Xiaomi Mi Home – Tajcshung, Tajpej & Sencsen

Sorra nyílnak a Xiaomi saját üzletei, az Mi Home-ok, melyekből hármat néztem meg közelebbről. – írta: adlersson, 6 éve

Mi Home Tajvan - Tajcshung és Tajpej

Tajcshung

Természetesen a 2015-ben megnyílt első tajpeji és a 2017. november 18-án átadott tajcshungi Mi Home-ok előtt és után is voltak kvázi márkaboltok, „authorized reseller”-ek, ám pl. a Xiaomi tajvani oldalát felcsapva láthatjuk, hogy a hivatalos, Mi Home-okból (小米之家, Xiǎomǐ zhī jiā, kb. a „Xiaomi otthona”) csak kettőt néhányat láthatunk. Nem kell így sokat agyalnunk rajta, hogy belássuk: igen, a Xiaomi (is) az Apple Store-okhoz hasonló hálózatot szeretne kiépíteni, bár a (szintén csak viszonteladói) dubaji üzlet kapcsán nyugodtan elmondható, hogy egyelőre nem ezeket tervezik a márka elsődleges hírmondójává tenni, noha a vásárlók bizonyára szívesebben válogatnának ezekben, mint néhány kókány (értsd: saját ROM-jaival, módosításaival üzérkedő) webshop oldalán. A brand-building tehát minden eddiginél intenzívebben zajlik, ennek megfelelően az üzletek sem emlékeztetnek (még) az Apple fényűző csodapalotáira.

A tajcshungi Mi Home egy üzletház második emeletén kapott helyet.

Nem véletlenül példálózok folyamatosan az Apple-lel, hiszen a tajcshungi üzletnél már a lépcsőházban elhelyezett transzparensek is kihozták belőlem a „déjà vu” érzést, noha a bolt vitathatatlanul kevésbé impresszív, mint a példaképé.

A hangcsoui (Kína) Apple Store homlokzata. Ki tudja, mennyi idő kell ahhoz, hogy hasonlóan impozáns üzleteket a Xiaomi narancssárga logójával is láthassunk?

A tajcshungi Xiaomi Mi Home így egyelőre egy bandibilding létesítménnyel osztozik egy szinten, így felváltva gyönyörködhetünk koxos felsőtesteket és Mi 6-ot ábrázoló plakátokban. Az üzlet bejáratánál rögtön megpillanthatunk egy személyes, „családi” fotó- és kegytárgykiállítást, melyből azonnal kiderül, hogy itt is az Apple Store-okhoz hasonló, családias légkör kialakítására törekedtek. A „Genius”-ok ugyan még egyelőre hiányoznak, bár lehet, hogy csak idő kérdése, és hamarosan megjelennek az első „Qícái”-ok a „Specialist”-ekkel és a nyakban lógó nametag-ekkel egyetemben. A Xiaomi narancs színvilágával szakítva a személyzet ezúttal vörös pólóban vagy melegítőben feszített.

E szentélytől kicsit eltávolodva még mindig nem tudok elszakadni az Apple képétől, hiszen a szinte egy az egyben ugyanúgy kinéző, famintájú asztallapokat hatalmas, világító termékpromók veszik körbe a falakon, melyek ugyanazzal a minimalista, lényegre törő, termék illusztrációja + frappáns / megkapó mottó tartalommal keltik fel az érdeklődést a Mi Max 2 vagy a Mi A1 iránt.

A Xiaomi tajcshungi üzletének részlete.

S, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, az Apple által használt, illusztráció + mottó plakátból egy, a Xiaomiéval szinte teljesen megegyező változat látható (többek közt pl.) a New York-i Grand Central Terminal-ban létesített Apple Store-ban is.

Improvise. Adapt. Overcome – A Xiaomi és az Apple transzparensei szinte csak betűtípusban térnek el egymástól. Csoda, hogy még nem perlik egymást emiatt.

A dubaji üzlet megnyitásakor beharangozott „we are showcasing the entire line-up of Xiaomi products” Tajcshung esetében látványosan nem érvényesül, melyet a bejárat közelébe telepített kínai és angol nyelvű megrendelőlapok (a feltüntetett árak kb. 9-cel szorzandóak a forintban értendő érték kinyeréséhez) is bizonyítanak. Ez az „étlap” érdekes megoldás, bár jelentős gyakorlati hasznát nem nagyon láttam azon felül, hogy áthidalják a vevő és az eladó közti esetleges nyelvi problémákat.

Az üzlet legnagyobb részében így a telefonokat taperolhatjuk, két asztalon kaptak helyet a fej- és fülhallgatók, a Mijia cuccok, pl. webkamerák, lámpák, illetve egy-egy „éles” bemutató keretében a Mi robotporszívót és a levegőtisztítót is megszemlélhetik az érdeklődők. A polcokra a tokok, fóliák, hatalombankok és egyéb apróságok kerültek, míg egy külön sarokban egy 49”-os MiTV, 4K MiBox-szal kiegészítve illetve egy Mi Ultra Projector várja a kíváncsiskodókat. Utóbbi kettő annyiból érdekes, hogy jelenleg még az online shopból sem lehet megvásárolni őket.

49″-os MiTV és 4K MiBox bemutató.

A fő attrakciók azonban természetesen a Xiaomi mobiltelefonjai, így legnagyobb számban Mi Mix 2-t, Mi Max 2-t, Mi 4X-et, Mi Note 2-t, Mi 5s Plus-t, az Android One-nal érkező Mi A1-et, illetve 2018. január 30-ától a Redmi 5 / Redmi 5 Plus-t vehetjük közelebbről is szemügyre.

