Xiaomi Redmi 3s vs. Lenovo P780

Személyes tapasztalataim a Redmi 3S-ről, és egy rövid összehasonlítás a Lenovo P780-nal. – írta: Victoryus, 8 éve

Második oldal

Részletesebben

Hardver

Redmi 3s:
Qualcomm Snapdragon 430(MSM8937)
1,4 GHz-es nyolcmagos (8x ARM® Cortex™ A53) ARMv8
Grafikus chip: Adreno 505
RAM/tárhely: 3/32 GB

Lenovo P780:
Processzor: MT6589 Quad-Core Cortex-A7 1,2 GHz
Grafikus chip: PowerVR SGX544
RAM/tárhely: 1/4 GB

A szintetikus tesztek alapján a Redmi jóval erősebb. Végül is nyolcmagos processzor van benne, háromszor annyi memória. Az Antutu teszt a P780-on eléggé diafilm jellegűen, a 3S-en viszonlyag folyamatosan ment végig.

Eredetileg a 2/16-os 3S verziót akartam megvenni, de... szerintem az nem lesz túl kapós, ha egyszer használtan el fogom adni. Sajnos az androidos alkalmazások egyre kevésbé optimalizáltak, ahogy anno a számítógépes programoknál is előjött ez a folyamat. Ha úgy is erős a hardver, akkor minek kínlódni az optimalizációval?

Alapesetben a ROM elfoglalja a 3 GB memória felét, de 1.2GB-ot mindenképpen! Az első frissítés mérete, amit letöltött nálam, 1,4 GB. Ez jóval több, mint a Lenovo esetén, ott a ROM-ok 4-500 megabájtosak. Nem nagyon értem, mi indokolja a háromszor akkora méretet, mivel a kijelző felbontása egyforma, és a hardverek száma sem több. Na jó, van infra, meg ujjlenyomat olvasó, de az nyilván nem indokol plusz 1 GB-ot.

ROM-ok: Az enyém Global Developer változattal érkezett. Erre hetente jön ki frissítés, és teljesen magyar nyelvű. Nem minden frissítés teljesen sikeres, de folyamatosan csiszolják a romot, ez jó. Célszerű megvárni a többiek tapasztalatait a fórumon, és utána feltenni a frissítéseket. Frissítés után újra kell rootolni, és felléphet néhány anomália a jogosultságok kezelésében is. Ez az első telefonom, amin nem tudok hívás megerősítő alkalmazást használni, mert vagy mindent tilt, vagy semmit.

A 3S-en az Android, az alkalmazások mind gyorsan indulnak, reagálnak. Azok, amik a Lenovón is lassabban indulnak, természetesen a Redmin is. Optimalizáció hiánya, meg a sok-sok reklám. Minek olvasok Totalcart meg Indexet telefonon. Ha le is tiltja az ember a reklámokat, akkor se gyorsul érezhetően mondjuk az Index, vagy a TV24. A Lenovo is teljesen használható még mindig, bár a mai appoknak érezhetően nőtt az étvágyuk.

Kipróbáltam játékokkal is őket, ezekkel: Real Racing 3, Need for Speed: No Limits. Mindkettő szépen, akadás nélkül fut a Redmin. Bármilyen meglepő, a Lenovón is játszhatóak, csak néha-héha laggolnak. Anno a Real Racing 2-vel sokat játszottam, meg az Iron Force-al, bírta.

Kijelző


Nehéz véleményt mondani. Döntetlen, mindkettő rendben van. A MIUI-ban lehet állítani a kijelző telítettségét, színhőmérsékletét. Külső alkalmazással a P780-on is lehet, például a Lux-szal.

Internet:

Sajnos nem ismeri egyik készülék sem az 5 GHz-es wifi szabványt. 2016-ban már illene, hogy ez alap szolgáltatás legyen. Mobilnet terén már van előrelépés, a Redmi képes használni a negyedik generációs mobil internetet. Más kérdés, hogy ez mennyire mindennapos igény, egy 100MB-os vagy 1GB-os csomagnál. Inkább az 5 GHz-es Wifi...
Wifi-n mindkét készülék 40Mbit/s letöltést tud, feltöltésnél megvan az 55Mbit is. Tp-Link WDR 3600-zal próbáltam. Azt nem tudom, miért ennyi a maximu, LAN-on megvan a 100/50-es sebesség.

Telefonálás:

Három nap és öt ügyintéző után végre sikerült aktiválni a Blue micro SIM kártyámat, és ki tudtam próbálni. A hívás minősége elmegy, hallani engem is, meg a hívott felet is. A Lenovoval jobb a hangminőség, de a Nokia E51 mindkettőt veri. Redmin érdemes kikapcsolni az lte hangzás javítást! A felvett telefonhívás hangja is fura, itt sem működik jól a zajszűrés.

Multimédia:

Teszt fényképek Redmivel.


Xiaomi

Lenovo


Xiaomi

Lenovo


Xiaomi

Lenovo

Benti képek a csabai retro kiállításról készült bejegyzésben.

