XUM 1541 adapter készítése

XUM 1541 adapter készítése Commodore 1541 meghajtóhoz Pro Micro-val Windows 10-re. – írta: copass, 7 éve

Lehetőségek és korlátok

Akkor mégis hogy tudunk adatokat csempészni a C64-re?

Kis szerencsével találunk olyan lemezt, amin vannak játékok, vagy másol valaki nekünk egyet egy másik C64-gyel. Akkoriban a másolás a világ legtermészetesebb dolga volt, mivel semmilyen legális módon nem lehetett játékokat szerezni. (Azért ez nem igaz - a szerk.)

Na de mi van akkor, ha mi akarunk lemezre másolni játékokat PC-ről, vagy régi programjainkat átrakni
PC-re?
Szerencsére nagyon sok zseniális rajongó van, akik több olyan eszközt is fejlesztettek, amik megkönnyítik az adatok csempészését számunkra PC-ről C64-re! :D

Star Commander

Az első lehetőséget egy magyar fejlesztő hozta el számunkra. Ő Joe Forster/Sta és a Star Commander.
Ehhez csak egy épített kábel kellett, amivel összekötöttük az 1541 meghajtót a PC LPT nyomtató portjával, és DOS alatt máris tudtunk másolni a PC és a meghajtó között oda-vissza.
Ennek a rendszernek a legnagyobb hátránya az, hogy a nyomtatóport már kihalófélben van, és a modern gépeken már nem működik a Star Commander megfelelően.

Mérföldkőnek számít a munkája, és még nagyon jó fej is! :D Mivel kézügyességem és műszaki érzékem erősen korlátozott - ez még fontos lesz a későbbiekben -, így simán küldött nekem egy xe1541 kábelt arra az időre, amíg átmentettem a lemezeimet PC-re.

SD2IEC

A nevéből már ki lehet találni, hogy ez már valami modernebb lesz! :D Az SD2IEC-vel egy 1541-kompatibilis meghajtót kapunk (de nem teljes emuláció! Ez fontos lesz még), ami SD kártyával működik!
Működése egyszerű: az SD kártyára másolt C64-es fájlokat lehet futtatni vele, fájlműveleteket indítani, másolást, törlést, stb.
Rengeteg verzió érhető el belőle 6.000 Ft-tól 18.000 Ft-ig bezárólag.

A legnagyobb hátránya az, hogy egy lemezoldal írása egy SD kártyán lévő C64 fájlból egy igazi 1541 meghajtóra 15 percig tartó móka lesz! :(
Annyira nem értek hozzá, de a lényeg az, hogy az SD2IEC nem teljes 1541 emulációt csinál, tehát nem lehet programozni teljes értékűen. Márpedig az összes másoló program használja a hardvert sokszor "illegális" kódokkal, lecserélik a meghajtó gyári kódját egy sajátra, vagy a meghajtó processzorát használják számításokra.
Magyarán, ha egy játék/demó/másolóprogram olyan gyorstöltőt használ, ami a meghajtóhoz kódjához nyúl, akkor az nem fog működni vele.

Mit lehet tenni? Hiába érhetőek el a neten el a kedvenc játékaink és demóink, mire kiírjuk őket lemezre, megőszülünk. Ha pedig hibás a lemez "fizikálisan", akkor lehet kezdeni elölről.
Valljuk be, ez letör minden lelkesedést. Én se ilyen sebességre emlékeztem, amikor még C64-eztem! :D

Valahogy fel kellene gyorsítani az írást! A megoldás a teljes 1541 emuláció!

Jelenleg a piacon van pár termék, ami teljes 1541 meghajtó-emulációt nyújt, de nagyon komolyan a zsebünkbe kell nyúlni cserébe a luxusért. A legelterjedtebb a 1541 Ultimate II és a Turbo Chameleon 64, valamint van még UK1541 - ez még fejlesztés alatt van.
Folyamatban van egy magyar fejlesztés is, ami képes az 1541 teljes emulációjára, és előzetes becslés szerint elérhető áron lesz majd kapható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!