Xiaomi Mi Home – Tajcshung, Tajpej & Sencsen

Sorra nyílnak a Xiaomi saját üzletei, az Mi Home-ok, melyekből hármat néztem meg közelebbről. – írta: adlersson, 6 éve

Mi Home Kína - Sencsen

Na, de Sencsenben aztán elérhetővé vált (szinte) a teljes Xiaomi repertoár. A hangzatos nevű Hi-Tech Park metrómegállótól pár perc sétányira található üzlet a sencseni „flagship” üzletként hirdeti magát, s bár a Baidu Maps legalább öt üzletet ajánlott fel Sencsenen belül, kettő címének meglátogatása eredménytelenül zárult, így végül ez lett a harmadik hely, melyet felkerestem. A vadiúj, hatalmas pláza udvarára telepített, üveg homlokzatú üzlet már messziről észrevehető köszönhetően a rikító narancs Mi logónak, közelebb érvén pedig esetenként még a bejutáshoz is sorban kell állni. A kínaiak az évek során gyűjtött „crowd-control” módszerekkel már limitálják az üzletben egyidejűleg tartózkodó látogatók / vásárlók számát, így én is néhány perces várakozásra kényszerültem.

A Xiaomi sencseni „flagship” üzletének homlokzata, melyet a 4-es metró Hi-Tech Park megállójánál (高新园) leszállva érhetünk el leggyorsabban.

A tajvani üzleteknél nyilvánvalóan nagyobb kínálattal rendelkező sencseni képviseletnél elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy az újdonságok vajon hamarabb elérhetőek-e a kínálatban, illetve, hogy a sokak által demonizált kínai mindenware-ek milyen számban, a készülékek használatát mennyire befolyásolva jelennek meg.

Xiaomi Air Purifier hegyek az egyik sencseni márkaboltban.

A kétszintes üzlet alsó részében a legnépszerűbb kütyük, így Mi Tv-k, légszűrők, drónok és természetesen a telefonok foglaltak helyet, míg a galérián Xiaomi edények, háztartási berendezések, úgy mint pároló, rizsfőző, kávéfőző stb.-k, ukulelék, bőröndök kaptak helyet. Az üzletbe nyomulván így először Xiaomi Note 3, Redmi Note 5A és Mi 6 kerültek a kezeim közé, a tajvani üzletekből hiányolt Redmi 5 viszont (január eleji aktualitással) meglepetésemre itt sem volt megtalálható.

Demó Xiaomi Note 5A a gyártó egyik sencseni üzletében potom 47000 forintnak megfelelő jüanért.

A készülékek lázas nyomkodása során igazából nem is maga a MIUI, hanem a China Stable ROM-okhoz „járó” irdatlan mennyiségű bloatware hozta a reklámot, mely bár észlelhető teljesítménybeli csökkenést nem okozott, a hirdetésmentes felületekhez szokott szememnek meglehetősen sok volt az akciós napelem vagy a legújabb BYD vásárlására buzdító szlogen. Az általam is jól ismert WeChat, mint kínai tartózkodásaim alatt kb. az egyetlen megbízható, VPN nélkül is használható üzenetküldő és kém alkalmazás garantálja a megfelelő szervek hozzáférését a telefonokhoz, a népszerűbb netes oldalakhoz és szolgáltatásokhoz gyártott végtelen számú előretelepített alkalmazás, mint pl. a Google helyi reinkarnációja a Baidu (Baidu Search, Baidu Map, Baidu Yun stb.), a helyi YouTube a Youku, a helyi Twitter a Weibo, a helyi Facebook a Renren, illetve az Alipay és társaik pedig kapásból két oldalt elfoglal a menüben. Mindez persze megszokható, de ha valaki látta már a Kína-szerte fellelhető reklámok mennyiségét, az már nem fog csodálkozni azon, hogy a helyiek kvázi immúnissá váltak a minden egyes Youku videó előtt átugorhatatlanul lemenő Geely reklámra.

Az Android 7.1.2-es verziójára alapozott China Stable MIUI és a rendszer főbb adatai egy Redmi Note 5A készüléken.

Az új modellek hiánya lévén a többi kiállított telefon már nem hozott annyira lázba, hiszen a Mi 6-ot és társait korábban már Tajpejben és Tajcshungban is megvizsgáltam. Figyelmem így inkább a Xiaomi Notebook Air 12,5”-os változata felé terelődött, melynek nyilvánvalóan az Apple-féle MacBook Air az alapkoncepciója, noha mindehhez nem tartozik „házi” ROM, hiszen ezúttal Windows alapú PC-hez juthatunk 3999 jüanért, vagyis nagyjából 158 000 forintért cserébe.

12″-os Xiaomi Notebook Air.

Ami még feltűnt a kínai üzlettel kapcsolatban, hogy kiállított termékek érezhetően viseltesek. Nem fotóztam le mindent, mert nem akkora durranás, de gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy könnyebben megjön az ember kedve a vásárláshoz, ha relatíve szép, karbantartott készülékeket próbálgathat, függetlenül attól, hogy kiállított modellekről van-e szó. Példának okáért a MiJia elektromos rollerek az üzleten belül, de akár az üzlet előtt, az utcán is kipróbálhatóak, így ezek közül valamennyi látható igénybevételnek volt kitéve, melyről kosz, kopás- helyenként ütésnyomok, horpadások tanúskodtak. Nyilván nem elvárható, hogy naponta új demó termékeket tegyenek ki, de valahol igénytelennek tartom, hogy a napi látogatószámot nem követő karbantartás okán az eredeti fényüknél jóval leharcoltabb eszközöket próbálhatok ki. Az már csak külön hab a tortán, hogy a lopásgátló szinte félpercenként visított, köszönhetően a laza csatlakozóknak.

A sencseni Mi Home üzlet alsó szintje.

Érdekes volt látni a Xiaomit hazai pályán is, a tajvani üzletekkel együtt pedig külön figyelemreméltó az a marketingstratégia, amivel a kínai gyártó megpróbálhat betörni további piacokra. Kínában egyelőre viszont a Xiaomi látványosan nagyobb erőforrásokat fordít reklámra, mint bármelyik másik országban/régióban (Japán, Dél-Korea, Tajvan, Hong Kong), ahol gyakrabban megfordulok. Ez annyiból érdekes, hogy az Oppo például helyenként döbbenetes méretű felületeket plakátolt ki Tajpejben, Tajcshungban és Kaohsiungban is, noha Mi Home-hoz hasonló üzletekkel ők például egyáltalán nem rendelkeznek. Kíváncsi vagyok hát, hogy a közeljövőben hogyan alakul a Xiaomi sorsa a Távol-Keleten…

Pozor! Az üzletekben készült valamennyi kép, eredeti pompájukban megtekinthető ide kattintva!

Azóta történt

  • Xiaomi 4X kijelzőcsere

    Sose ejtsünk telefont a csempére, főleg, ha nincs rajta tok. Ha mégis így járnánk, akkor kell egy új kijelző...

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

Előzmények