A Xiaomi Mi Mix 2 14999 / 16599 (tajvani) dolláros árcédulájával (kb. 133000 ill. 147000 forint) a kép készültekor a tajcshungi üzlet legdrágább készüléke volt.

Az utcára néző ablakok előtt kaptak helyet a légtisztító berendezések (egyelőre csak az első generációs változatokkal) illetve a robotporszívó „akadálypályája”, melyben élesben is demonstrálták a porszívó takarítási képességeit a látogató gyerekek legnagyobb örömére.

Összességében azt kell mondanom, hogy van még hova fejlődnie a tajcshungi üzletnek, tekintve, hogy a Xiaomi termékek elég bő palettájából nagyon sok termék hiányzott, vagy éppen ki volt állítva, csak éppen nem lehetett venni belőle. Az üzlet kínálatát egyértelműen a legújabb telefonok dominálják, melyet a legnépszerűbb háztartási berendezések követnek, de a kevésbé ismert termékeket (pl. drónok) itt sem ismerheti meg a látogató, holott ezek is hiányoznak a tajvani Xiaomi webshopjából.

Újdonságok tekintetében e sorok írása (2017. december) közben jelent meg a Xiaomi Redmi 5-ös széria, így hivatalos márkaboltként gondoltam karácsony előtt ők is felpakolnak demó készülékekkel. Várakozásaim ellenére az új széria csak hetekkel később, pontosan január 25-én bukkant fel a tajvani Xiaomi oldalán, ám az üzletekben való megjelenésről a vonatkozó FB oldalon sem tudtak / akartak pontos megjelenési dátumot adni ennél korábban.

Én: Hola, szeretném megkérdezni...
Mi Home: *automatikus válasz a nyitvatartásról, elérhetőségekről...*
Én: Hola, szeretném megkérdezni, hogy a Redmi 5 / Redmi 5s Plus kb. mikor lesz kipróbálható az üzletben?
Mi Home: *marketingduma, hogy kövessem figyelemmel az eseményeket stb.*

A nagy leleplezésre így egy kb. 50 perces bemutató keretében került sor, az Apple Keynote-ra emlékeztető, megkapó intróval (már csak Jony Ive hiányzott). Bevallom, nem számítottam rá, hogy ekkora titkolózás lesz a tajvani megjelenés körül, hiszen ez idő tájt sufni kínai webshopok oldalról rendelve már Magyarországra is eljutottak az első példányok.

2018. január 30-án, bő egy hónappal a megjelenést követően, végre a Xiaomi saját üzleteibe is eljutott a legújabb Redmi 5 / Redmi 5 Plus széria.

Nyilvánvalóan nem Tajvan a Xiaomi legnagyobb piaca, ám az, hogy már a második harmadik üzletüket nyitják az országban, azt mutatja, hogy szeretnének nagyobb szeletet a bevezetőben már említett, helyi márkák mellett. Az üzletben található jelenlegi termékpaletta, illetve annak frissülése viszont számomra egyelőre nem igazán teszi világossá, hogy milyen előnyökkel járhat a vásárló számára, ha a Xiaomi-féle üzletben költi el a pénzét a szolgáltatók üzletei, a megbízhatóbb viszonteladók vagy bármely (nem kókány) egyéb webshop helyett.

Tajpej

Függetlenül attól, hogy Tajpej majd’ háromszor akkora mint Tajcshung, az üzletek mérete érdekes módon éppen fordítottan arányos a lélekszámmal, így a tajcshungi kirendeltség jóval nagyobb mint a rangidős tajpeji. Utóbbi azonban szinte verhetetlen helyen, közvetlenül a Xingtian Temple (行天宮, Xíngtiāngōng) metrómegálló bejáratánál található, így az egyébként népszerű turistalátványosság mellett az érdeklődők a Xiaomi üzlete felé is kerülhetnek egyet.

A tajpeji Xiaomi Mi Home üzlet.

Az üzlet, tajcshungi társához hasonlóan, itt is a második emeleten kapott helyet, melyet egy relatíve szűk lépcsőn keresztül közelíthetünk meg. A látványosan kisebb üzletnek ezúttal üveg elemek sem segítenek növelni a tér érzetét, így meglehetősen kevés eszközt vehet birtokába az érdeklődő közönség. Ennek okán a néhány telefon mellett egy nappali imitációban vizsgálhatjuk meg a levegőtisztítót valamint a (szintén nem megvásárolható) MiTV-k egyikét.

MiTV, Xiaomi Air Purifier, Mi Smart Scale a tajpeji Mi Home üzletben.

Tajvanon egyébként Tajpejben volt lehetőségem először nagyobb méretű Xiaomi reklámokat megfigyelni, melyek nem is akárhol, hanem közvetlenül a Taipei 101 épülete mellett találhatóak:

Xiaomi Mi Mix 2 reklám a tajpeji ATT 4 Fun bevásárlóközpont oldalán.

2018. januárjában egyébként a tajvani Xiaomi a második tajpeji üzletük megnyitását is beharangozta, mely a méltán népszerű Guanghua elektronikai üzletház közelében, a Syntrend plázában kapott helyett. A 2018. február 11-ére tervezett megnyitó ünnepségre természetesen a rajongók jelentkezését is várták, így az a 100 szerencsés, aki velem ellentétben nem aludta át a január 22-ig tartó jelentkezési időszakot, elsőként tehet egy kört a Xiaomi legújabb „követségén”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Xiaomi 4X kijelzőcsere

    Sose ejtsünk telefont a csempére, főleg, ha nincs rajta tok. Ha mégis így járnánk, akkor kell egy új kijelző...

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

Előzmények