A Xiaomi teltebb képeket készít. Én kicsit többet vártam tőle, a mobilarénás meg a fórumos képek alapján. A Lenovo főleg borúsabb időben nagyon szürkés képeket csinál. Videózni nem szoktam.

FM rádió:

Mindkét telefonban van FM rádió. Érzékenységüket egyformának értékelem. A Redmi nem ír RDS adatokat, a P780 meg igen. A Redmi képes felvenni az adásokat, a Lenovo csak külön alkalmazással.

Hangerő/hangzás

Rendben van mindkét készülék ilyen szempontból, meghallani ha csörögnek. Utálok telefon hangszórón zenét hallgatni, de kipróbáltam mindkettőt. Mély az egyiknél sincs, közép az nagyjából rendben. Hát, ennyi tömören, szólni szól, de zenét hallgatni csak fül/fejhallgatóval érdemes velük.
Jack csatlakozóval 2.1-es hangfallal már sokkal jobb a hangzás, EQ-val be lehet állítani normálisan mindkettőt. Szerintem döntetlen.

Hangfelvétel

Ritkán szoktam erre a célra használni a telefont, de kipróbáltam. A gyári hangrögzítővel a Redmi gyalázatos minőségben vesz fel. A hi-q mp3 appal nyers hangzással már jobb helyzet. A Xiaomi valamit nagyon elcseszett a mikrofon kezelésével, túl erős a zajszűrés. Video felvételnél dettó, erre is célszerű az Ig kamera appot használni, ott beállítani a felvétel minőségét. Nem lesz tökéletes, de a gyárinál jobb. Hát... ez a funkció bukta!
Hangrögzítővel
Hi-q-mp3 stereo 320kb/s 44khz
[Hi-q-mp3 mono 320kb/s 44khz
[Joyride, ugyanaz]
[Lenovo p780,Hi-q-mp3 stereo 320kb/s 44khz ]

Zseblámpa:

Elég jól használható, nagyjából egyforma teljesítményű a két telefonnál. A Xiaomin nincs hozzá előre telepítve alkalmazás, ez fura.

Film:

A "gyári" lejátszó nem volt képes mkv filmeket lejátszani, hibával kilépett. Az AC3 player viszont szépen lejátszik mindent, felirattal is, mindkét telefonon.

Gps:

Útban a retro kiállításra bekapcsoltam az Endomondót. Van eltérés a Redmi javára, pontosabb. GPS jelet mindkettő hamar talált, igaz a Lenovo előnyben volt, mert abban volt működő SIM mobilnettel. A Xiaomin viszont ma kapcsoltam be előszőr a GPS vevőt, ahhoz képest le a kalappal, fél perc se kellett neki. Még párszor néztem Endomondóval, pontos, teszi a dolgát.


Lenovo

Xiaomi

Távirányító:

A mellékelt MiRemote elég jól működik, akár a 10 éves eszközöket is simán tudja használni. Ha esetleg mégsem, akkor az IrPlus nevű appot ajánlom, ahhoz letölthetőek a távirányító fájlok, és még szerkeszthetőek is. A hatótáv kb. 2-4 méter, és eléggé célra kell tartani vele. (rom függő, xiaomi.eu romokkal jobb) Sajnos IR vevő nincs benne, így nem tanítható. A Nokia E51-é messzebbről is hatékony.

Automatikus fényerő:

Ebben jobb alapesetben a Xiaomi. A Lenovo nem veszi le annyira, mint kéne, főleg sötétben, de a Lux-szal megoldható ez is. Ez így döntetlen.

Akkumulátor:

Nem utolsó szempont. És a győőőztes: az E51. 6-7 napot megy új 1300-as aksival, net nélkül...

Mindkettő telefonban 4000 mAh-es van. Én úgy látom, hogy nagyjából egálban vannak. 8 órás kijelzőidő megvolt mindkettővel. A Lenovo picit takarékosabb, főleg, hogy 3 éves és még mindig megvan a 8-9 óra. 1 SIM-el használom őket, SD kártyával, egész nap wifin/mobilneten, szinkronizációval. Hangouts, Viber, Gmail, időkép folyamatosan megy. Facebook, Skype egyéb aksizabáló nincs!
A Lenovon a rekordom 17+ óra, de akkor repülő módban volt, csak könyvet olvastam rajta.

Sd/beépített memória sebessége

A Redmi 3s elég szép sebességgel kezeli a beépített tárhelyét. A Lenovo nagyjából ugyanolyan sebességgel, mint a micro SD-t. Sajnos újabb generációs SD kártyám nem volt kéznél, hogy azzal vajon hogyan boldogulnak, ez ennyit tud. SD adapterrel laptopon elérte a 20/10MB/s-ot.


Redmi 3s

Lenovo P780

OTG:

Mindkét telefon OTG képes, egérrel, billentyűzettel, pendrive-val teszteltem. A Lenovohoz gyárilag csomagoltak OTG kábelt is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo P780

    Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.