá teszi. Valamennyit valóban gyorsít a játékokon, de e nélkül sincs probléma a sebességgel, a töltési időn érződik inkább javulás vele.

A biztonságos feloldást a képernyő alá épített ujjlenyomat-olvasó adja, de van arc alapú feloldásra is lehetőség. Előbbivel voltak apró fenntartásaim, mivel én már nagyon megszoktam a hátlapit. Szerencsére pár nap után megszoktam, és meg is szerettem az új megoldást. Sebességével nincs nagy probléma, de tény, hogy picivel többet kell az ujjunkat rajta tartani, cserébe sokkal biztosabban old fel (10-ből 9x, és az az egy is azért nem sikerül, mert túl hamar emelem el a kezem). Az arc alapú feloldást nem preferálom, mivel azt jóval egyszerűbb átverni.

A kijelzővel, illetve annak kezelésével kapcsolatban két észrevételem akadt. Az egyik, hogy a notch-csal jól dolgozik együtt a rendszer, ahol tudja elrejti (felső értesítő sáv fekete lesz), ahol nem zavaró ott meghagyja. Játékoknál nem futottam problémába, és videóknál sem, egyedül a szélesvásznúaknál lóg bele a 19,5:9 arány ellenére is (ezek a videók 21:9-el dolgoznak). Illetve Youtube videók esetén mi magunk is belenagyíthatunk, de ennek nem tudom, mennyi értelme van, hiszen ilyenkor nem csak a notch lóg be, hanem a kép alsó és felső részét is levágja. A másik észrevételem az automatikus fényerő, ezzel ugyanis nagyon elégedett voltam. Persze lehet csak én voltam eddig peches, de itt tényleg minden klappol: a fényerőt jól lövi be, és gyorsan (sötétben feloldva is azonnal jó fényerőt produkál), és a maximális fényerővel még vakító napsütésben is olvasható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!